Nod în papură

Fostul președinte Ion Iliescu avusese în primul lui mandat o vorbă: opoziție constructivă. Vorbă pe care opoziția de atunci a luat-o în derâdere. Cum adică, opoziție care nu face opoziție, ci dă o mână de ajutor puterii? Întorcân- du-ne în prezent, îmi vine să spun că principala lecție pe care pandemia ar fi putut s-o ofere clasei politice ar fi fost înțelegerea necesității unei solidarități a partidelor și autorităților statului. Mi s-ar fi părut elementar ca puterea și opoziția să colaboreze în vederea adoptării celor mai potrivite măsuri pentru depășirea crizei sanitare și pentru prevenirea unei eventuale crize economice majore. Cu alte cuvinte, ca foștii guvernanți să facă o opoziție constructivă, iar noii guvernanți să plece urechea la sugestiile puterii. Mi se poate atrage atenția că ambele tabere sunt vinovate de a nu se fi ajuns la un astfel de acord. Într-o anumită măsură, este adevărat. Doar că, în loc de sugestii, PSD a preferat să conteste prin orice mijloace, îndeosebi prin media, și în globalitatea lor, măsurile venite de la guvern, ca și cum toate ar fi fost greșite. Acest asalt mediatic a mers atât de departe, încât PRO ROMÂNIA și ALDE n-au votat starea de alertă, deși era evident că pericolul infectării nu trecuse și o relaxare timpurie ne-ar fi condus în situația unor țări care n-au apreciat corect situația și se confruntă în prezent cu o veritabilă catastrofă umanitară. A se vedea SUA, Brazilia sau Marea Britanie. Ca să nu mai spun că în Coreea de Sud au fost reînchise unele școli, Spania a prelungit starea de alertă, iar Muntenegru a reintrodus unele restricții. Asta, în vreme ce România a reușit să controleze criza în mod satisfăcător. A nu recunoaște acest lucru e o dovadă de rea-credință. Iată că, în pofida acestei stări de fapt, Avocatul Poporului a reclamat la CCR amenzile din perioada stării de urgență ca reprezentând o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului, ceea ce a îngreunat efortul autorităților de a preveni sau de a limita abaterile. Renate Weber și CCR au uitat că cel mai important drept al omului este dreptul la viață. Și că protejarea vieții cetățenilor este prioritatea absolută în împrejurări precum pandemia. S-au agățat de niște false argumente juridice, riscând sănătatea populației. Unde pui că Renate Weber a contestat la CCR până și necesitatea stării de alertă. Nu văd nicio diferență între argumentația Avocatului Poporului sau a CCR și felul în care ultra patriotul român, Viorel Cataramă, a decis să se îmbrățișeze public cu niște țigani, chipurile, infectați, în realitate, sănătoși tun, doar că proaspăt sosiți din afară, ca să demonstreze, ce? Că virusul e o poveste de adormit copiii? Că patrioții sunt imuni? N-am înțeles țigănia mediatică a ultra patriotului Cataramă, cum n-am înțeles ce-i mână în această țiganiadă pe Avocatul Poporului (auzi vorbă!) sau pe fostul procuror comunist Valer Dorneanu, președintele care dezonorează de ani buni CCR.

Lucru și mai grav, incapacitatea de a cântări pericolele de tot felul create de pandemie a determinat opoziția față de guvern să caroteze, pur și simpu, prin trucuri ieftine, cărora le-a aplicat masca unor principii constituționale, majoritatea măsurilor prevăzute în cele două legi. Un veritabil sindrom constituționalist a scos la înaintare tot soiul de adversari ai PNL, care au încercat blocarea majorității acțiunilor de combatere a crizei. Sau ducerea lor în deriziune. Vezi mascarada parlamentară cu „deviația de sept“ a lui Marcel Ciolacu sau aceea cu „definiția“ a lui Șerban Nicolae. De la care nu putea lipsi Rădulescu-Mitralieră care susține că odată cu temperatura, la intrarea în magazine, ți se iau datele personale, adresa inclusiv! Când te gândești că Mitraliera vorbitoare e medic de profesie, nu poți să nu te întrebi ce a învățat el la facultate. Au existat și obiecții cu aer de seriozitate, deși, în fond, simple chichițe juridice sau de altă natură. În mai puțin de o lună, guvernul a pus în mișcare mașinăria necesară pentru combaterea virusului: spitalele au fost dotate cu aparatură și echipamente, secțiile ATI au devenit funcționale și în număr suficient, farmaciile au primit măști la prețuri normale, cu alte cuvinte, sistemul medical a fost ameliorat pe cât a fost cu putință. Făcându-se a uita că deficiențele sistemului datau în bună parte din epoca guvernării proprii, PSD a început să caute nod în papură noilor guvernanți. Hai să-i chemăm pe miniștri în parlament să ne spună de ce unele licitații s-au făcut în pripă și cu dedicație. Sau cum se face că nu știu ce farmacie condiționează vânzarea unui medicament absolut necesar bolnavilor cronici de cumpărarea unui pachet de 50 de măști și, încă, la suprapreț. Sau, culmea culmilor, cum se face că o firmă pretinde pe o izoletă 6000 de euro, cât pe un automobil. Pe scurt, nimic din ce a făcut guvernul nu e valabil. Doar că, în loc ca o opoziție constructivă să-l învețe de bine, asistăm la ironii, la critici jenante și, în definitiv, la o demagogie distructivă. Se pare că fostul partid de guvernământ e convins că va recupera handicapul electoral în acest mod dezonorant și, la urma urmelor, prostesc.

A nu pune în față ceea ce e cu adevărat important, prevalându-te de tot soiul de excepții, erori inevitabile e o metodă veche de când lumea în politică. Doar că nu constituie neapărat o probă de inteligență politică. Mai lipsea amenințarea cu moțiunea de cenzură. Mă întreb cu toată naivitatea de care mă mai simt în stare: oare cine crede că PSD are cel mai mic interes să vină la guvernare în acest moment, când pandemia nu s-a sfârșit, iar alegerile bat la ușă? Una din două: sau Ciolacu confundă o eventuală reluare a puterii cu ciolanul (în momentul de față, fără pic de carne!) sau știe prea bine că nu se poate și răspândește o fake news în stilul obișnuit al PSD?

Chichițe și hachițe, în loc de a lua taurul de coarne în problemele cu adevărat importante. Pe scurt, a căuta nod în papură. Limba română are o rezervă extraordinară de expresii potrivite cu împrejurările extraordinare pe care le trăim. Vă mai pot servi multe altele.