La Neptun, în zilele de 13-15 septembrie 2024, a avut loc Festivalul „Literatura Tinerilor“, organizat de Uniunea Scriitorilor din România. Ediția a șaptea a reunit 21 de tineri autori care au participat la un concurs de creație literară, ca de fiecare dată în cadrul acestui festival. Filialele Uniunii Scriitorilor din întreaga țară au recomandat fiecare tineri creatori de literatură care au avut astfel ocazia de a se întâlni cu colegii lor atât într-o competiție colegială, cât și în reuniuni informale, precum și cu scriitori consacrați.
Au fost prezenți la Casa Scriitorilor „Zaharia Stancu“, în acest an, Iulia Nia, Florentin Popa, Mădălina Căuneac (recomandați de Filiala Cluj), Andreea Alexandra Mânzat, Oana Floredana Moldovan (București – Proză), Izabela-Elena Radosevici, Marius Dimcea, Delia Alexandra Costea, Vali Botezatu (Timișoara), Teodora Ioana Savu (București – Dramaturgie), Roxana Baltaru (Brașov), Alexandra Stancu (Craiova), Daniel Dincă, Ștefan Tudor Baciu (Iași), Darius Munteanu, Alexandra Andronic (București, Literatură pentru copii și tineret), Daria Gheorghiță , Maria Ciorbăceanu (Filiala Dobrogea), Crina Bucuță, Anastasia Budeanu (Bacău), Lázár Kinga (Târgu-Mureș).
Concursul de creație literară a avut două sesiuni de lectură, tinerii autori prezentând selecții din scrierile lor. S-au citit texte de poezie (cele mai multe), de proză, critică și dramaturgie. Acestea s-au bucurat de aprecierea juriului, care a constatat cu satisfacție că producția literară a participanților are o valoare semnificativă. În urma lecturilor, s-au detașat mai mulți dintre autori, aceștia primind premiile ediției curente a festivalului.
Juriul acestei ediții – format din Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Angelo Mitchievici, Cristian Pătrășconiu, Nicolae Prelipceanu (președinte), Vasile Spiridon – a acordat la final premiile manifestării.
Premiul I a fost decernat ex-aequo poetelor Roxana Baltaru și Alexandra Stancu, recomandate de Filialele US Brașov, respectiv Craiova. Juriul a mai oferit trei premii speciale autoarelor Daria Gheorghiță, Maria Ciorbăceanu, recomandate de filiala Dobrogea, și Iulia Nia – Filiala Cluj. Premiile acordate de revista „Ex Ponto“ și revista „Neuma“ au revenit poeților Lázár Kinga, Tg. Mureș, și Florentin Popa, Cluj.
A avut loc și o discuție animată între tineri și scriitorii consacrați, la care, alături de membrii juriului, a participat și președintele Uniunii Scriitorilor, Varujan Vosganian. Luările de cuvânt s-au referit atât la aspecte ale creației literare, cât și la problemele editării și promovării literaturii tinere, acestea constituind de altfel o prioritate a momentului pentru Uniunea Scriitorilor.
Președintele Uniunii Scriitorilor a subliniat prevederile statutare conform cărora laureații premiului I pot fi primiți în Uniunea Scriitorilor cu un singur volum publicat, iar deținătorii premiilor speciale au de asemenea posibilitatea de a depune cereri de primire cu un singur volum apărut, urmând ca, prin evaluarea Comisiei de Validare, să poată fi, eventual, primiți.
Cadrul plăcut și atmosfera destinsă au constituit și la această ediție caracteristici importante ale manifestării organizate de Uniunea Scriitorilor, una calificată ca foarte importantă atât de conducerea Uniunii, cât și de scriitorii aflați la începutul carierei literare care aspiră la calitatea de membri ai acestei organizații.
Fiind prezenți membri ai redacțiilor unor reviste literare ale Uniunii Scriitorilor și având egida acesteia, participanții au primit invitația de a colabora, textele lor urmând a fi în atenția acestor publicații, precum și a juriilor concursurilor de manuscrise organizate de Uniune.
Ediția din acest an a Festivalului „Literatura Tinerilor“ a constituit o reușită din toate punctele de vedere. (Reporter)