Îi place omul („E imposibil să nu-ți placă Joe. E un om cu picioarele pe pământ, amuzant, slobod la gură și, într-un fel plin de umor, conștient că vorbește la nesfârșit.“), dar semnalează că politicianul este afon în chestiuni de politică externă și securitate națională („Cred că în ultimii patruzeci de ani, s-a înșelat în aproape toate chestiunile majore de politică externă și securitate națională“.)
Autorul portretului lui Joe Biden este Robert M. Gates – 27 de ani analist C.I.A. Director C.I.A (1991-1993). Ministru al Apărării (2006-2011). 9 ani membru al Consiliului pentru Securitate Națională, consilier la Casa Albă. A lucrat sub opt președinți – democrați și republicani. Despre Trump nu are cuvinte mai bune – „neinformat“, „nepotrivit pentru funcție“.
Anunțându-și echipa diplomatică, Biden afirmă despre membrii ei: „Împreună, ei au asigurat unele din realizările ce definesc acțiunile diplomatice și de securitate națională din memoria recentă.“ Evident, pentru Biden „memoria recentă“ și „realizările“ din domeniul diplomatic și cel al securității naționale sunt cei opt ani ai administrației Obama.
Cum echipa alcătuită de Biden cuprinde mulți oameni care au ocupat posturi-cheie în timpul administrației Obama, iată doar câteva din „realizările“ ei cu adevărat de neuitat:
Siria. Poziția față de Bashar-al-Assad. Șansă oferită Moscovei de a juca un rol substanțial în zonă.
Ucraina. Subestimarea capacității Moscovei de a acționa rapid. Rusia anexează Crimeea.
Iran. Acord nuclear prin care Teheranul obține ce vrea, iar Washingtonul mai nimic. Reacție palidă față de înăbușirea Mișcării verzi.
Irak. Retragere prost calculată. ISIS ocupă locul.
China. Diplomație timidă care permite Beijingului o politică din ce în ce mai agresivă în zona Mării Sudului. Capturarea de către chinezi a unei drone subacvatice americane în apele internaționale.
Libia. Un dezastru datorat doctrinei Leading From Behind – ridicolă contrazicere în termeni!
Benghazi. Incompetență criminală. Azi, Susan Rice, cea care a măsluit cărțile public pentru a-i acoperi pe Hillary Clinton și Barack Obama, lucrează la Casa Albă!
Fast and Furious. Un proiect aberant al Ministerului Justiției. 2000 de arme vândute ilegal cad în mâinile unor bandiți mexicani. În decembrie 2010, agentul de frontieră Brian A. Terry este ucis de bandiți cu arme americane.
Acordul de la Paris/Acordul Obama-Xi. America investește enorm în sisteme antipoluante, China, campioană mondială la poluare cu dioxid de carbon, are dreptul să nu respecte acordul până în anul 2030! Costul produselor americane crește, costul produselor chinezești scade. Biden? Înapoi în acordurile denunțate de Trump.
Retorica excentrică a lui Trump a izolat America, dar convingerea lui Biden că echipa sa va readuce Americii poziția de „lider mondial și moral“ este rizibilă. Rolul de lider mondial unic a dispărut de mult – realitate neacceptată de Washington din ipocrizie și orgoliu. Respectat lider moral? Hai să fim serioși.
În septembrie 2016, William A. Glaston își începea relatarea pentru Wall Street Journal de la Hangzhou, China, astfel: „La întâlnirea G-20 din weekendul trecut, oficialii chinezi i-au tratat pe președintele Statelor Unite și consilierii săi de rang înalt cu o stridentă lipsă de respect.“
Titlul și subtitlul relatării definesc exact politica externă a lui Obama: „Obama’s Toothless Foreign Policy-Eight years of almost no sticks and very few carrots has made the U.S. into a bystander.“
Nobelul oferit proaspătului președinte american purta cu el un mesaj: „Do nothing!“ Frânarul s-a conformat. No-drama Obama își lansa stupida doctrină de politică externă prin acel Apology tour.
Pentru unii, Trump a fost incompetența încruntată, ursuză. Pentru alții, Biden reprezintă incompetența jovială, șarmantă.
Iubitor de Kundera, aș fi dorit să intitulez acest text Farmecul discret al incompetenței. N-am putut. Nu e nimic discret în incompetența lui Biden. Și nu doar în chestiuni de politică externă și securitate națională.