Petrecere de familie

Irina Petraș este „gânditoarea“ multor caiete și antologii care au rămas în memoria, nu doar literară, a Clujului. Prilejuite, unele, de Festivalul de Literatură Festlit Cluj, altele, de numeroasele evenimente intrate în tradiția Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, precum Reuniunea toamnă-iarnă, aceste antologii se bucură de participarea unui număr mare de scriitori. Amintim câteva dintre acestea: Școala Ardeleană și începuturile modernității românești, Farmecul etimologiilor. Elogiu limbii române, Literatura română – începuturi, Literatură și feminitate, 70. Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor și Almanahul literar Steaua, Istoriile literaturii române, Scriitorul și Lumea, Cartea cuvintelor-madlenă, Rondul scriitorilor, Autoportrete în oglindă. Festivalul de Literatură FestLit Cluj 2022 este marcat prin apariția unui impresionant volum antologic: Petrecere cu stil. Literatură și gastronomie, o nouă antologie gândită de Irina Petraș.

Apărut la Editura Școala Ardeleană, volumul este editat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România pentru ediția a 9-a a Festivalului Național de Literatură FestLit Cluj și, în cele 326 de pagini, aduce împreună cincizeci de autori.

Trebuie amintit faptul că Petrecere cu stil „se așează în continuarea volumașului Varză à la Cluj. Bucate felurite de scriitori povestite“, după cum afirmă Irina Petraș, cea care a „provocat“ binecunoscuta antologie în 2010. La fel ca în cazul precedentei antologii, Varză à la Cluj, Petrecere cu stil a permis scriitorilor aceeași libertate în abordarea temei. Textele au fost grupate în trei secțiuni: „I. eseuri despre prezența bucatelor în literatură, descrieri ale unor obiceiuri culinare de la noi și de aiurea, de astăzi sau de odinioară, întâmplări cu scriitori în ospeție; II. fragmente de operă (proză) în care alimentele joacă un rol și III. Amintiri împănate cu mâncăruri și băuturi, rețete.“ Autorii au fost așezați „la masă“ în ordine alfabetică în interiorul fiecărei secțiuni. Textele sunt însoțite de fotografii trimise de către aceștia ori selectate de către antologatoare din arhiva Filialei sau de pe paginile de Facebook ale autorilor. Irina Petraș este nu doar o personalitate complexă, rafinată și plină de profunzimi pe care cititorii săi (ori admiratorii pânzelor sale) le cunosc într-o anumită măsură, ea are și o conștient temperată latură ludică, sursă de surprize și ghidușii, vizibile, de altfel, în plăcerea nedisimulată cu care gândește, provoacă și lucrează la arhitectura numeroaselor sale volume de critică literară și antologii, de la generozitatea temelor la maniera originală în care acestea ajung să fie tratate de către „invitații“ aleși, în așa fel încât rezultatul final, cartea, să fie produsul unei alchimii intelectuale, delicat îndrumați încât ceea ce rămâne, să fie nu doar o lectură plăcută, dar și o sursă și resursă pentru cititorul de plăcere, dar și pentru lectorul profesionist, pentru cercetătorul pasionat, pentru istoria și viața literaturii noastre. Și în acest caz, Irina Petraș a ales, de exemplu, să nu dea legenda imaginilor, pentru că „e, nu-i așa?, o petrecere de familie, ne cunoaștem unii pe alții.“ În aceeași idee, la „petrecerea scripturală“ „pot sta împreună și oameni care, poate, nu ar comesi în viața reală“.

Petrecere cu stil este un adevărat caleidoscop. Personalitățile, stilurile, abordările atât de diferite ale temei îmbietoare fac din lectura antologiei o bucurie și un joc al ideilor. Cartea invită la frecvente revizitări care permit, de fiecare dată, o altă așezare a desenului din covor. Chiar dacă acest aspect singur are suficientă greutate și face dovada calității textelor reunite în paginile cărții, există un altul chiar mai important. E vorba de modelul windows, acela al deschiderii succesive ale unor ferestre spre noi și noi orizonturi, unele nebănuite, neașteptate, care încadrează peisaje familiare sau de o finețe și profunzime ce permit privirea cu alți ochi a gastronomiei și a scriitorului. Multe dintre aceste ferestre deschid noi perspective, noi căi ce invită la cercetare în diferite arii, de la antropologie la lingvistică, de la istorie la artă și psihologie, sau inspiră la noi opere literare. Un alt aspect, deloc de neglijat, este acela al punerii în lumină a unor trăsături ale personalității colegilor ori ale intereselor acestora, altfel greu de descoperit, chiar și într-o familie.

Și cum orice petrecere cu stil începe cu un toast, și aceasta a început cu cel al lui Nicolae Manolescu și rândurile acestuia. Chiar dacă declară că nu este un mâncăcios, se vede că este un connoisseur care distinge nu doar între gourmand și gourmet, dar și între stiluri și influențe din bucătăriile națională și internațională, într-un text încălzit de o minunată fotografie de familie.

După o perioadă, scurtă la scara istoriei, dar atât de lungă pentru existența noastră și atât de dificilă cum a fost aceea a pandemiei, urmată de vecinătatea unui război, o invitație la petrecerea cu stil este de nerefuzat atât pentru scriitori, cât și pentru cititori. Precum odinioară Fred Astair, și, mai târziu, Taco, cei care ne lansau invitația: „If you’re blue, and you don’t know where to go to/ Why don’t you go where fashion sits? Puttin’ on the Ritz“ (Dacă ești trist și nu știi unde să te duci/ De ce nu mergi unde e moda? Fă-te elegant pentru Ritz), Irina Petraș „a provocat“ pentru noi o petrecere cu stil. Vremurile pe care le trăim aveau nevoie de un astfel de agent provocator!