„Întineresc și nu-mi pare rău“

Am dat de numele miliardarului american Bryan Johnson citind un amplu articol despre postul intermitent găzduit de „Figaro Magazine“. Era dat drept un exemplu periculos de tip care încearcă să-și dea înapoi vîrsta biologică, prin metode destul de ciudate. Mă așteptam să fie vorba despre un bătrîn putred de bogat care vrea să-și plătească niște ani în plus prin tratamente scumpe și neomologate. Am căutat să văd cine o fi moșneagul și, surpriză, miliardarul cu pricina este un bărbat de doar 46 de ani. Dar ar vrea ca, în șapte luni, vîrsta lui biologică să fie de 36 de ani… (Novak Djokovic, de pildă, care are chiar 36 de ani, la rîndul lui, vrea să întinerească. Am citit undeva că se închide într-un fel de recipient ovoidal unde se oxigenează și că vorbește cu paharele de apă înainte de a le bea, ca să le purifice prin gîndirea pozitivă… Poate sînt doar bîrfe, dar la cît e de ciudat personajul nu m-aș mira să fie adevărul pur… sau, mă rog, înflorit. Poate nu vorbește chiar cu toate paharele de apă, poate doar cu unele).

Bryan Johnson, miliardarul, s-a născut în Utah, într-o familie de mormoni (mai precis membri în Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă). Asta l-a ajutat în afaceri pentru că, trebuie să știți, comunitatea mormonilor este una dintre cele mai bogate comunități din Statele Unite. Bryan a lansat trei firme, în zona IT, apoi și-a făcut studiile la Brigham Young University (finanțată de mormoni), și-a luat un MBA la Universitatea din Chicago și a mers ca misionar, vreme de doi ani, în Ecuador. Probabil că nu am fi auzit de el, ar fi fost unul dintre milionarii (sau miliardarii) mormoni discreți, de care e plin Statul Utah în principal, și Statele Unite în secundar. La 34 de ani a părăsit biserica și s-a lansat în alte afaceri, dezvoltîndu-și pasiunea pentru alpinism (a urcat pe Kilimandjaro).

Nu am suficiente date despre el pentru a ști de unde vine obsesia lui cea mai mare, aceea de a prelungi viața, în special prin procedee care asigură întinerirea. Nu știu dacă există promisiunea tinereții fără bătrînețe în Biblia lui Mormon (am dat peste ea de cîteva ori în noptiera camerelor închiriate în hotelurile Grupului Marriott, controlat de oameni de afaceri mormoni). Cert este că Bryan Johnson a lansat un protocol de întinerire numit Blueprint. Care costă doar două milioane de dolari pe an pentru cei care vor să-l practice. E un program ce aplică principiile epigeneticii, cu ambiția declarată de a activa genele bune ale organismului, prin care inițiatorul lui promite să reducă cu 25 % vîrsta biologică a 78 de organe.

Problema e că nu e destul să dai anual cele două milioane și să nu faci nimic. Dimpotrivă, programul este foarte dur și complicat. Întîi, ce mănînci? Trei mese într-un interval de șase ore, compuse numai și numai din vegetale (meniul se bazează pe conceptul restricției calorice). Apoi îngurgitezi un coctail alcătuit din 111 gelule care răspund nevoilor specifice metabolismului fiecăruia. La asta se adaugă un suc verde pe bază de colagen, aloe și creatinină.

Hai să zicem că toate cele de mai sus, regimul sau tratamentul, pot fi acceptate de cineva care vrea să rămînă tînăr și cheltuie două milioane de dolari pentru asta. Decît să-i dea pe droguri, mai bine să țină post, e mai sănătos. Să înghită pilule, să facă sport (și asta e în program, mult sport, alergare, efort, yoga și toate celelalte din corolar).

Ceea ce mi-a atras atenția (și m-a făcut să scriu acest text) este următorul procedeu pe care Bryan Johnson îl urmează: o terapie cu unde de șoc asupra penisului. Bun, formulat astfel poate stîrni doar niște mirate ridicări de sprinceană. Dar articolul din „Figaro Magazine“ aduce și o explicitare a acestei terapii de șoc. Să nu vă șocheze: Este vorba de patru mii de mici împunsături cu ace minuscule aplicate, timp de cinzeci de minute, testicolelor și penisului. Cam macho, aș zice eu. Dar las feministele să se revolte.

Dacă nu v-a venit să credeți, repet: omul își aplică, timp de 50 de minute, patru mii de împunsături pe testicole și pe penis. Zilnic. Patru mii de împunsături!

Uneori, zice articolul, Bryan Johnson își transfuzează sînge de la băiatul lui de 17 ani. Și susține că, deja, vîrsta lui biologică a scăzut de la 46 de ani la 36, în șapte luni, că are diafragma unui adolescent de 18 ani, inima, e drept, e mai bătrînă, are 37 de ani, dar se bucură de pielea unui om de 28 de ani. Am văzut și cîteva fotografii și înclin să cred chestia cu tinerețea aparentă. Da, omul pare mai tînăr și poate nu e vorba de photoshop.

Pare o povestire science-fiction, cu accente faustiene. Dacă mi-ar fi spus cineva la o bere chestia asta nu aș fi crezut. Am scris și eu zeci de articole la rubrica Lumi Paralele în „Viața studențească“, înainte de 1989, în care am inventat tot felul de gugumănii care se petreceau în lumea milionarilor, am un bun-simț al îndoielii. Dar „Figaro Magazine“ e o publicație foarte serioasă, iar referirile la protocolul Blueprint și la activitatea lui Bryan Johnson sînt bine documentate pe internet. Biznisul îi merge, conturile îi înfloresc.

O observație finală: există oameni cu mulți, foarte mulți bani, care nu vor să îmbătrînească frumos, cum se zice. Ei preferă să întinerească urît. Vai de înțepăturile lor!