Peștele pe uscat. Nicolae Manolescu în dialog cu Daniel Cristea-Enache

Suntem la finele lui 2020, un an complicat, cu uriașa problemă a pandemiei, la care se întrevede totuși acum speranța imunizării prin vaccin. Am tot văzut, de-a lungul anului, acțiunile unor politicieni autohtoni care au încurajat populația să nu respecte măsurile de carantină, susținând că ele sunt o limitare a libertăților fundamentale.

Cum pot fi „izolați“ ei înșiși, politic, asemenea contestatari ai măștii și distanțării? Deocamdată, obser văm că prin intrarea AUR în Parlament ei par să fi avut succes, în sensul dobândirii unei legitimări sociale. Iar PNL, care a aplicat măsurile necesare, a pierdut procente bune. A cui credeți că este vina?

Nu mă sfiesc să spun că vina este a noastră a tuturor. Fiecare are părticica lui de vină. Se tot afirmă și uneori se și crede că cetățeanul român e un ins responsabil. Până la proba contrarie. Pe care, iată, pandemia ne-o oferă cu asupra de măsură. Azi dimineață, la Știri, pe un post TV, doi tineri aflați în coloana de mașini de pe DN1 declarau cu nonșalanță că ei nu cred în existența Covid-19, „apă de ploaie“, zice unul, se duc într-un grup destul de mare, peste norma admisă, la munte, nu, nu skiază, stau la restaurant, mai beau o țuică fiartă și „ne distrăm și noi, că doar suntem tineri“. Îmbolnăviți de Covid? Morți? Mor de gripă în fiecare an, spune cel mai doct dintre ei, 20.000 de oameni, a, nu, 10.000, precizează el, ca și cum ar fi totuna. „Nouă nu ne e teamă“, mărturisește celălalt, ca să zică și el ceva. În acest timp, reporterița râde aprobator, impresionată de cei doi bărbați de bărbați, curajoși, sănătoși și voioși. Am reprodus scena fiindcă mi s-a părut semnificativă pentru starea de spirit a tinerilor. Cum la vot, probabil, nu s-au dus, e clar că nu cuplul de AUR Simion-Șoșoacă a jucat vreun rol în convingerea lor. N-au fost manipulați. Sunt, de bună voie și nesiliți de nimeni, niște ignoranți infatuați.

Asta nu înseamnă că nu există manipulatori și că ei poartă o mare parte de vină. E clar că nu iubirea de neam îi mână-n luptă, ci o inconștiență criminală. Cum să-l dai în judecată pe Arafat pentru că ar fi impus obligativitatea măștii, când toți medicii din lume i-au descoperit utilitatea și o recomandă? Suedia, care a lăsat masca la voia cetățeanului, recunoaște acum chiar prin vocea Regelui că s-a greșit iar consecințele sunt teribile. La fel în Anglia, unde lockdown-ul impus prea târziu la Londra a dus capitala țării în colaps. Spitalele prezintă un grad de ocupare de 110%. (Știre de azi, 29 decembrie).

Mă întrebi ca Cernâșevki: Ce-i de făcut? Nu mare lucru. Totuși: dacă a nu purta masca se lasă cu amendă, de ce n-am proceda la fel și cu cei care proclamă la televiziuni sau în Piață nepurtarea măștii? Ba chiar cu proces penal pentru facilitarea răspândirii virusului. Din nefericire, printre cei care neagă gravitatea bolii și nu poartă mască se numără destui preoți și chiar ierarhi BOR, în frunte cu Teodosie al Dobrogei, nelipsit de la toate ceremoniile interzise și de la proteste televizate. Am tot scris despre asta. Să nu mi se spună că BOR are regim special. Virusul nu pare să țină seama de religie. Efectul acestei propagande se vede cu ochiul liber. Prima femeie bolnavă a fost și prima vaccinată. A mulțumit, în direct la televiziune, pentru vindecare, Sfântului Nicolae, deși ziua lui cam trecuse, și Sfintei Filofteia, a cărei zi nu știu când cade, dar i-a uitat tocmai pe medicii și pe asistentele, colegele ei, care îi salvaseră viața. Să nu zici că Teodosie n-are fanii lui incondiționali. Să nu uit: pe un site intitulat ortodox.ro, tocmai acești fani au putut citi aberația că, urmare a gripei spaniole din 1918, au murit cei care s-au vaccinat! Ce-ar mai fi de spus, dragă prietene?

Am tot mențio nat televiziunile. Joacă de la începutul pan de miei un rol nefast. Chiar dacă nu-și permit să „conspire“ pe față, caută nod în papură peste tot: măsurilor de prevenire, deciziilor autorităților, mai nou, vaccinului. E o politică iresponsabilă și insi dioasă: nu se spune că, de pildă, nu trebuie să ne vaccinăm, dar se insistă pe eventuale efecte negative, deși, în realitate, nu s-au înregistrat decât două și astea, minore, la două mii de vaccinări; sau că, începând chiar cu personalul medical, opoziția la vaccinare ar fi cât casa, deși s-au vaccinat aproape trei mii de medici doar în primele două-trei zile. În jumătate din emisiunea lui, inenarabilul Ciutacu l-a hărțuit pe doctorul Streinu-Cercel ca un muscoi nesuferit, care nu se lasă alungat cu niciun chip, deși inginerul convertit la jurnalist de televiziune n-avea niciun contraargument la spusele marelui medic, doar o bâzâială sâcâitoare. Ceea ce e de neînțeles în toată nebunia asta cu vaccinul este faptul că mulți par să fi uitat că vaccinurile au eradicat nenumărate maladii ucigașe pe toate continentele, inclusiv „bolile copilăriei“. Generația mea a beneficiat de un singur vaccin, nu mai știu pentru ce boală, mai am pe braț semnul. Una din cele mai virulente boli din copilăria și adolescența mea a fost poliomielita, al cărei vaccin a fost descoperit de americani în 1956. Elvis Presley s-a vaccinat public și a fost urmat de toții fanii lui. Ca și Teodosie, dar pe dos! Vaccinurile sunt în lumea modernă „leacul“ probabil cel mai important. Cu atât mai important, cu cât previn boala, n-o tratează. De unde toată această tevatură? Să fi înnebunit cu toții?

P.S.: La publicarea în revistă a textului, după 11 luni, constat că nimic esențial nu s-a schimbat în ce privește vaccinarea. Am scris între timp pe acest subiect numeroase editoriale. Mă întreb ce va fi când textul va apărea în volum. (N.M.)