Poporul cel mai sensibil la fake news

Ați fi surprinși să aflați că românii sunt poporul cel mai sensibil la fake news? Din Europa, e adevărat, nu din lume. Dar chiar și așa, nu mi-a făcut nicio plăcere să citesc într-un sondaj internațional că 53% dintre conaționalii mei cred în falsele știri puse în circulație de antivacciniști, în vreme ce, pe partea cealaltă a tabloului, nordicii nu cad în plasa propagandei anti Covid decât în proporție de, cei mai lucizi, 17%. Să fim noi, cetățenii României, cei mai expuși dintre toți europenii la zvonuri care se bazează pe superstiții și nu pe cunoștințe științifice? Cauza principală a unui asemenea derapaj intelectual și moral pare, așadar, să fie refuzul științei, ceea ce explică ușurința cu care „prind“ și iuțeala cu care se răspândesc toate fanteziile neștiințifice, de la conspiraționism la omuleții verzi. Nu sunt singurul care a remarcat acest lucru. Ostilitatea față de știință are o sursă importantă în precaritatea educației. Și nu e vorba doar de trecerea pe on line a școlii românești pe durata pandemiei, care este ultima bâtă la carul cu oale al unui sistem de învățământ la fel de șubred ca imobilele bucureștene marcate cu bulină roșie. Nu mai prididesc să arăt cu degetul spre precaritatea programelor și a metodelor din școala ultimelor decenii. Nu e cazul să căutăm în altă parte cauza ignoranței care-i face pe 34% dintre cetățenii noștri, conform unui alt sondaj recent, să creadă că omul a fost contemporan cu dinozaurii, cu 65.000.000 de ani în urmă. Când am atras atenția asupra faptului că „România educată“ dragă președintelui Iohannis trebuie să fie o Românie instruită, ministrul Educației, și el foarte îndrăgit de președinte, a revenit cu ideea descărcării programei școlare. A fost, de altfel, singurul, așa zicând, răspuns oficial la scrisoarea mea deschisă. Ce instruire!? Curată spălare pe creier prin diminuarea conținutului, și așa, vai de capul lui, al programei!

Cea mai bună dovadă că nu poți să educi, dacă nu instruiești, o constituie procentul mic (al doilea din coada Europei) al vaccinaților din România. Propaganda antivacciniștilor de pe meleagurile noastre s-a bazat pe această ignoranță cronică pe care școala românească a produs-o ceas de ceas, zi de zi și în proporție de masă, după 1989. Dacă propaganda a avut și are succes, este tocmai pentru că a găsit un teren viran, pe care școala nu l-a cultivat. Educației umaniste tradiționale i-a luat locul cam peste tot în Europa educația științifică. La noi, a predominat neștiința de carte, cea care i-a adus pe o treime din cetățenii români în situația de a se crede contemporani cu dinozaurii. Sau l-a determinat pe un protosingel, bărbos ca un taliban, de la Mănăstirea Durău (aceea din Creangă!) să dea vina pe extratereștri, care i-ar fi cumpărat pe Ei ca să distrugă omenirea. I-a numit pe extratereștri demoni care urmăresc să ne „fure“ sufletul, dragi români (și nu numai). Cât despre Ei, nu e clar la cine se referă preotul de la Durău. Mă gândesc că e vorba despre oficialități. De la noi și de pretutindeni.

Printre oficialitățile cele mai respectate, cel puțin în țara noastră, se numără BOR. Purtătorul ei de cuvânt a avut o reacție, care a venit imediat (cum a venit și după derapaje anterioare ale unor fețe bisericești) și, încă, într-o modalitate foarte fermă, chiar dură. Părintele Bănescu a declarat nu doar că e vorba de păreri personale, neautorizate de BOR ca atare, cum se spune de obicei, ci de absurdități anticreștine. Am consacrat un editorial întreg legăturii dintre credință și știință, care nu trebuie opuse, greșeală istorică pentru care Biserica și-a cerut iertare. Din nefericire, confuzia rămâne în capul multora. Am mai spus-o: atingerea moaștelor nu vindecă bolile trupului, ci reconfortează sufletul credincioșilor. Doar că pelerinajele, parcă mai mediatizate ca niciodată în timpul pandemiei, la care BOR ține atât de mult, ne arată că numărul celor care caută în moaște sănătatea trupului îl depășește cu mult pe cel al doritorilor de vindecare a sufletului. Ascultați-le declarațiile de la fața locului și îmi veți da dreptate! Ca oficialitate, BOR a reacționat corect, dar declarațiilor nu le-a urmat de regulă nimic. Chiar nu poate fi trimis în călugărie un episcop rebel față de învățătura creștină (Bănescu dixit) sau caterisit un preot, care mai e și confesor, care vede în vacciniști demoni răpitori de suflete?

Întrebarea mea se referă și la oficia litate în general. Oficialitate care inspiră tot mai des neîncredere. Atrăgându-i-se atenția unei doamne între două vârste ostile vaccinării că în spitale arhipline mor nevacci nați cu sutele zilnic, aceasta a comentat scurt: „Dacă o fi adevărat.“ Nici Guvernul, nici Parlamentul, nici structurile medicale sau paramedicale n-au făcut de obicei decât să impună restricții (absolut necesare la noi, ca și în toată lumea), lăsându-i pe antivacciniști de capul lor. Așa că îndoiala a pus stăpânire pe 53% dintre cetățenii României. Dacă se luau măsuri concrete din timp, n-am fi asistat la tragedia de astăzi. Avem, se știe, o lege care pedepsește împiedicarea răspândirii bolilor precum Covid-19. Cu toate acestea, nimeni n-a simțit-o pe pielea lui, deși n-au lipsit cei care au încercat să împiedice la propriu campania de vaccinare, bunăoară, o senatoare din mahalaua Parlamentului și un deputat din AUR-ul aceluiași Parlament, capabili de o gândire de nivelul aceleia a protosingelului de la Durău. De ce le-o fi teamă decidenților în materie de sănătate publică? De ce nu aplică legile pe care tot ei le-au adoptat? Și de ce, pe rând, Guvernul sau Parlamentul nu se hotărăsc în privința adoptării unor măsuri clare, oricât de dure. De pildă, cea legată de Certificatul Verde. Este totuși cât se poate de evident că maratonul de vaccinare desfășurat în săptămânile trecute a avut un enorm succes, nu atât pentru că oamenii au fost convinși de pericolul bolii, cât pentru că restricțiile îi opreau să meargă la mall, la bar sau în străinătate. Și atunci de ce să nu duci măsurile până la capăt? Mai ales după ce ai încurajat o relaxare aproape fără limite, care i-a făcut pe atâția să creadă că pandemia s-a săvârșit încă din vară. Ehei, litoral, munte, Untold, Congres PNL, o societate făcută varză de jumătăți de măsură și de ezitări repetate, care pare a nu se fi trezit cu adevărat (și, dacă s-a trezit, a făcut-o din motive derizorii) nici când mor 500 de oameni zilnic și sunt infectați de treizeci de ori pe atâția. Până unde să ducem inconștiența de a accepta că există medici sau profesori pe mâna cărora ne dăm bolnavii sau copiii care refuză să se vaccineze?

N-am niciun răspuns la aceste întrebări.