Târgul de Carte și Muzică

În perioada 21-24 martie 2019, grupul de firme Libris a organizat cea de-a XVI-a ediție a Târgului de Carte și Muzică omonim, în parteneriat cu aceleași instituții de la prima ediție: Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, Universitatea Transilvania și Primăria Brașov. În acest an, „Târgul de Bunavestire“ cum mai este cunoscut, a adus în prim-plan una dintre instituțiile partenere: Uniunea Scriitorilor din România, căreia i-a dedicat, începând de la deschiderea oficială, o serie de evenimente, concentrate în ziua de vineri, 22 martie. Invitații de onoare ai Filialei Brașov a Uniunii au fost colegii din Filiala de la Cluj: Ion Cristofor, Răzvan Voncu, Ion Mureșan, Hanna Bota, Florina Ilis, Andrea H. Hedeș, Victor C. Măruțoiu și Vasile George Dâncu.

Dezbaterea „Uniunea Scriitorilor din Româ­nia – 70“ din cadrul Târgului de Carte și Muzică Libris a fost onorată de criticul Răzvan Voncu, redactor-șef al publicației România literară și director de programe externe al Uniunii Scriitorilor din România și de poetul Ion Cristofor, membru în Comitetul Director al USR din partea Filialei Cluj. A urmat un maraton de lansări: Hanna Bota, Când în fiecare zi e joi, ediția a II-a, Editura Școala Ardeleană și Imperfecțiunea perfectă. Poeme în dialog cu sculptura lui Peter Jecza, Triade Foundation, în prezentarea lui Răzvan Voncu, Adrian Lesenciuc și Vasile George Dâncu; Victor C. Măruțoiu, Al treilea munte, Editura Școala Ardeleană, prezentat de Vasile George Dâncu; Andrea H. Hedeș, Editura Neuma și revista omonimă; Daniela Șontică, Oamenii Unirii, alături de Laurențiu-Ciprian Tudor; Florina Ilis, Cartea numerilor, Editura Polirom, alături de Adrian Lesenciuc și Laurențiu-Ciprian Tudor (lucrare care i-a adus autoarei titlul de „Scriitor al lunii februarie“ desemnat de juriul celei de-a patra ediții a Premiilor Scriitorul lunii / Scriitorul anului). Tot în programul aceleiași zile a fost lansat numărul 1/2019 al Revistei Literare „Libris“, al cărui invitat de onoare este criticul clujean Irina Petraș și în care mai semnează, printre alții, Ovidiu Moceanu, Liliana Corobca, Simona-Grazia Dima, Ioan Paler, Eduard Huidan.

Seara s-a încheiat cu decernarea Premiului Național pentru Literatură Libris, instituit de Librăria online Libris.ro și Revista Literară „Libris“, în parteneriat cu Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, în scopul „răsplătirii și evidențierii celor mai importanți scriitori români contemporani și contribuției acestora la consolidarea culturii naționale“. Juriul, alcătuit din Virgil Oniță (director al grupului de firme Libris), Laurențiu-Ciprian Tudor (din partea colegiului redacțional al Revistei Literare „Libris“), Ion Cristofor (din partea Filialei Cluj a USR), Andrei Novac (din partea Filialei Timișoara a USR) și Adrian Lesenciuc (din partea Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, președinte), a decis acordarea premiului, care constă într-o sumă de bani și într-un contract cu Libris Editorial, poetului Ion Mureșan. Poetul s-a legat în discursul său de țărmul cultural al Brașovului prin ancorele Alexandru Mușina și Andrei Bodiu.

Tot în cea de-a doua zi a Târgului de Carte și Muzică Libris, laureatul Ion Mureșan a deschis recitalul de poezie moderat de Adrian Lesenciuc, care i-a adus împreună pe poeții clujeni și brașoveni: Ion Cristofor, Hanna Bota, Răzvan Voncu, Andrea H. Hedeș, Victor C. Măruțoiu, Vasile George Dâncu, Laurențiu-Ciprian Tudor, Daniela Șontică, Cristian Muntean, Mihaela Malea Stroe, Luminița Dascălu, Adrian Munteanu, Ionel Simota și Cătălin Stanciu.