Zoom

În toamna anului 2007, mai precis în ziua de 25 noiembrie, au avut loc primele alegeri din țara noastră, cu România intrată atât în NATO, cât și în Uniunea Europeană. Scrutinul de la acea dată a dat, pentru un mandat scurt (de numai doi ani), prima garnitură de europarlamentari români aleși din întreaga istorie a țării noastre. În 2008 au avut loc primele alegeri locale și parlamentare, cu România parte din această nouă arhitectură geopolitică, iar în 2009, la finele anului, s-au ținut primele alegeri prezidențiale în noul context istoric.

*

În data de 13 septembrie 2011, în Washington, Hillary Clinton și Teodor Baconschi, la acea dată titularii la „externele” SUA și României, au semnat parteneriatul strategic dintre cele două țări prin care se instalează elementele scutului antirachetă în țara noastră.” „E un sistem pe care l-am testat asiduu timp de 10 ani (…) E un element extrem de important pentru securitatea continentului european și a Americii – anticipăm că e un sistem care va face față o lungă perioadă de timp cerințelor de securitate ale celor două națiuni și ale NATO”, a spus dna Clinton, cu acel prilej. Teodor Baconschi, la rândul său, a apreciat că acordul este „un parteneriat strategic pentru secolul 21”.

*

În 2002, în timpul vizitei lui George W. Bush la București în care s-a discutat intens și decisiv pe marginea relației dintre NATO și România, în timpul discursului președintelui american, pe cerul din București a apărut un curcubeu. Momentul este consemnat și în memoriile lui G.W. Bush: „În momentul în care președintele Ion Iliescu mă prezenta, ploaia s-a oprit și a apărut un curcubeu foarte clar. S-a întins pe cer până în spatele balconului care era luminat ca memorial al libertății. A fost un moment uimitor, iar eu am șoptit: «Astăzi, Dumnezeu ne zâmbește»”.

*

Una dintre cele mai uzuale referințe cu privire la amplasamentul geografic al Românie este aceea că țara noastră este „un stat situat în sud-estul Europei Centrale”. În cele trei decenii consumate de la căderea oficială a comunismului din România, tematica specifică acestei regiuni – Europa Centrală – nu a avut la noi nici o presă și nici o expunere pe măsura istoriei sale. Nici în plan politic, nu se pot consemna foarte multe inițiative în ultimii 30 de ani care să pună în valoare complexitatea și potențialul remarcabile ale Europei Centrale în raport cu țara noastră.

*

În ultimii trei ani, oficial, conform datelor de la Institutul Național de Statistică, peste 600.000 de români au emigrat în Vest. Tinerii care au între 20 și 34 ani au plecat în această perioadă în număr de aproximativ 300.000. De asemenea, peste 200.000 de români care au peste 34 ani de ani au ales să emigreze în Vest. Trendul României, la capitolul emigrări, este unul ascendent în ultimii ani; datele statistice oficiale indică faptul că, de la an la an, numărul românilor care pleacă din țară crește cu 10.000. Neoficial, se estimează că, în străinătate, au plecat în ultimele decenii peste 3,5 milioane de români.