Gala Poeziei Române Contemporane, ediția a X-a

În data de 10 septembrie, pe durata unei consistente sesiuni, la sediul din Aleea Alexandru al Institutului Cultural Român, s-a derulat cea de-a zecea ediție a Galei Poeziei Române Contemporane.

În cadrul ediției din acest an a Galei Poeziei Române Contemporane, 16 critici literari au propus câte o listă de 20 de poeți reprezentativi care să participe la Gală. Dintre toate nominalizările care au fost făcute, Nicolae Manolescu, în calitate de selecționer al Galei, a ales 22 dintre cei mai importanți poeți români din toate generațiile. Astfel, în conformitate cu selecția care a fost făcută, au participat la această ediție cu număr rotund a Galei următorii poeți: Adrian Alui Gheorghe, Hanna Bota, Gabriel Chifu, Ion Cocora, Vasile Dan, Horia Gârbea, Ovidiu Genaru, Vasile Igna, Nora Iuga, Aurel Pantea, Ioan Pintea, Savu Popa, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Grete Tartler, Floarea Țuțuianu, Mihók Tamás, Andrei Novac, Ioan Văcărescu, Marcel Vișa, Varujan Vosganian. Fiecare dintre poeții selectați a susținut pe scena din cocheta grădină de vară a Institutului Cultural Român un scurt recital cu poeme din creație proprie.

Moderatorul acestui eveniment a fost Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, iar prezentările poeților participanți au fost realizate de criticii literari Răzvan Voncu și Daniel Cristea-Enache. Poetul Andrei Novac, directorul Centrului Cărții, a fost gazda galei de la Institutul Cultural Român. În două reprize – la deschiderea Galei Poeziei Române Contemporane și la finalul acesteia – legendara trupă Phoenix a susținut un recital extraordinar. Întreaga ediție de anul acesta a Galei a fost transmisă live pe pagina Facebook a ICR și a fost înregistrată de Televiziunea Publică, urmând a fi difuzată pe postul național în următoarele săptămâni. De asemenea, în timpul pauzelor de lectură ale poeților invitați, actorul Gavril Pătru a recitat din poeziile lui Nichita Stănescu, Emil Brumaru, Marin Sorescu, Ion Horea, Petre Stoica, Mircea Ciobanu. În prima parte a aceleiași zile, ca preambul al Galei Poeziei Române Contemporane, tot la sediul central al ICR, a avut loc dezbaterea „Poezia română în actualitate“, la care au participat Gabriel Chifu, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Horia Gârbea, Varujan Vosganian.

Organizatorii acestui eveniment de mare prestigiu au fost Uniunea Scriitorilor din România și Institutul Cultural Român prin Centrul Cărții, în parteneriat cu Ministerul Culturii, TVR 3 (organizatorii aduc mulțumiri speciale echipei conduse de Andrei Măgălie și Lucia Constantinescu), ADIR Brand Holding. Par tenerii media ai Galei Poeziei Române Contemporane au fost, pentru această ediție, publicațiile România literară, „Luceafărul de dimineață“ și „Viața Românească“.

Reamintim că prima ediție a Galei Poeziei Române Contemporane, la care au participat 26 de poeți, a avut loc în 2011, în Sala Mare a Ateneului Român.