România 1989-2019: o selecție

Istoria mare, cu precădere, se va regăsi în „telegramele” de mai jos care marchează momente importante ce au legătură cu România în ultimele trei decenii.

1990: În 20 mai, în Duminica Orbului, Ion Iliescu este ales președinte al României. În iunie, manifestațiile din Piața Universității sunt reprimate violent cu ajutorul minerilor și în beneficiul puterii neocomunist-feseniste. La Campionatul Mondial de fotbal din Italia, țara noastră ajunge până în optimile de finală, unde pierde în urma loviturilor de pedeapsă în fața Irlandei.

1991: În iunie, Parlamentul României declară nul Pactul Ribbentrop-Molotov. La cea de-a patra mineriadă, în septembrie, cade Guvernul Român. În decembrie a fost adoptată noua Constituție a României.

1992: La început de ianuarie are loc primul recensământ al populației din România de după căderea comunismului: suntem 22.810.035 de cetățeni români. În februarie sunt primele alegeri locale de după Revoluție. Regele Mihai vizitează România; de data aceasta nu mai este întors de la aeroport. Ion Iliescu își adjudecă, în toamnă, un nou mandat de președinte al țării. În noiembrie, este inaugurată Bursa Română de Mărfuri, iar în decembrie, BOR consfințește reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

1993: La început de iulie, România introduce TVA-ul, taxă prin care se aliniază la metodologia fiscală europeană. Pe final de septembrie, țara noastră este admisă ca membru cu drepturi depline în Consiliul Europei.

1994: În mai, România devine membru asociat al Uniunii Europene. În vară, la Campionatul Mondial de fotbal, țara noastră ajunge până în sferturile de finală ale competiției; este cea mai mare performanță fotbalistică la nivel de echipă națională până astăzi.

1995: În iunie, liderii partidelor parlamentare semnează „Declarația de la Snagov” – document prin care toate forțele politice stabilesc strategia de integrare europeană. Imediat, România își depune candidatura la Uniunea Europeană. Se redeschide, după jumătate de secol, Bursa de Valori. În decembrie se lansează oficial postul de televiziune Pro TV.

1996: Se lansează prima bere românească la doză. Se prăbușesc băncile Dacia Felix și Credit Bank. România reprimește clauza națiunii celei mai favorizate de la Statele Unite ale Americii. În toamnă, Emil Constantinescu devină președinte al României, după ce îl învinge în turul al doilea pe Ion Iliescu.

1997: Este arestat Miron Cozma, pentru mineriada din 1991. Bill Clinton vine la București; e prima vizită a unui șef de stat american în România după căderea comunismului. Vizita liderului american de la acea vreme are loc la numai câteva zile după ce la Madrid, România nu primise invitația de a adera la NATO.

1998: Operațiunea „Țigareta II” intră în atenția anchetatorilor. Leul se prăbușește dramatic, criza economică se face tot mai dur simțită. România participă la Mondialul de fotbal din Spania, unde se califică până în optimile de finală; este, până acum, ultima participare la Cupa Mondială a reprezentativei noastre.

1999: În urma unei noi mineriade, președintele Republicii instituie, la începutul anului, starea de urgență. În 11 august, România este una dintre puținele țări din care se poate vedea ultima mare eclipsă a mileniului. Papa Ioan Paul al II-lea vine în România, fiind primul papă care vine în țara noastră. Într-unul din discursurile din România, Papa Ioan Paul al II-lea numește țara noastră „Grădina Maicii Domnului”.

2000: Peste 300.000 de români primesc despăgubiri în urma prăbușirii FNI. Ion Iliescu revine în fruntea țării, câștigând, la urne, al treilea mandat de președinte. În turul al doilea, social-democratul Iliescu are un adversar neobișnuit: pe extremistul Corneliu Vadim Tudor. În vară, Traian Băsescu își adjudecă primul mandat de Primar General al Capitalei.

2001: Regele Mihai I se întâlnește prima oară cu Ion Iliescu, adversarul său de cursă lungă din primul deceniu de postcomunism românesc. De asemenea, Regele revendică, în instanță, Castelul Peleș. 9/11 are ecouri majore și în România. În Europa se introduce moneda euro; nu și în România.

2002: România primește invitația oficială de a se alătura NATO. Uniunea Europeană elimină vizele de intrare în spațiul Schengen pentru români. Are loc un al doilea recensământ al populației: suntem 21. 698.181 de români, cu peste 1 milion mai puțin decât cu un deceniu în urmă.

2003: Este primul an al boom-ului imobiliar. E votată o nouă Constituție – între altele, aceasta prevede că mandatul președintelui crește de la 4 la 5 ani. Se formează Alianța Dreptate și Adevăr. În noiembrie, moare primul soldat român, pe front în Afganistan.

2004: Are loc cel mai mare cutremur din România ultimilor 30 de ani: 6 grade pe scara Richter. În primăvară, România devine membru cu drepturi depline în NATO. Traian Băsescu îl înlocuiește pe Teodor Stolojan în cursa prezidențială și câștigă primul său mandat de președinte.

2005: Trei jurnaliști români sunt răpiți în Irak; după o criză care durează 55 de zile, cei trei revin în viață în România. E anul denominării; pe piața monetară autohtonă, intră în scenă „leul greu”. Cea mai bătrână mamă din lume, Adriana Iliescu, naște: are 67 de ani.

2006: Este eliminată obligativitatea stagiului militar. Românii plecați în afară trimit în țară peste 5 miliarde de euro. Economia românească „duduie”, așa cum afirmă premierul țării de la acea vreme.

2007: România intră în Uniunea Europeană. Fiind în NATO și, de la 1 ianuarie 2007, și în UE, România se află în cea mai bună poziție geopolitică din întreaga sa istorie. Traian Băsescu navighează cu succes la prima sa suspendare; votul de la referendumul de suspendare este covârșitor în favoarea sa. Cristian Mungiu devine primul român care câștigă Palme D’or la Cannes. Pelicula pentru care regizorul român este recompensat cu una dintre cele mai importante distincții artistice din întreaga lume este „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”.

2008: Summitul NATO are loc la București. Criza economică trimite semnale tot mai puternice pe piețe din România. Apare prima ediție a Istoriei critice a literaturii române de Nicolae Manolescu; în 2019 este programată apariția celei de-a doua ediții, revăzută și adăugită.

2009: Este anul Crizei Economice, dar măsurile guvernamentale întîrzie să fie luate. România câștigă la Curtea Europeană de Justiție în dispută cu Ucraina pentru platoul continental și a zonelor exclusive din Marea Neagră. României îi sunt atribuite peste 79 procente din zona de dispută. Pe final de an, Traian Băsescu va învinge din nou în cursa prezidențială.

2010: 25% din salariile bugetarilor și 15% din cuantumul pensiilor sunt tăiate, în urma negocierilor cu FMI și a asumării de către România a unor măsuri de austeritate. Deciziile au efecte majore în plan social și în plan politic. Câteva din stenogramele Wikileaks făcute publice conțin informații picante și despre scena publică din România.

2011: Se declanșează scandalul „Roșia Montană”. 67 de spitale din orașe mai mici sunt închise. Regele Mihai I ține pentru prima oară, după 60 de ani, un discurs în Parlamentul României. E semnat la Washington acordul privind amenajarea scutului NATO, la Deveselu, în Dolj. Are loc un alt recensământ: la un deceniu de la precedentul, suntem cu încă un milion de români mai puțini. În 2011, conform datelor Institutului Național de Statistică, în România trăiesc 20.121.641 de români.

2012: Traian Băsescu este suspendat pentru a doua oară; revine, după vot, în funcția de președinte, cu un rezultat însă sensibil diferit față de cel de la precedentul referendum. Adrian Năstase devine primul premier de după 1989 care este condamnat la închisoare cu executare. 5 români, la Rotterdam, comit „jaful secolului” – ei fură 7 tablouri semnate de Monet, Picasso, Matisse și Gauguin.

2013: România este, pentru acest an, țara cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

2014: Klaus Iohannis câștigă, în fața lui Victor Ponta, mandatul de președinte al României. Este cel
de-al patrulea lider de stat al țării noastre de după căderea comunismului.

2015: România este lovită de cea mai mare secetă din ultimii 50 de ani. Pe 30 octombrie, seara, un incendiu devastează clubul „Colectiv” din Capitală. În urma acestuia, mor 64 de persoane și 151 sunt rănite. La cinci zile după tragedie, premierul Victor Ponta demisionează. În acest an, Ion Iliescu este oficial acuzat de crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

2016: În prima luna a anului este interzis fumatul în locurile publice din România.

2017: Este anul protestelor masive de stradă în România. În ianuarie și în februarie, sute de români ies în stradă pentru a se opune măsurilor retrograde ale puterii din ultimii ani.

2018: În toamnă, România literară împlinește 50 de ani de la apariție. La 1 decembrie se împlinește un secol de la Marea Unire.

2019: În ianuarie, România preia Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este o poziție fără precedent pentru țara noastră.