Turnirul de Poezie „Cununa de lauri de la Nessebar“ – ediția a zecea

Între 4 și 9 septembrie, la Nessebar (Bulgaria), s-a desfășurat cea mai recentă ediție a Turnirului de Poezie.Evenimentul este un proiect al Uniunii Scriitorilor și a fost realizat, la această ediție aniversară (a zecea), cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român. În cadrul ediției celei mai recente a Turnirului de Poezie „Cununa de lauri de la Nessebar“ s-au confruntat Filiala de Poezie – București și Filiala Timișoara. Componența Filialei de Poezie – București a fost următoarea: Nicolae Prelipceanu, Flavia Adam, Eugen Suciu, Horia Gârbea, Ion Cocora și Liviu Capșa. Pentru Filiala Timișoara au intrat în competiție: Robert Șerban, Daniela Rațiu, Andra Mateucă, Borco Ilin, Costel Stancu și Gheorghe Vidican.

După primul tur au rămas în competiție: Nicolae Prelipceanu, Eugen Suciu, Andra Mateucă, Robert Șerban, Horia Gârbea și Ion Cocora. Finaliștii acestui Turnir de poezie au fost Nicolae Prelipceanu, Eugen Suciu și Horia Gârbea.

Filiala de Poezie din București a fost echipa câștigătoare a acestui Turnir de Poezie. Individual, premiile au revenit următorilor participanți: Marele Premiu al Turnirului de Poezie „Cununa de lauri de la Nessebar“, ex-aequo, a revenit poeților Nicolae Prelipceanu și Eugen Suciu, iar Premiul Special a fost adjudecat de poeta Andra Mateucă. Juriul ediției aniversare a Turnirului de Poezie „Cununa de lauri de la Nessebar“ a avut următoarea componență: Nicolae Manolescu (președinte), Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache și Andrei Novac.

Regulamentul

În conformitate cu regulamentul concursului, echipa care a câștigat ediția anterioară a Turnirului de Poezie rămâne în concurs (în cazul ediției de față: Filiala București-Poezie) și intră în competiție cu o echipă trasă la sorți (la ședința Consiliului USR din decembrie 2019 – Filiala Timișoara). Fiecare echipă are în componența sa câte șase poeți – care sunt desemnați de către Comitetul de Conducere al Filialei. Turnirul de Poezie are 3 runde de lecturi, toți concurenții trebuind să asiste la acestea. Este esențial ca poeziile care sunt prezentate în concurs să nu mai fi fost publicate în volum.

În cadrul primei runde, citesc toți cei 12 poeți – recitalul individual având, în medie, 8 minute. În urma primei runde, se alege echipa câștigătoare – aceasta urmând să rămână în concurs pentru ediția viitoare. Echipa câștigătoare e aleasă în baza notelor juriului (de la 1 la 10), prin adunarea notelor obținute de fiecare câștigător în parte.

În cea de-a doua fază a Turnirului, citesc primii 6 poeți calificați, în urma notelor acordate de juriu; recitalul fiecăruia dintre cei 6 poeți calificați în runda secundă are alocat un buget de timp de aproximativ 10 minute. Dintre cei 6 poeți calificați în semifinale, juriul va alege cei trei finaliști.

În cea de-a treia rundă a turnirului, cei trei finaliști citesc poeme din creația proprie, în intervalul unui buget de timp de aproximativ 10 minute. Juriul stabilește, prin însumarea notelor individuale, clasamentul final. Poetul clasat pe locul 1 primește Cununa cu Lauri. De asemenea, juriul, poeții și publicul prezenți vor desemna, prin vot secret, un Premiu Special pentru unul dintre toți cei 12 participanți.

Desfășurător

Calendarul Turnirului de Poezie „Cununa de lauri de la Nessebar“ a inclus următoarele repere: în dimineața zilei de 5 septembrie s-a consumat prima rundă de lecturi în cadrul căreia au citit toți cei 12 poeți. În dimineața zilei următoare, întreaga delegație de scriitori a vizitat orașul Nessebar, unul dintre cele mai vechi orașe europene, înscris în patrimoniul UNESCO. În după-amiaza aceleiași zile, a avut loc cea de-a doua rundă a Turnirului. În 7 septembrie, de asemenea dimineața, s-a derulat a treia rundă de lecturi. În fine, în 8 septembrie, în Nessebar, în zona veche a orașului, a avut loc festivitatea de premiere și un recital al tuturor poeților care au fost de față la Turnir.

Palmaresul Turnirului de Poezie

Prima ediție a Turnirului de Poezie a avut loc în anul 2011, la poalele Muntelui Olimp, în Leptokaria. Au fost atunci în competiție directă Filiala București-Poezie și Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Muntele Olimp” i-a revenit lui Gabriel Chifu, iar echipa Filialei Craiova a fost aleasă câștigătoarea ediției inaugurale. A doua ediție a Turnirului de Poezie (2012) a avut loc în Turcia, la Kusadasi. Filiala din Craiova s-a aflat față în față cu Filiala din Arad și, în mod excepțional, cu o a treia echipă (Filiala din Iași). Marele Premiu „Cununa de lauri de la Efes” a fost adjudecat de Adrian Popescu, iar Filiala din Arad a fost aleasă echipa câștigătoare. Lucian Vasiliu a fost răsplătit, tot atunci, cu Premiul Publicului. Cea de-a treia ediție a Turnirului de Poezie (2013) s-a desfășurat în Ungaria, la Gyula, echipe din Arad și Cluj – ambele Filiale ale Uniunii Scriitorilor din România – fiind cele care au intrat în concurs. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Gyula” a fost câștigat de Ioan Moldovan, iar echipa din Arad a fost din nou aleasă câștigătoarea Turnirului. Au fost acordate, de asemenea, și Premiul Publicului – poetului Romulus Bucur, precum și Premiul de Onoare – poetului Aurel Rău.

La ediția cu numărul 4 (desfășurată la Barcelona – în 2014), au concurat echipele Filialelor USR din Arad și Timișoara. La Marele Premiu „Cununa de lauri de la Barcelona”, palmaresul ediției consemnează primul „ex aequo”: Vasile Dan și Aurel Pantea. Echipa din Arad a câștigat competiția, iar poetul Gheorghe Mocuța a fost răsplătit cu Premiul Publicului. În 2015, la cea de-a cincea ediție a Turnirului de Poezie (Balcic a fost locul de desfășurare), au concurat Filiala USR din Arad cu cea de la Chișinău. Arcadie Suceveanu și-a adjudecat Marele Premiu „Cununa de lauri de la Balcic”, iar echipa Chișinău a fost declarată câștigătoare; tot atunci, Andrei Mocuța a luat Premiul Publicului. Ediția cu numărul șase (2016, desfășurată în două localități: Mangalia și Neptun) a consemnat participarea, neobișnuită până atunci, a nu mai puțin de 4 echipe: prima echipă, câștigătoarea ediției anterioare – Chișinău; a doua echipă – compusă din poeți de la Filialele din Pitești și Sibiu; a treia – cu poeți din Filialele Alba-Hunedoara, Brașov și Târgu Mureș; a patra – alcătuită din poeți care aparțin Filialelor din Bacău, Dobrogea și Sud-Est. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Tomis”, iarăși, „ex aequo“: Mircea Bârsilă și Leo Butnaru. Echipa Pitești-Sibiu a fost declarată câștigătoare a acelei ediții, iar poetul Ion Radu Văcărescu a luat Premiul Publicului.

Ediția a șaptea a Turnirului de Poezie a avut loc în Bistrița-Năsăud, la Colibița, și a opus echipei Pitești-Sibiu o a doua formată din reprezentanți ai filialelor Bacău, Dobrogea și Sud-Est. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Colibița” i-a revenit lui Ovidiu Genaru. De asemenea, juriul a decis să declare ambele echipe câștigătoare, la egalitate de puncte, urmând ca în ediția viitoare să rămână în concurs o echipă formată din șase poeți, reprezentanți ai celor două echipe. Tot atunci, Cristian Pavel a primit Premiul Publicului. La ediția cu numărul 8 (2018, Alexandroupolis, Grecia) s-au confruntat echipa compusă din reprezentanții Filialelor: Bacău, Dobrogea, Pitești, Sibiu, Sud-Est și echipa de la Filiala București-Poezie. Aceasta din urmă a fost, de altfel, declarată câștigătoarea Turnirului de Poezie, iar Marele Premiu „Cununa de lauri din Tracia” a fost iarăși un „ex aequo”: Bogdan Ghiu și Liviu Ioan Stoiciu. Horia Gârbea a fost, tot atunci, răsplătit cu Premiul Publicului. În 2019, la Alicante, în Spania, s-a derulat ediția a noua a Turnirului de Poezie. Filiala din București-Poezie s-a confruntat în cadrul acestei competiții cu Filiala din Cluj. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Alicante” i-a revenit lui Ioan Es. Pop. Filiala din București- Poezie a câștigat competiția pe echipe, iar Sandra Cibinenco a luat Premiul Publicului. În 2020, condiționările specifice ale pandemiei coronavirusului au blocat organizarea ediției aniversare, a zecea; în cele din urmă, aceasta s-a desfășurat de curând, în septembrie, în Bulgaria. (Rep.)