„Rădăcinile răului“

După cum aflăm din site-ul „Nouvelles d’Arménie“, Rădăcinile răului (Les Racine du mal) este un proiect de film documentar care combină ancheta istorică, filmul de animație și întâlniri cu actorii celor ce lucrează cu memoria, pentru a înțelege cum de Genocidul Armean din anii 1915-1923 a putut contribui la a face posibil Holocaustul din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ca și în precedentul său film – Fiul negustorului de măsline (Le Fils du marchand d’olives), regizorul Mathieu Zeitindjioglu sa va afla în spatele aparatului de filmat, în vreme ce soția sa Anna va avea rolul de ghid. Cercetările sunt făcute de acest cuplu care împarte moștenirea Genocidului (el-armean, ea-poloneză), dorind să studieze impactul psihologic pe care aceasta o poate avea asupra vieții lor.

Acest film, cu intenția de a fi proiectat în săli de cinematograf, se anunță esențial pentru punerea în lumină a legăturilor dintre Genocidul Armean și soluția finală, dar și pentru a înțelege mizele memoriei. Filmările vor începe în vara aceasta la Auschwitz. (M.K.)

În imagine: Cineaștii francezi Anna și Mathieu Zeitindjioglu.