În grădina lui Alex: Un pom exotic

15 aprilie 2012

Mi-am dorit să am în livadă – în afară de meri, peri, cireși, vișini, caiși, piersici etc. – și pomi ori arbuști mai rar întâlniți, cum ar fi afinii, scorușii și corcodușii roșii. Sau chiar sequoia și ginkgo biloba. Într-o bună zi – 15 aprilie 2012 – mi-a trecut prin cap ideea suprarealistă să sădesc în grădină, ca pom exotic, o femeie.

În acea zi se afla la mine în vizită Mirela Giodea, de la TVR Craiova. O cunoscusem cu câțiva ani în urmă la Craiova, când mă invitase la o discuție televizată pe tema Cine mai are nevoie azi de literatură? Am remarcat imediat că e o femeie nu numai frumoasă, ci și inteligentă și cultivată.

Revăzând-o în curtea casei mele de țară, m-am gândit că, plantată în grădină, ar rivaliza cu trandafirii și cu liliacul înflorit. Dar a fost imposibil să trec la fapte. Mirela Giodea venise împreună cu soțul ei, apreciatul pictor Gabriel Giodea (apropiații îi spun Mircea), iar eu bărbați nu știu să plantez. În plus, el mi-a adus în dar, ținând seama de numele meu, o icoană cu Sf. Alexandru, pictată în stilul lui original, inconfundabil. O păstrez și acum cu emoție, iar când o privesc am sentimentul straniu că mă rog mie însumi.

De explicații la fotografii cred că nu mai e nevoie.