Ziua Limbii, Alfabetului și Culturii Armene în Aula Academiei Române

Potrivit unei legi adoptate în unanimitate de ambele Camere ale Parlamentului și promulgate în data de 10 octombrie a.c. de președintele Klaus Iohannis, ziua de 12 octombrie devine, în România, Ziua Limbii, Alfabetului și Culturii Armene. Alegerea datei este una simbolică, în calendarul Bisericii Armene ziua de 12 octombrie este sărbătoarea Sfinților Traducători care omagiază pe călugărul Mesrop Maștoț, pe patriarhul Sahak Partev și pe ucenicii lor care au tradus Biblia în limba armeană, în prima jumătate a secolului V.

Legea Limbii, Alfabetului și Culturii Armene, promovată în Parlament de deputații Varujan Vosganian și Varujan Pambuccian, este o premieră, fiind prima lege de acest fel adoptată în diaspora armeană. „Un gest generos al Parlamentului României față de o comunitate care a găsit printre români un nou cămin, și-a asumat o nouă patrie și o dublă identitate”, scrie Bedros Horasangian în revista „Ararat” (nr. 17/18 – 2019).

Instituirea acestei sărbători a prilejuit organizarea, de către Academia Română și Uniunea Armenilor din România, în ziua de miercuri, 23 octombrie a.c., a Simpozionului dedicat „Zilei Limbii, Alfabetului și Culturii Armene”. Sub cupola Academiei au vorbit acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele instituției gazdă, Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, Excelența Sa Serghey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, care a transmis și un cuvânt de mulțumire din partea lui Nikol Pashinyan, prim-ministru al Republicii Armenia, David Gyurjinyan, președintele Comitetului Limbii Armene din Ministerul Educației din Armenia, Tudor Sălăgean, directorul Institutului de Armenologie al Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca, P.S. episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Bisericii Apostolice Armene din România, prof.dr. Francisca Băltăceanu, specialistă în armeana clasică, Andrei Timotin, director al Institutului de Studii Sud-Est Europene, precum și deputații Varujan Pambuccian și Andrei Daniel Gheorghe.

David Gyurjinyan, președintele Comitetului Limbii Armene, a subliniat, în cuvântul său, că „această zi va face cu adevărat parte din cronologia unică a limbii armene. Este pentru prima dată în lume că într-un alt stat decât Armenia Ziua pentru marcarea limbii, alfabetului și culturii armene este stabilită prin lege. Este un gest nobil și remarcabil al României, un semn că statul și poporul român apreciază rolul deosebit al armenilor care trăiesc în această țară ospitalieră de peste o mie de ani… Sperăm ca acest eveniment istoric să aibă ecouri în toate țările lumii în care armenii au comunități.” (Rep.)