Ochiul magic 7/2023

Cutremurul ce va veni

Privesc cu tristețe la urmările cutremurelor din Turcia și Siria. Am observat și defecte de construcție, nu mă îndoiesc că au fost. Dar am văzut și elemente foarte solid armate și prăbușite. La un cutremur atît de sever, pot ceda și construcții bine proiectate. La asta se adaugă replicile numeroase. Cutremurele de suprafață afectează mai grav clădirile scunde. Cele de adîncime (Vrancea) – clădirile înalte. Am observat multe clădiri căzute „cu totul“, fără ruperea structurii, deci solul s-a lichefiat sub ele, mai ales de la numărul mare de replici – 650.

Este evident că un cutremur major va fi și la noi la un moment dat. Nu observ niciun semn de pregătire pentru asta. Ba chiar sînt sigur că spitalele vor ceda printre primele. Măcar individual să fim oarecum pregătiți: rezerve de apă, alimente neperisabile și conserve, baterii și lanterne, medicamente. Să nu contăm pe congelatoare – nu va fi curent și nici gaz pentru pregătirea alimentelor multe ore, poate zile. Nici apă potabilă. Bucureștiul va fi cel mai grav afectat prin poziție, numărul de locuitori și clădiri. În funcție de magnitudine și durată vor fi cîteva mii, poate chiar peste 10 mii de morți în București. Cel mai rău va fi de cei care vor supraviețui ca răniți și sinistrați.

Pe autorități nu se poate conta în niciun fel. Nu dau niciun semn de preparative, nu am observat de ani niciun semn de prevenție, măcar un exercițiu de apărare. Toți „șefii“ de la toate nivelurile administrației locale și centrale sînt incompetenți și mai ales lipsiți de inteligență, au exclusiv „studii“ de politică, administrație abstractă, în cel mai bun caz economice, sînt numiți politic. Chiar să vrea să întreprindă ceva, nu ar ști ce anume. Neputincioși în fața cîtorva cîini vagabonzi, ce vor face la un seism? (H.G.)