Amorul solitar și fulgii de cereale

În cartea sa Plain Facts for Old and Young, Embracing the Natural History and Hygeine of Organic Life (Fapte simple pentru bătrâni și tineri, cuprinzând istoria naturală și igiena vieții organice), publicată inițial în 1877, autorul ei, doctorul și teologul John Harvey Kellogg luptă contra deviațiilor sexuale, scriind: „Dacă comerțul ilicit între sexe este un păcat abominabil, autopoluția este o crimă dublu abominabilă“. Dușmanul numărul unu al omului este masturbarea, zice autorul. Cei care au citit această carte au găsit expuse în ea 39 de simptome care se manifestă la practicanții amorului solitar. Cîteva dintre ele: o infirmitate generală, o dezvoltare deficientă, schimbări bruște de dispoziție, inconstanță, timiditate, dureri articulare, acnee și, nu în ultimul rînd, epilepsie. (Nu vă speriați, s-a demonstrat că nu e așa!) John Harvey Kellogg a fost un heterosexual mai degrabă nepracticant.

Deși a fost căsătorit de două ori, nu a avut copii cu niciuna din soții. Cu ambele a avut o relație distantă, dormind în camere separate. Cu toate acestea, împreună cu ultima soție, Ella (care a lucrat ca dietetician la sanatoriu, avînd și ea contribuții în dezvoltarea hranei sănătoase) au fost părinți adoptivi pentru 40 de copii, dintre care doar opt au apucat să fie adoptați și cu acte în regulă.

Printre modalitățile de a lupta împotriva masturbării, Kellogg a acceptat ca foarte utilă circumcizia fără anestezie a nou-născuților de parte bărbătească. Mai tîrziu, în alte ediții ale cărții a afirmat că beneficiile medicale sînt îndoielnice și că nu mai recomandă circumcizia generalizată.

Dar cine e acest Kellogg și ce vrem să divagăm despre el? O scurtă fișă wikipediană tradusă din engleză cu deepL zice: „John Harvey Kellogg (26 februarie 1852 – 14 decembrie 1943) a fost un om de afaceri american, inventator, medic, și susținător al Mișcării Progresiste. A fost directorul Sanatoriului Battle Creek din Battle Creek, Michigan, fondat de membrii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Acesta combina aspecte ale unui spa european, o instituție de hidroterapie, un spital și un hotel de înaltă clasă.

Kellogg îi trata pe cei bogați și celebri, precum și pe cei săraci care nu-și puteau permite alte spitale. Potrivit Encyclopædia Britannica, «dezvoltarea sa de cereale uscate pentru micul dejun a fost în mare parte responsabilă pentru crearea industriei cerealelor în fulgi»“.

Printre celebritățile tratate în acest sanatoriu, iată cîțiva: fostul președinte William Howard Taft, compozitorul și pianistul Percy Grainger, exploratorii arctici Vilhjalmur Stefansson și Roald Amundsen, aviatoarea Amelia Earhart, economistul Irving Fisher, scriitorul George Bernard Shaw, înotătorul Johnny Weissmuller („Tarzan al nostru“), fondatorul Ford Motor Company, Henry Ford, inventatorul Thomas Edison și actrița Sarah Bernhardt.

Am ținut să dau aceste nume pentru a arăta că doctorul Kellogg nu a fost chiar un oarecare. A avut multe brevete de invenții. A fost ciudat, dar a și inovat. Contribuția sa în medicină și în dezvoltarea alimentelor este cu totul și cu totul remarcabilă.

Ca teolog, a intrat de cîteva ori în conflict cu aripa dură a Bisericii Adventiste, tocmai pentru că încerca, în intervențiile sale, să împace știința și credința. Iată un foarte frumos fragment dintr-o scriere de-a sa (da, mă preocupă și pe mine asta): „Inima este un mușchi. Inima bate. Brațul meu se contractă și face ca pumnul să bată; dar bate doar atunci când voința mea o cere. Dar aici este un mușchi în corp care bate atunci când eu dorm. Acesta bate atunci când voința mea este inactivă și eu sunt complet inconștient. Continuă să bată tot timpul. Care este voința care face ca această inimă să bată? Inima nu poate bate o dată fără o comandă. Pentru mine este un lucru minunat că inima unui om continuă să bată. Ea nu bate prin voința mea; pentru că eu nu pot opri bătăile inimii sau să o fac să bată mai repede sau mai încet, comandându-i prin voința mea. Dar există o voință care controlează inima.

Este voința divină care o face să bată, iar în bătăile acelei inimi pe care le puteți simți, atunci când vă puneți mâna pe piept sau când vă puneți degetul pe puls, o dovadă a prezenței divine pe care o avem în noi, că Dumnezeu este în noi, că există o inteligență, o putere, o voință în noi, care comandă funcțiile corpului nostru și le controlează…“.

Dar, revenind la cele 39 de simptome evocate mai sus, trebuie spus că una dintre direcțiile pe care a mers Kellogg a fost aceea de a dezvolta o alimentație sănătoasă care să nu favorizeze masturbarea. O alimentație aproape vegetariană. Mănînci sănătos, nu mai ai nevoie de alte plăceri solitare. Fulgii de porumb, apoi cei de ovăz, fulgii de cereale, în general, sînt invenția acestui medic-teolog. Tot el a inventat procedura de obținere a untului de arahide și a laptelui de soia. În plus, a experimentat cîteva tipuri de înlocuitori de carne.

Printre brevetele sale se află invenții în zona electroterapiei, aparate de masaj, terapie cu lumină, hidroterapie etc. O parte din aparatele de wellness inventate de Kellogg s-au aflat și pe punțile de clasa întîi ale Titanicului. Și asta nu i-a salvat.

În încheiere, o constatare: poate că dacă fulgii de cereale s-ar fi inventat pe vremea lui Onan, lumea de azi ar fi fost alta. Mai sănătoasă și mai lipsită de 39 de simptome.