Trei scriitori aleși

Editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca ne propune o întâlnire cu trei „Scriitori aleși“. Este vorba despre Adrian Popescu, Aurel Rău și Ion Pop. Selecția a fost gândită de Irina Petraș, coordonatoarea colecției, una dintre cele mai prolifice exegete ale vieții literare de azi. Propunându-le cititorilor o nouă întâlnire cu câteva nume de referință, ea își confirmă remarcabilele calități de editoare. Cei trei „aleși“ reprezintă nume importante ale vieții literare contemporane.

Adrian Popescu este prezent în selecția realizată de Irina Petraș cu volumul Și Dante poate fi cenzurat? Deși este cunoscut îndeosebi pentru versurile sale de factură religioasă, poetul Adrian Popescu este și un fin eseist. Cartea reunește trei secțiuni distincte: „Urmele lui Dante“, „Portrete în cărbune“ și „Spiri tualia“. După cum o sugerează și titlul, în centrul primului capitol se găsește figura legendară a autorului Divinei Comedii. Acestuia îi sunt consacrate mai multe comentarii subtile. Deși Dante Alighieri face parte din valorile perene ale culturii universale, Adrian Popescu se arată revoltat de tentativa unor „ideologi progresiști“ de a submina una din rădăcinile spiritualității europene. Publicistul se dovedește și un talentat portretist, care, în partea a doua a cărții sale, se oprește la o serie de nume prestigioase, precum: G. Călinescu, Emil Cioran, Nicolae Manolescu, Petru Poantă, Mircea Zaciu, Ion Pop, Virgil Mazilescu, Mircea Ciobanu și alții. În sfârșit, ultima secțiune dezbate o serie de subiecte teologice, mai puțin abordate în viața literară contemporană. De data aceasta, ele nu sunt prelucrate de către poet, ci de eseist.

Cel de-al doilea „ales“ este Aurel Rău, poetul al cărui nume se leagă de istoria revistei „Steaua“ din Cluj. Acesta revine în actualitate cu volumul Lucian Blaga în timp și în etern. Intenția eseistului a fost aceea să ofere un nou portret al autorului Poemelor luminii. După cum suntem avertizați deja pe foaia de titlu, cartea reunește pagini de critică, versuri și proză. Lucian Blaga este considerat un „scriitor total“, care „a excelat în poezie, aforism, filosofie, teatru, proză și în arta traducerii, cu un talent ieșit din elementele lumii și din comun“. Aurel Rău a avut șansa să fie contemporan cu reputatul om de cultură, iar volumul reprezintă un omagiu adus acestuia. Este o carte ce se găsește sub pecetea memoriei, a timpului care trece implacabil. Le revine documentelor menirea să salveze de uitare momentele prestigioase ale trecutului. La ora actuală, Aurel Rău reprezintă o veritabilă „istorie vie“ a literaturii române, care evocă lumea prin care a trecut și depune mărturie despre o mare personalitate a literaturii române. Paginilor de memorialistică li se adaugă numeroasele documente consacrate omului Lucian Blaga și operei acestuia.

Cel de-al treilea „ales“ este cunoscutul profesor, poet și critic literar Ion Pop. Lucrarea acestuia se intitulează Lecturi din mers. În fruntea cărții se găsește un Argument în măsură să explice acest titlu insolit. Cercetătorul avangardei mărturisește că și-a intitulat volumul Lecturi din mers, deoarece majoritatea textelor selectate reprezintă rodul activității cronicarului literar, cititorului de cursă lungă care a reținut din fluxul bogat al aparițiilor editoriale acele scrieri care i s-au părut demne de interes. Lucrarea continuă valorificarea impresiilor de lectură consemnate în două Cărți la alegere, publicate la Editura Tracus Arte în 2020 și în 2023. Ocupându-se de noile apariții din sfera poeziei, a prozei și a criticii literare, Lecturile din mers ale cunoscutului profesor clujean se transformă într-o veritabilă oglindă a vieții literare contemporane. Desigur, cea privilegiată rămâne poezia, ceea ce nu este de mirare dacă ne gândim la faptul că Ion Pop este unul dintre poeții marcanți ai prezentului. Atenția exegetului este atrasă, cu predilecție, de numele consacrate, dar nu lipsesc nici trimiterile la reprezentanții noilor generații. Comentarii pertinente sunt consacrate unor autori, precum: Aurel Rău, Aurel Gurghianu, Dorin Tudoran, Andrei Codrescu, Ioana Ieronim, Marta Petreu, Marian Drăghici, Vasile Igna, Varujan Vosganian, Adrian Popescu ș.a.

Dintre prozatori, atenția cronicarul literar se îndreaptă spre Mircea Cărtărescu, Andreea Răsuceanu, Adrian G. Romilă și Ion Urcan. Sunt comentați apoi o serie de critici literari importanți, cum ar fi: Eugen Simion, Mihai Zamfir, Eugen Negrici, Al. Călinescu, Paul Cernat, Al. Cistelecan, Mihai Iovănel. Vitrina cu cărți realizată de Ion Pop se extinde și la câțiva scriitori de avangardă, precum B. Fundoianu, Geo Bogza, Sașa Pană și M.H. Maxy.

Oprindu-se la trei „scriitori aleși“, colecția coordonată de Irina Petraș are meritul de a readuce în centrul atenției câteva figuri marcante ale vieții literare de azi.