În grădina lui Alex de Alex Ștefănescu: Balaurul criticii literare

29.01.2011

Este cel mai original cadou pe care l-am primit vreodată: un balaur cu trei perechi de ochelari! N-a descins dintr-o poveste, ci a fost confecționat de câțiva studenți de la Scenografie din hârtie de ziar, rigidizată cu un adeziv și vopsită.

L-am văzut prima oară instalat la intrarea în Biblioteca Națională a României. Trecătorii se amuzau, iar cei care intrau în clădire îl mângâiau din mers, cu oarecare teamă. După ce și-a făcut stagiul acolo, fiorosul personaj a devenit disponibil, iar eu am rugat-o pe directoarea bibliotecii, frumoasa și binevoitoarea doamnă Elena Tîrziman, să mi-l dăruiască. Și mi l-a dăruit.

Fusese gândit ca un simbol al cititului. Fără să mă îndepărtez prea mult de idee, l-am supranumit „balaurul criticii literare”.

Bărbații din fotografie sunt (oricine își dă seama, pentru că pe atunci nu se purta mască) Nicolae Manolescu, Alex. Ștefănescu, Gabriel Chifu. Din cauza prezenței lor acolo, nu se mai știe cine anume este „balaurul criticii literare”. Și poate fi identificat și un balaur al poeziei și romanului…

În fotografia de grup îi recunoaștem de la stânga la dreapta pe Gabriel Chifu, Alexandru Bud, Anca Bud, Alex. Ștefănescu, Nicolae Manolescu (în plan secund), Irina Horea, Dana Chifu.

Există și o fotografie cu doi îndrăgostiți: Nicolae Manolescu și Irina Horea.