De la Alfred Nobel la Sofia Nădejde

Publicul care nu citește decât revistele culturale tipărite și nu le „accesează“ (am spus bine?) și pe cele de pe internet nu știe ce pierde… Pe net sunt adevărate comori de expresivitate, iar cercetătorii au la dispoziție un material bogat pentru studiu – cu condiția ca autorii textelor internautice să nu și le șteargă între timp, așa cum din păcate se mai întâmplă.

E bine să ne grăbim, deci, și să cităm dintr-un articol antologic al unui reputat critic literar român (și totodată, european). Numele lui este Mihai Iovănel; și, dacă nu ați auzit de el, e timpul să deschideți computerul și să intrați pe net; ori, dacă nu aveți abonament, să mergeți la un Internet Café și, printre tinerii care se joacă acolo, să-l citiți pe Iovănel în Scena9.

Care este evenimentul internațional al anului, în viziunea criticului de pe net Mihai Iovănel? Evenimentul internațional este „scandalul sexual care s-a abătut asupra Premiului Nobel pentru Literatură“. Care este cartea anului? Cartea anului este Capitalul în România postcomunistă de Florin Georgescu („accesibilă și unui cititor nespecializat“, precizează marele nostru critic literar, expert în finanțe și macro-economie).

Dar care este evenimentul anului? Cum care? Firește, prima ediție a Premiilor „Sofia Nădejde“ pentru Literatură Scrisă de Femei, în al căror juriu Mihai Iovănel a fost. Aflăm că ideea Premiului îi aparține Elenei Vlădăreanu, care „a reușit să ducă la capăt cu bine“ Premiile „SF“ LSF. Deși nu mai era nevoie (firește că un asemenea eveniment de anvergură se impune de la sine drept evenimentul anului și trebuie să fii cârcotaș să nu recunoști asta), Mihai Iovănel se justifică întrebându-ne indignat: câți „scriitori bărbați contemporani sunt mai buni“ decât Tatiana Țîbuleac, Lavinia Braniște, Cosmina Moroșan, Elena Vlădăreanu?

Noi nu-l mai înțelegem pe criticul de pe internet Mihai Iovănel. Tot el a luat parte la Evenimentul Anului, Premiile „SF“ LSF; și tot el pare supărat.