ediția a IX-a, 28 septembrie – 5 octombrie 2019
Filiala București – Poezie a câștigat premiul pe echipe, iar Ioan Es. Pop, Marele Premiu „Cununa de lauri de la Alicante“
Unul dintre proiectele naționale cele mai vechi și, în același timp, cele mai prestigioase ale Uniunii Scriitorilor, Turnirul de poezie, a consumat recent cea de-a IX-a sa ediție.
Prin bogăția și diversitatea manifestărilor conținute, ca și prin nivelul deosebit al confruntării poetice – derulate între reprezentativele a două dintre cele mai puternice filiale ale Uniunii Scriitorilor din România, București – Poezie, respectiv, Cluj – această ediție a fost, probabil, una dintre cele mai substanțiale de până acum. Fapt care vorbește de la sine despre necesitatea unor asemenea proiecte culturale care, deși ocolite de mass-media, contribuie la menținerea unui înalt nivel estetic în literatura noastră.
Ca și la edițiile precedente, organizatorii au ales ca loc de desfășurare un spațiu semnificativ din punct de vedere cultural. Este vorba de orașul spaniol Alicante, din regiunea numită Comunitat Valenciana, loc în care cultura europeană s-a întâlnit fertil, de-a lungul istoriei, cu influențe arabe și iudaice și, totodată, în care s-a așezat, în anii din urmă, o numeroasă comunitate românească. De asemenea, la Alicante există o universitate tânără și dinamică, afirmată deja în comunitatea academică europeană, și o frumoasă viață literară, desfășurată atât în limba spaniolă, cât și în dialectul local. Au existat, deci, toate premisele ca Turnirul de poezie, dincolo de întrecerea colegială intrinsecă, să se deschidă către un public dornic de poezie română de cel mai înalt nivel, către colegii scriitori spanioli, dar și către comunitatea academică iberică, în care limba noastră își face încet-încet loc.
A fost, mai întâi, turnirul, început în 29 septembrie, cu prima rundă de lecturi, în care s-au confruntat cele două echipe. Filiala București – Poezie, aflată (ca urmare a victoriei de la ediția precedentă) în postura de gazdă, a fost reprezentată de Horia Gârbea, Nicolae Prelipceanu, Eugen Suciu, Ioan Es. Pop, Flavia Adam și Lucian Vasiliu, iar Filiala Cluj, de Ion Pop, Vasile Igna, Ștefan Damian, Hanna Bota, Sandra Cibicenco și Andrei Doboș. Cei 12 concurenți au recitat, timp de 10 minute fiecare, creații nepublicate în volum, în fața unui juriu alcătuit din: Daniel Cristea-Enache (președinte), Adrian Popescu, Dan Cristea, Varujan Vosganian, Vasile Dan, Mircea Bârsilă și Răzvan Voncu. În urma acestei prime ședințe de lecturi s-au stabilit echipa câștigătoare a turnirului și cei șase poeți calificați în runda următoare.
Între runda întâi și cea de-a doua, în ziua de 30 septembrie, la orele 19,00, a avut loc o emoționantă întâlnire cu comunitatea românească din provincie, găzduită de Centrul Cultural al Universității din Alicante, la care au participat mai multe asociații românești din regiune (ARIPI, Ulpia Traiana ș.a.). Moderată de Cătălina Iliescu-Gheorghiu (profesor la Universitatea din Alicante, Facultatea de Filosofie și Litere, Departamentul de Traductologie), cu participarea lui Varujan Vosganian și Răzvan Voncu, întâlnirea a prilejuit un moment literar-artistic deosebit, în cadrul căruia au recitat din creația lor poeții Nicolae Prelipceanu, Ion Pop, Vasile Igna și Ioan Es. Pop (fiind necesară și o lectură în limba spaniolă, datorită prezenței publicului spaniol), în timp ce copiii românilor din regiunea Alicante i-au delectat pe oaspeți cu un scurt spectacol folcloric. Evenimentul a fost urmat de un dialog informal cu compatrioții noștri din diaspora, care și-au exprimat atât dorința de a fi mai des vizitați de delegații culturale valoroase, cât și voința de a păstra și de a cultiva limba română. Reuniunea a fost mediatizată pe rețelele de socializare, ca și în mediile dedicate românilor de pretutindeni, beneficiind de o organizare impecabilă și de o prezență deosebit de numeroasă.
A urmat, în data de 1 octombrie, runda a doua a turnirului, în care, conform regulamentului, s-au înfruntat câte trei poeți din fiecare echipă. Întrucât, după cum au anunțat încă de la finalul primei etape, Nicolae Prelipceanu și Eugen Suciu s-au recuzat de la participarea în rundele finale, concurând numai la premiul pe echipe, Filiala București – Poezie i-a avut ca reprezentanți în a doua rundă pe Horia Gârbea, Ioan Es. Pop și Lucian Vasiliu, în timp ce din partea Filialei Cluj s-au calificat Hanna Bota, Ion Pop și Vasile Igna.
Foarte densă a fost ziua de 3 octombrie, când participanții la turnir au fost oaspeții Universității din Alicante. O primă întâlnire a avut loc la orele 12,00, în Aula Magna a Facultății de Filosofie și Litere, acolo unde decanul facultății, profesorul Juan Mesa, a inaugurat o masă rotundă pe tema „Poezia română contemporană și importanța traducătorului literar“. Moderată de profesorul Javier Franco, directorul Departamentului de Traductologie, în fața unui numeros public de studenți și profesori, dezbaterea a consemnat mini-conferințe substanțiale susținute de Varujan Vosganian, Ion Pop, Horia Gârbea și Daniel Cristea-Enache. În continuare, Eugen Suciu și Hanna Bota au participat la un atelier de traducere poetică, împreună cu studenții Departamentului de Traductologie, ale cărui rezultate, recitate în limba spaniolă, i-au entuziasmat pe cei prezenți (semn că poezia română are viitor și în limbi de circulație). Delegația română a vizitat apoi Biblioteca și Muzeul Universității din Alicante și au dialogat cu specialiștii celor două instituții. Este încurajator că, între cele 180.000 de titluri de carte din Biblioteca Universității din Alicante, se află peste 3000 de titluri românești și că există un stand cu publicații literare din țară. În fine, de la orele 17,00, tot în Aula Magna, prorectorul pe probleme de cultură al Universității din Alicante, prof. Carles Cortés, a inaugurat ultimul eveniment al zilei, Colocviul româno-spaniol cu tema „Poezie, dictatură, libertate: o Europă de hârtie“. Scriitorii spanioli au fost reprezentați de Manuel Rico, președintele Asociației Scriitorilor din Spania, Pilar Blanco, Antonio Gracia și José Luis Vidal, iar partea română, de Varujan Vosganian, Ion Pop, Nicolae Prelipceanu și Ioan Es. Pop. Intervențiile au fost urmate de lecturi de poezie în română și spaniolă (cu traducere proiectată pe ecran, datorată aceleiași neobosite Cătălina Iliescu-Gheorghiu, care a asigurat și traducerea simultană pe tot parcursul zilei). Întâlnirea a fost onorată de prezența reputatului traducător Joaquin Garrigos și de cea a consulului României la Castellon de la Plana, Dragoș Viorel Țigău, care, de altfel, a participat la toate evenimentele acestei zile.
Au urmat, în fine, în 4 octombrie, runda finală și, firește, festivitatea de premiere. În finala turnirului s-au calificat poeții Ion Pop, Vasile Igna și Ioan Es. Pop, lecturile lor confirmând o dată în plus nivelul ridicat al întregii manifestări, în care juriul a avut, rundă de rundă, o misiune dificilă.
Desfășurată, ca și rundele de lecturi, la sala de conferințe a Grand Hotel Bali din Benidorm, festivitatea de premiere a fost deschisă de mini-recitalurile poeților din juriu (Mircea Bârsilă, Vasile Dan, Adrian Popescu, Varujan Vosganian) și al poetului Eugen Barz, preot la Parla, regiunea Madrid, care a însoțit turnirul în toate manifestările sale.
Ediția din 2019 a Turnirului de Poezie s-a încheiat cu următoarele rezultate: 1) câștigătoare pe echipe, reprezentativa Filialei București – Poezie (care reeditează, astfel, rezultatul de anul trecut), 2) Premiul de Popularitate, decernat pe baza voturilor tuturor celor prezenți, i-a revenit celui mai tânăr participant, poeta Sandra Cibicenco, din Cluj, și 3) Marele Premiu „Cununa de lauri de la Alicante“ a fost câștigat de poetul Ioan Es. Pop, din București.
Cum a spus președintele juriului, Daniel Cristea-Enache, a fost o ediție în care concurenții au fost departajați pe baza unor diferențe foarte mici, ca dovadă că poezia română de azi este competitivă și valoroasă. De asemenea, e de salutat faptul că la întrecere au participat trei tineri poeți de certă valoare (Flavia Adam, Sandra Cibicenco și Andrei Doboș), semn că Uniunea noastră este preocupată nu doar de prezent, ci și de viitorul literaturii române. (Rep.)