Colecții ale opoziției culturale

Cîteva zeci de studii și povești din România perioadei comuniste despre diverse forme ale „opoziției culturale“ se regăsesc într-un uriaș registru electronic în care sunt antologate, ca urmare a unui amplu proiect academic internațional, narațiuni relevante cu valoare istorică privitoare la viața în comunism din țările de după Cortina de Fier.

Noi credem că în Europa de Est înainte de 1989 cultura însemna mai mult decât realismul socialist și anosta artă de propagandă: în anumite perioade și în diverse locuri au înflorit medii culturale alternative, în ciuda controlului strict impus de regimurile comuniste. Noi realizăm o cercetare legată de această moștenire bogată și variată pe care a lăsat-o opoziția culturală din fostele țări comuniste din Europa de Est prin analizarea și compararea colecțiilor de opoziție culturală. Noi spunem povești despre tot ce a fost nonconformist, precum arta avangardistă, mișcările religioase anti-sistem, inițiativele civice în favoarea educației alternative sau a publicațiilor neoficiale, mișcările disidente, grupurile clandestine punk sau rock, modurile alternative de viață, practicile spirituale novative și multe altele. Noi creăm prima bază de date digitală destinată colecțiilor din întreaga Europă, atât online, cât și offline, atât private cât și publice, care au conservat dovezi ale existenței unor forme de opoziție culturală în fostele țări socialiste sau, altfel spus, ale unor forme de gândire și acțiune independente față de viziunile oficiale ale regimurilor comuniste, materializate în diverse genuri de artă și cultură“, menționează coordonatorii acestui proiect în documentul fondator al acestuia.

Registrul electronic care a rezultat în urma acestui proiect de cercetare poate fi consultat, gratuit, la următoarele adrese: http://ro.cultural-opposition.eu/ și http://cultural-opposition.eu/