Gala Poeziei Române Contemporane 2023

Sâmbătă 10 iunie, pentru două ore și jumătate, cu începere de la ora 17, a avut loc la Muzeul Principia din Alba Iulia, Gala Poeziei Române Contemporane. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba (președintele acestei instituții, domnul Ion Dumitrel a fost prezent, ca de fiecare dată, pe durata întregii Gale, în mijlocul publicului iubitor de poezie de la Alba Iulia) și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga“ Alba, alături de Uniunea Scriitorilor din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Actuala ediției a Galei Poeziei Române Contemporane a beneficiat, de asemenea, de sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Gala Poeziei Române Contemporane este un regal de poezie inițiat de Uniunea Scriitorilor din România, care aduce la Alba Iulia, cu ocazia acestei noi ediții, o mare parte a celor mai valoroși poeți români ai momentului.

Cu ocazia evenimentului organizat în Orașul Marii Uniri, au citit din creația proprie și au fost aplaudați pentru prestațiile pe care le-au avut: Adrian Alui Gheorghe, Horia Bădescu, Mircea Bârsilă, Markó Béla, Gabriel Chifu, Vasile Dan, Horia Gârbea, Ovidiu Genaru, Vasile Igna, Ioan T. Morar, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop, Ion Pop, Marta Petreu, Savu Popa, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Marcel Vișa și Varujan Vosganian. Răzvan Voncu și Cristian Pătrășconiu i-au prezentat pe cei 19 poeți prezenți la Gala Poeziei Române Contemporane. Recitările de poezie au fost însoțite de câteva momente muzicale oferite de Laura Orian (voce) și Cristian Alexievici (pian).

Evenimentul a fost intregral transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga“ din Alba Iulia, acolo unde este arhivat și poate fi oricând (re)văzut: https://www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaLucianBlagaAlba/ (Rep.)