Decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2019

În prima parte a zilei de 11 septembrie, la Casa Vernescu de pe Calea Victoriei 133, a avut loc festivitatea oficială de decernare a Premiilor Uniunii Scriitorilor pentru cărțile publicate în anul 2019. Desfășurarea acestui moment a fost una neobișnuită în raport cu edițiile anterioare, date fiind condițiile speciale impuse de pandemia coronavirusului; în sala în care s-a derulat, pe întreaga durată a festivității de premiere nu a fost public, însă evenimentul a fost filmat integral de Televiziunea Publică.

Pentru ediția din acest an, juriul care a decis Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019 a avut următoarea componență: Mihai Zamfir – în calitate de președinte al acestui for; Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu și Răzvan Voncu (în calitate de membri). În urma unei laborioase deliberări a fost decisă acordarea premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2019; pentru aceeași perioadă, Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare (A.R.I.E.L.) – al cărei juriu a avut următoarea componență: Nicolae Manolescu (președinte), Dan Cristea, Nicolae Prelipceanu (membri) – a acordat, la rândul ei, un număr de trei premii.

Premiul Național pentru Literatură i-a fost conferit lui Dan Cristea pentru opera sa și pentru importanta contribuție critică și eseistică la istoria literaturii române contemporane; este de menționat în acest context că, în conformitate cu regulamentele USR, autorii care au obținut Premiul Național pentru Literatură nu mai sunt nominalizați ulterior la Premiile Uniunii Scriitorilor din România. La actuala ediție a Premiilor USR pe anul 2019 a fost, de asemenea, acordat un Premiu Special; acesta a revenit lui Mircea Mihăieș pentru volumul „O noapte cu Molly Bloom“ (Editura Polirom), parte a unei uriașe (la propriu și la figurat) construcții eseistice și hermeneutice despre opera lui James Joyce. Au mai fost nominalizați, în finală, pentru acest premiu următorii autori: Ștefan Bolea (cu „Jung și filosofia umbrei“), Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu (cu „Dicționar de locuri literare bucureștene“).

Premiul pentru Cartea de Poezie a fost câștigat de Ioan Moldovan, pentru volumul „Multe ar mai fi de spus“ (Editura Cartea Românească); în cursa pentru această distincție s-au mai aflat Horia Gârbea (cu „Pisica din Kavala“), Ioana Ieronim („Trecere petrecere“) și Vasile Igna (cu volumul „Periscop“). La secțiunea „Premiul pentru Cartea de Proză“, juriul a decis ca pentru ediția 2019 să nu acorde nicio distincție. În competiția finală pentru această distincție au fost făcute următoarele nominalizări: Simona Antonescu („Ultima cruciadă“), Gabriel Chifu („În drum spre Ikaria“), Corina Sabău („Și se auzeau greierii“) și Florin Toma („Depozitul de bătrâni“); Gabriel Chifu a decis să se recuze. Pentru anul 2019, de asemenea, nici la secțiunea „Premiul pentru Cartea de Teatru“ nu a fost acordat niciun premiu.

Daniel Cristea-Enache a fost marele câștigător al Premiului pentru Cartea de Critică, Eseu și Istorie literară, cu volumul său – „Linia de contur“ – publicat în 2019 la Editura Spandugino. Au mai fost nominalizați, în finală, pentru acest premiu următorii autori: Mircea Anghelescu (cu „O istorie descriptivă a literaturii române“), Ștefan Firică (cu „Autenticitatea, sensuri și nonsensuri. Teorii românești interbelice în contexte europene“) și Gelu Negrea („Doamnele domnului Caragiale“).

Premiul pentru Cartea de Debut pentru 2019 i-a revenit lui Cosmin Andrei Tudor – volumul premiat (de la Editura Cartea Românească) având titlul „Ochilor verzi“. Au mai concurat, în finală, pentru această distincție Andreea Heller-Ivancenko („Condiția mesianică în romanul crepuscular“) și Vlad Sibechi („Meditațiile bătrânului despre libertate“). Liviu Capșa, cu volumul „Animale-fantezii adunate-n poezii“ (de la Editura Neuma), a fost laureatul Premiului pentru Cartea pentru Copii și Tineret; în finala care a decis acest premiu au mai ajuns Ioana Bâldea Constantinescu (cu „Poveste pentru Maria“) și Mihai Măniuțiu (cu volumul „Filip și întunericul“).

Marius Tabacu a fost câștigător al Premiului pentru Cartea de Traduceri, pentru traducerea din limba maghiară a volumelor I-III din „Trilogia transilvană“ de Miklós Bánffy; cartea a apărut la Editura Institutului Cultural Român. Au mai concurat pentru acest premiu Dinu Flămând, Anca Milu Vaidesegan, Irina Horea, Adriana Liciu și Andreea Sion – pentru traducerile a patru romane, toate publicate la Editura Humanitas Fiction, în colecția „Raftul Denisei“.

Comisia pentru Minorități, compusă din Markó Béla (președinte), Dagmar Maria Anoca, Slavomir Gvozdenovici, Ivan Kovaci, Karácsonyi Zsolt (membri), a decis să acorde Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2019 următoarelor cărți în limbile minorităților naționale: (pentru limba maghiară) domnului Hajdú Farkas-Zoltán, „Csonkamagyar“ (Ciuntiții), roman, Editura Bookart; Premiul de Debut pentru o Carte în limba maghiară doamnei Borcsa Imola, „Magnebéhat“ (Magnebeșase), nuvele, Editura Erdélyi Híradó, Cluj-Napoca; (în limba ucraineană) domnului Mihailo Voloșciuc, „Duși mojei oberih“ („Pavăza sufletului meu“), poezii, Editura R.C.R. Editorial. Cele trei premii au beneficiat de sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Cu ocazia aceleiași festivități, Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare (A.R.I.E.L.) a acordat următoarele distincții: Vasile Igna (pentru volumul „Periscop“, Editura Cartea Românească) – Premiul pentru Cartea anului; revistei Mișcarea literară“ de la Bistrița pentru „Revista anului“; „Editura Junimea“ de la Iași la secțiunea „Editura anului“.

Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2019 au fost acompaniate și de un concert susținut de cvartetul Radu Georgescu & Co, alături de corul alcătuit din: Cristina Cristache, Șerban Cristache, Alexandru Alexandri și Daniel Filip Panait.

Derulată în condiții speciale, ediția din 11 septembrie a acestor prestigioase premii a avut parte de o organizare impecabilă. Meritele sunt ale tuturor „actorilor“ instituționali implicați în acest eveniment: Uniunea Scriitorilor din România, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Televiziunea Publică, Institutul Cultural Român, firma SC ADIR BRAND HOLDING SRL., revistele România literară, „Luceafărul“, „Viața Românească“.