Scandaluri după un scenariu dat

Atacurile îndreptate în ultima vreme împotriva Uniunii Scriitorilor seamănă între ele, de parcă ar asculta de același scenariu, scris de unul și același autor: cineva din grupul agresor lansează în spațiul public fake news-uri grosolane și imediat ceilalți din „echipa de zgomote“ (de altfel, neînsemnată numeric, nu sunt mai mult de douăzeci-treizeci, mereu aceiași, cei care fac tămbălău) le rostogolesc cu obstinație, mereu și mereu, prezentându-le drept adevăruri incontestabile și mimând indignarea, ca și cum tocmai ar fi asistat la comiterea de către USR a unor nemaivăzute grozăvii.

Ultima lor „ispravă“ de acest fel: teza că juriile Uniunii Scriitorilor discriminează scriitoarele, premiind vinovat doar autori bărbați. Evident, introducerea unui asemenea criteriu sexist în aprecierea valorii literare reprezintă o inepție, o aberație. Avem de-a face cu o corectitudine politică dusă la paroxism, la absurd, căci, e la mintea cocoșului, singura formă acceptabilă de evaluare a creațiilor literare este una de natură estetică: apartenența la un sex sau la altul este irelevantă, doar criteriul valoric alege. Orice alt cântar înseamnă întronarea confuziei, a babiloniei în literatură.

Dar să ne întoarcem la afirmația strictă care a stârnit turbulența: Uniunea Scriitorilor ar ocoli autoarele de literatură atunci când atribuie diverse premii. Orice om de bună-credință se poate convinge ușor de falsul acestei aserțiuni. E suficient să privească palmaresul premiilor literare acordate de Uniunea Scriitorilor. Iată, numai anul trecut: Premiul Național de Poezie Opera Omnia „Tudor Arghezi“ – Nora Iuga, Premiul Național de Poezie Opera Omnia „Lucian Blaga“ – Ana Blandiana și tot Ana Blandiana a fost desemnată Scriitorul lunii mai, la Gala Scriitorul Anului de la Iași; tot acolo, Andreea Răsuceanu a primit premiul Scriitorul lunii ianuarie, Gabriela Adameșteanu – a fost aleasă Scriitorul lunii decembrie 2018 și, prin votul final al juriului, a câștigat Marele Premiu Scriitorul Anului. Gabriela Adameșteanu a câștigat și Premiul pentru Roman al Uniunii Scriitorilor pe anul 2018, iar Marele Premiu Cartea Anului la Festivalul Național de Literatură de la Cluj, Premiul lunii februarie la Iași și Premiul pentru cea mai bună carte de proză la Colocviul Național de Proză de la Alba Iulia i-au revenit Florinei Ilis, pentru romanul Cartea numerilor. Unde-i discriminarea?