Tinerii și literatura

Ediţia a III-a, Neptun, 13-15 septembrie 2019

Casa Scriitorilor din stațiunea Neptun a fost gazda celei de-a treia ediții a Concursului „Literatura tinerilor“, eveniment cultural anual organizat de Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Scriitorii tinerei generații care au participat la acest eveniment au fost selectați pe baza recomandărilor președinților de filiale ale USR din țară. În faza finală a concursului un număr de 20 de tineri scriitori au ajuns la Vila „Zaharia Stancu“ de pe faleza Mării Negre.

De-a lungul celor două zile au citit poezie, eseuri și traduceri literare (anul acesta a fost pentru prima oară când în concurs au intrat și scriitorii-traducători) următorii concurenți: Simona Toma (Brașov), Ionela Diaconu Ablai (Alba Iulia), Daniela Vizireanu (Brăila), Johan Klein (Cluj), Iuliana Miu (București – poezie), Alexandru BogdanPetcu (București – proză), Emilia Nedelcoff (București – proză), Anastasia Coste (Timișoara), Adriana Emanuela Cazan (Timișoara), Gabriel Gociu (Constanța), Alexandra Stancu (Craiova), Cosmina Andreea Ghiță (Craiova), Iulia Iacob (Cluj), Dragoș Grusea (București – eseu/critică literară), Sorin Popa (București – eseu/critică literară), Paraschiva Miriam Ichim (Bacău), Teodora Ladaru (Bacău), Ona Franz (București – traducere) și Roxana Râbu (București – traducere).

Fiecare dintre cele două zile de concurs a fost prefațată de câte o conferință de aproximativ jumătate de oră. În după-amiaza zilei de 13 septembrie, Sorin Lavric a vorbit despre două modele pedagogice, despre două tipuri de profesori; în ziua următoare, Cristian Pătrășconiu a vorbit despre necesitarea de a (re)citi, precum și despre lumea veche și lumea nouă a literaturii.

Juriul ediției din acest an a Concursului „Literatura tinerilor“ – care i-a avut în componență pe Nicolae Manolescu (președinte), Peter Sragher, Aurel Maria Baros, Angelo Mitchievici, Sorin Lavric și Cristian Pătrășconiu – a decis acordarea ex aequo a două premii pentru: Iuliana Miu și Emilia Nedelcoff.

În mesajul care a marcat finalul acestui concurs, Nicolae Manolescu, președintele juriului din acest an, le-a mulțumit tinerilor pentru participare și a adus în discuție câteva idei cu privire la condiția contemporană a literaturii, în mod particular a poeziei. Criticul literar a pledat cauza rigorii în literatură – nu a scorțoșeniei – și a spus că, în fond, „literatura e o formă de sacrificiu“. N. Manolescu i-a invitat pe tineri să-și construiască și să-și lucreze cu atenție discursul literar și să nu rateze nici o ocazie de a fi autentici. Președintele USR a menționat că a scrie artificial, cu afectare și emfază despre experiențe care nu aparțin intim celui care scrie este riscant pentru ideea de literatură.

La fel ca în edițiile anterioare, Concursul „Literatura tinerilor“ din 2019 a fost o certă reușită.