Între 4 și 9 iunie, în Leptokarya, Grecia, s-a derulat cea mai recentă ediție a Turnirului de Poezie. Laureații acestei ediții sunt: Paul Aretzu – câștigător al Cununii cu Lauri, Nicolae Jinga – Premiul Special – și echipa Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (trofeul pe echipe).
evenimentul este un proiect al Uniunii Scriitorilor –, unul dintre cele mai consistente – și a fost realizat, și la această ediție, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român. În competiția poetică de la Leptokarya au fost prezente două echipe, care s-au confruntat – conform regulamentului obișnuit – de-a lungul a trei runde. La ediția de anul acesta a Turnirului, s-au confruntat 12 poeți (câte 6 din fiecare echipă) de la Filiala Craiova a USR și, respectiv, de la o echipă mixtă, compusă din Filiala Sibiu și din Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, cu toții desemnați de Comitetele de Conducere ale celor trei filiale.
Componența echipei Filialei Craiova a USR a fost următoarea: Dan Ionescu, Cristian Liviu Burada, Nicolae Jinga, Constantin Urucu, Spiridon Popescu și Paul Aretzu. Pentru „selecționata“ mixtă – a celor două filiale (Brașov și Sibiu) au intrat în competiție: Savu Popa, Cristian Muntean, Ionel Simota, Magda Mirea, Costel Nedelcu, Mihai Posada. Juriul acestei ediții a Turnirului de la Dion a avut următoarea componență: Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Angelo Mitchievici, Cristian Pătrășconiu, Nicolae Prelipceanu (președinte), Vasile Spiridon și Varujan Vosganian.
Palmares Turnir 2024
În conformitate cu regulamentul concursului, după prima secvență a Turnirului, au rămas în competiție următorii poeți: Constantin Urucu, Savu Popa, Mihai Posada, Magda Mirea, Paul Aretzu și Nicolae Jinga. În finala Turnirului s-au calificat: Constantin Urucu, Savu Popa, Paul Aretzu și Nicolae Jinga. După însumarea notelor primite din partea juriului de fiecare concurent, echipa filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România a fost desemnată echipa câștigătoare a Turnirului. La această competiție au fost acordate două premii individuale: Marele Premiu al Turnirului de Poezie de la Dion i-a revenit lui Paul Aretzu, iar Premiul Special a fost adjudecat de Nicolae Jinga; ambii laureați fac parte din echipa câștigătoare a acestui Turnir de Poezie.
„Deși nu a fost lipsit de spirit competitiv, Turnirul de la Leptokarya a fost unul pașnic, al poeziei, patronat de prietenie, de considerație reciprocă. A fost, mai curând, un banchet al sensibilităților și talentului literar. Foarte bine organizat, beneficiind de un juriu competent, de participarea unor scriitori proeminenți, ceea ce i-a mărit prestigiul, a fost complinit cu alte activități culturale, cu momente de agrement, oferite de locul minunat (îngemănarea dintre Marea Egee și Muntele Olimp), cu fragranța leandrilor, cu suplețea chiparoșilor. Obținerea Marelui Premiu mi-a produs bucurie sufletească și responsabilitate estetică.“, a declarat Paul Aretzu, câștigătorul Turnirului de la Dion, ediția 2024. La rândul său, laureatul Premiului Special, Nicolae Jinga, a spus următoarele: „Orice fel de premiu răsplătește o munca deosebita și, concomitent, îi certifică valoarea. Mă bucur că am primit Premiul special al juriului la ediția a treisprezecea a Turnirului de Poezie «Cununa de lauri de la Dion» – Grecia. El mi-a fost acordat de niște oameni minunați și scriitori adevărați, pe care-i prețuiesc și-i citesc întotdeauna cu mare interes și plăcere, și cărora încă o dată le mulțumesc, cu acest prilej, pentru încrederea arătată. Rememorând etapele Turnirului și lecturile susținute de toți poeții participanti, cu toată aparenta lipsă de modestie, consider că am primit acest premiu pe merit, întrucât am privit invitația de participare cu maximă seriozitate și m-am pregătit intens. E cel mai important premiu literar obținut de mine vreodată. Am sufletul împăcat. Am contribuit și eu, atât cât mi-a stat în putere, la această nobilă biruință poetică a Filialei Craiova.“ Nu în ultimul rând, absent de la Turnir din motive personale, Mihai Firică, președintele Filialei USR care a dat echipa câștigătoare în 2024 a Turnirului de Poezie, a declarat: „Poezia – o ascensiune pe un munte al cărui vârf este mereu învăluit de nori, speranță, deziluzii, iubiri, fantasme, orgolii, victorii, prietenie… Când poețiii visează că au aripi și se pot așeza printre zeii Olimpului, folosind aripi de cuvinte și har, se înșală. De fapt, toți ceilalți își dau seama că poeții doar trebuie să coboare din înaltul literelor către piscul ascuns privirii muritorilor. Sunt bucuros că oltenii recuceriră laurii Olimpului și-i felicit pe Nicolae, Dan, Cristian, Paul, Spiridon și Constantin. Craiova Maxima a Poeziei a primit laurii meritați, ca o încununare a evenimentului dedicat tuturor confraților prezenți la Turnirul din acest an și la cele precedente. Nenikikamen!“
De menționat și faptul că, la jumătatea Turnirului de Poezie de la Dion, o delegație importantă de scriitori români a avut o foarte bună întâlnire de lucru cu o delegație de scriitori din Salonic. Între aceștia: Chloe Koutsoumpeli (președinta Asociației Scriitorilor din Salonic), Petros Golitsis, Chryssa Vlachou, Georgia Makro gior gou, Ria Felekidou, Eirini Ioannidou și Theo Kalam boukas.
De asemenea, sunt de reținut alte două momente din program: vizitele la Mânăstirea Sfântului Dionisie de la Muntele Olimp și la Muzeul de Arheologie de la Dion.
Istoricul Turnirului de Poezie
2011 (prima ediție): Turnirul de Poezie s-a desfă șurat la poalele Muntelui Olimp, la Leptokarya. În competiție: Filiala București – Poezie și Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Muntele Olimp“: Gabriel Chifu; echipa câștigătoare: Filiala Craiova.
2012: Turcia (Kusa dasi). În competiție: Filiala din Craiova, Filiala din Arad și, în mod excepțional, Filiala din Iași. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Efes“: Adrian Popescu. Echipa câștigătoare: Filiala din Arad. Lucian Vasiliu a primit Premiul Publicului.
2013: Ungaria, la Gyula. Au participat: echipele Filialelor din Arad și Cluj. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Gyula“ a fost câștigat de Ioan Moldovan, iar echipa din Arad a fost din nou aleasă câștigătoarea Turnirului. Premiul Publicului – Romulus Bucur; Premiul de Onoare – Aurel Rău.
2014: Barcelona. Au concurat echipele Filialelor USR din Arad și Timișoara. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Barcelona“, ex-aequo: Vasile Dan și Aurel Pantea. Echipa din Arad a câștigat competiția, iar poetul Gheorghe Mocuța a fost răsplătit cu Premiul Publicului.
2015: Balcic, Bulgaria. În competiție: USR din Arad și USR Chișinău. Arcadie Suceveanu – Marele Premiu „Cununa de lauri de la Balcic“, iar echipa Filialei Chișinău a fost declarată câștigătoare; tot atunci, Andrei Mocuța a luat Premiul Publicului.
2016: Mangalia și Neptun. A fost o participare, neobișnuită până atunci, a nu mai puțin de 4 echipe: prima echipă, câștigătoarea ediției anterioare – Chișinău; a doua echipă – compusă din poeți de la Filialele din Pitești și Sibiu; a treia – cu poeți din Filialele Alba-Hunedoara, Brașov și Târgu Mureș; a patra – alcătuită din poeți care aparțin Filialelor din Bacău, Dobrogea și Sud-Est. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Tomis“, ex-aequo: Mircea Bârsilă și Leo Butnaru. Echipa Pitești-Sibiu a fost declarată câștigătoare a acelei ediții, iar poetul Ion Radu Văcărescu a luat Premiul Publicului.
2017: Colibița (Bistrița). În competiție: echipa Pitești-Sibiu și a doua formată din reprezentanți ai filialelor Bacău, Dobrogea și Sud-Est. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Colibița“: Ovidiu Genaru. De asemenea, juriul a decis să declare ambele echipe câștigătoare, la egalitate de puncte, urmând ca în ediția viitoare să rămână în concurs o echipă formată din șase poeți, reprezentanți ai celor două echipe. La această ediție, Cristian Pavel a primit Premiul Publicului.
2018: Alexandroupolis, Grecia. În competiție: echipa compusă din reprezentanții Filialelor Bacău, Dobrogea, Pitești, Sibiu, Sud-Est și echipa de la Filiala București-Poezie. Aceasta din urmă a fost, de altfel, declarată câștigătoarea Turnirului de Poezie. Marele Premiu „Cununa de lauri din Tracia“, ex-aequo: Bogdan Ghiu și Liviu Ioan Stoiciu. Horia Gârbea a fost, tot atunci, răsplătit cu Premiul Publicului.
2019: Alicante, Spania. În competiție: Filiala din București-Poezie și Filiala din Cluj. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Alicante“: Ioan Es. Pop. Filiala din București-Poezie a câștigat competiția pe echipe, iar Sandra Cibicenco a luat Premiul Publicului.
În 2020: pandemia a blocat organizarea ediției aniversare.
2021: Nessebar, Bulgaria. În competiție: Filiala de Poezie-București și Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România. Marele Premiu, ex-aequo: Nicolae Prelipceanu și Eugen Suciu, iar Premiul Special a fost adjudecat de poeta Andra Mateucă. La echipe: câștigătoare a fost Filiala de Poezie-București.
În 2022: Muntele Athos, Grecia. În competiție au fost Filiala de Poezie-București și Filiala Iași a USR. Marele Premiu: ex-aequo, Horia Gârbea și Daniel Bănulescu. Premiul special al juriului: ex-aequo, Adi Cristi și Cosmin Andrei Tudor. Echipa câștigătoare: Filiala București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România.
2023: Alanya, Turcia. Marele Premiu al Turnirului de Poezie „Cununa de lauri de la Alanya“, ex-aequo, a revenit poeților Adrian Alui Gheorghe și Ioan Radu Văcărescu, iar Premiul Special a fost adjudecat de Emilian Iachimovski. Echipa câștigătoare: selecționata mixtă, compusă din Filiala Sibiu și din Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România.
2024: Leptokarya, Grecia. Marele Premiu al Turnirului de Poezie „Cununa de lauri de la Dion“: Paul Aretzu. Premiul Special al Juriului: Nicolae Jinga. Echipa câștigătoare: Filiala Craiova a USR. (Reporter)