Peștele pe uscat. Nicolae Manolescu în dialog cu Daniel Cristea-Enache

Dar care este, pentru dvs., linia de demarcație între politic și civic? Ultimii ani au însemnat și o activitate intensă a unor grupări sau platforme civice, care au protestat împotriva fostului partid de guvernământ (PSD) și a liderului său de atunci (Dragnea). Și în anii 1990, când conduceați Partidul Alianței Civice, elementul civic era important și completa opoziția politică. Cum pot sta împreună, în aceeași titulatură, termenii „partid“, „alianță“ și „civică“?

Să începem cu alianță, termenul cel mai ușor de definit. Alianță înseamnă… alianță, adică o formațiune compusă din două sau mai multe partide. Titulatura PAC reprezintă o excepție, la care ne-a obligat faptul că partidul provenea dintr-o formațiune, Alianța civică, la al cărei nume trebuia, conform protocolului de înființare, să conțină o referință.

Civicul și politicul merg împreună în multe dintre formele de acțiune pe care le au la dispoziție, cu o excepție: scopul acțiunii. Politicul țintește obținerea puterii. Nici mai mult, nici mai puțin decât atât. Civicul are un mănunchi de scopuri, în domenii variate, el are în vedere educarea cetățenilor în privința propriilor drepturi și interese, precum și a cunoașterii mijloacelor de a influența instituțiile statului.

În anii 1990, situația era alta. Formațiuni civice nu existaseră în regimul comunist. Cum nu existaseră nici partide. Explozia care le-a adus în scenă pe cele dintâi imediat după 1990 a fost explicată încă de atunci ca o necesitate a refacerii țesutului social distrus în timpul comunismului. Alianța civică a fost una din primele formațiuni cu acest caracter, în orice caz, prima al cărei scop era cultura politică. Nu încape discuție că regimul încheiat interzisese orice cultură politică, exceptând-o pe aceea marxist-leninistă, care se studia la școală și la universitate. Așa cum ți-am mai spus, dragă prietene, PAC a răspuns și el unei necesități, și anume de a dota AC cu un instrument politic prin care să-și pună în act ideile politice. Printre ele, civismul, firește. AC n-avea în arsenalul ei un astfel de instrument. Din păcate, formațiunea civică și, respectiv, partidul n-au reușit niciodată să colaboreze ca lumea. Prea multe orgolii, de o parte, ca și de alta.

Nu, cei trei termeni n-au cum să meargă împreună.