Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2018

În ziua de 17 iunie, în Sala Media a Teatrului Național din București, a avut loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România. Festivitatea s-a bucurat de sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Secretariatului General al Guvernului (Departamentul pentru Relații Interetnice), al Institutului Cultural Român și al firmei S.C. Adir Brand Holding SRL. În ciuda caniculei, starea de spirit a înclinat spre o veritabilă armonie între membrii breslei scriitoricești. După ani de discordie, seara de 17 iunie ne-a găsit pe toți uniți într-un conclav al valorilor estetice. Atmosfera a fost elevată, nobilă și scutită de răfuieli de coterie.

După un moment muzical, susținut de formația „Flaut Power”, Înființată de prof. univ. dr. Ion Bogdan Ștefănescu, sub conducerea dirijorului Cristian Lupeș, când șapte interprete și doi interpreți, sudați într-o echipă al cărei talent a încântat publicul, au dat semnalul de începere a festivalului, moderatorul Nicolae Manolescu a mulțumit sponsorilor și a anunțat componența juriului: Dan Cristea (președinte), Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon, Alex Ștefănescu și Răzvan Voncu.

După o scurtă alocuțiune a președintelui juriului, Nicolae Manolescu l-a invitat pe scenă pe Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii și Identității Naționale, pentru a deschide plicul cu numele câștigătorului Premiului Național: Andrei Pleșu. Cu o facondă al cărei farmec ne-a obișnuit de decenii, Pleșu ne-a convins încă o dată că spiritul nu lasă loc de interpretări, de îndoieli sau de maliții. Cine are strălucire o va avea mereu, potrivit unei reguli draconice care exclude mediocritatea de la ospățul marii culturi. Prezența lui Andrei Pleșu pe scena Sălii Media a adeverit dictonul că talentul nu se face, ci se naște.

Au urmat decernările la celelalte genuri literare, când Dan Iacob (directorul general al Grupului Editorial ART) și Angelo Mitchievici au rostit numele celor doi laureați ai Premiului pentru Debut: Irina Roxana Georgescu, pentru Noțiuni elementare, Editura Cartea Românească, 2018, și Mirel Taloș, pentru Colecționarul de nuduri, Editura Rao, 2018. Cum anul acesta a fost introdus un Premiu de Debut pentru literatura în limba maghiară, Markó Béla a deschis plicul cu numele câștigătorului: André Ferenc, Szotagadó, Editura Jelenkor, 2018 (propunerea a venit din partea Comisiei pentru Minorități).

Eugen Negrici, inițiatorul Premiului „Mircea Ciobanu”, a anunțat cele două premii ex-aequo: Constantin Mateescu pentru Opera Omnia și Andrei Novac pentru volumul de debut în poezie. La secțiunea Premiul pentru Literatură în limbile minorităților naționale, s-a făcut precizarea că aceste premii nu sunt acordate de Juriul U.S.R., ci de Comisia pentru Minorități. Premiile au fost susținute financiar de Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului. Comisia pentru Minorități, compusă din Markó Béla (președinte), Dagmar Maria Anoca, Slavomir Gvozdenovici, Ivan Kovaci, Karácsonyi Zsolt (membri) a stabilit următorii câștigători: în limba maghiară, Ferencz Imre: Válogatott Versek. Titlu în limba română: Poezii alese (poezii), Editura Hargita, Miercurea Ciuc, 2018, iar în limba sârbă, Zoran Vuxanovici, pentru volumul Fragment (poezii), Editura Uniunea Sârbilor din România, Timișoara, 2018. Markó Béla a anunțat câștigătorul pentru limba maghiară, iar Bora Velimirovici pe cel pentru limba sârbă.

După un antract susținut de formația „Flaut Power”, sub conducerea dirijorului Cristian Lupeș (ansamblu al cărui repertoriu a purtat publicul de la arii din Mozart și Haendel până la bijuterii melodice din folclorul românesc), festivitatea de decernare a continuat cu secțiunea Premiul pentru Traduceri, unde Peter Sragher, președintele Filialei de Traduceri a U. S. R., a anunțat laureatul: George Volceanov, pentru volumul W. Shakespeare – Regele Lear, Editura Tracus Arte, 2018. La Premiul de Literatură pentru copii și tineret, Sorin Lavric a deschis plicul cu numele câștigătorului: Adina Rosetti, Povestea kendamei pierdute, Editura Arthur, 2018. La Premiul pentru Dramaturgie, Daniel Cristea-Enache a rostit numele câștigătorului: Radu F. Alexandru, Ultima dorință, Editura Polirom, 2018. La Premiul pentru Critică, eseu, istorie literară, memorii, jurnale, publicistică, Alex Ștefănescu a pronunțat numele câștigătorului: Horia-Roman Patapievici, Două eseuri despre paradis și o încheiere, Editura Humanitas, 2018. La Premiul Special, Dan Cristea a deschis plicurile cu numele câștigătorilor: Vintilă Mihăilescu, Etnogeneză și țuică, Editura Polirom, 2018, și Ioan T. Morar, Șapte ani în Provence, Editura Polirom, 2018. La Premiul pentru Poezie, Gabriel Chifu a deschis plicul cu numele câștigătorului: Ovidiu Genaru, La opt, gaura cheii și alte patimi, Editura Junimea, 2018. La secțiunea Premiul pentru Proză, Varujan Vosganian a deschis plicul cu numele câștigătorului:Gabriela Adameșteanu, Fontana di Trevi, Editura Polirom, 2018.

Nicolae Manolescu a anunțat că în cadrul Galei Premiilor U.S.R. se acordă, drept omagiu adus memoriei prozatorului, Premiul „Constantin Țoiu”, ediția a II-a. Juriul, în următoarea componență: Nicolae Manolescu (președinte), Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache, Sorin Lavric, l-a desemnat drept laureat pe Livius Ciocârlie pentru Întreaga operă. Plicul cu numele laureatului a fost deschis de Răzvan Voncu.

Spre final, moderatorul Galei a mulțumit celor care au contribuit la buna desfășurare a galei: Ministerului Culturii, Secretariatului Guvernului (Departamentul pentru Relații Interetnice), Institutului Cultural Român și firmei S.C. Adir Brand Holding SRL, parteneri media fiind: TVR 3, România literară, „Luceafărul de dimineață”, „Viața Românească”, „Literatura de azi”. O mențiune specială i-a fost acordată directorului Teatrului Național, Ion Caramitru, al cărui oficiu de gazdă a fost, ca de fiecare dată în ultimii ani, la aceeași înălțime amfitrionică, plină de curtoazie și rafinament.

Gala a fost încheiată de aceeași formație virtuoasă de flautiști. A fost o ediție reușită, Sala Media a Teatrului Național fiind plină până la refuz. Nu știm cum s-au simțit invitații, dar organizatorii au avut mulțumirea pe care ți-o dă certitudinea lucrului temeinic făcut. (Rep.)