FestLit 2023: a zecea ediție

În perioada 7-9 iunie 2023, s-a desfășurat la Cluj-Napoca ediția cu numărul zece a Festivalului Național de Literatură – FestLit. „Proiect lansat de Uniunea Scriitorilor din România în 2014, la inițiativa lui Gabriel Chifu, Festivalul și-a propus, la primele ediții, să transforme oraşul, pentru trei zile, în capitală a scrisului românesc. Reprezentanţi ai celor 20 de filiale ale USR s-au întâlnit în inima Transilvaniei creând împreună un spaţiu de enunţare propice dialogului şi dezbaterilor pe teme de stringentă actualitate pentru breasla scriitoricească şi atrăgând în acelaşi spaţiu un mare număr de beneficiari (cititorii), în speranța unei mai bune cunoaşteri şi aprecieri a literaturii române contemporane“, menționează organizatorii acestui eveniment.

Momentul de deschidere – care a inclus și un amplu recital de poezie – s-a consumat în Sala Tonitza a Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Tot la Muzeu, a putut fi vizitată și expoziția de grafică a Laurei Poantă, Cantemiresca 300, inspirată de Istoria ieroglifică. La sediul Bibliotecii Județene „Octavian Goga“ Cluj, scriitorii s-au întâlnit cu tineri cititori, cu bibliotecari, într-un dialog fructuos pe tema lecturii. La sediul Filialei, s-a lansat, cu bune, consistente intervenții ale participanților, volumul Lumea din cuvinte. Realitate și ficțiune. Nu mai puțin de 60 de scriitori au răspuns invitației de a scrie despre această vastă și complexă temă. Un alt recital de poezie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, a închis ediția aniversară. Noutatea adusă de această ediție este lansarea Concursului FestLit Cluj pentru tineri scriitori – la care se pot trimite încă manuscrise, până la 1 septembrie a acestui an, iar până la finele lui 2023, urmează să apară cartea câștigăto rului.

FestLit Cluj 2023 a fost un eveniment organizat în colaborare cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga“ Cluj. Proiectul editorial a beneficiat de sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare al Consiliului Județean Satu Mare și al revistei „Sinteza“. Partenerii evenimentului: Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei. (Rep.)