Premiile Uniunii Scriitorilor din România

Luni, 5 iunie 2023, a avut loc în Sala „Iosif Naghiu“ a Muzeului Național al Literaturii Române și a Teatrului Dramaturgilor Români din București, Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru cărți apărute în anul 2022. Gala a fost prezidată de Nicolae Manolescu, Președintele Uniunii Scriitorilor. Premiile au fost finanțate de Ministerul Culturii, reprezentat la Gală de dl director Ioan Matei, membru al Uniunii Scriitorilor, Institutul Cultural Român, din partea căruia a fost prezent eseistul Daniel Nica, și Direcția pentru Relații Interetnice a Secretariatului General al Guvernului, reprezentată de prozatorul Corneliu Irod. Sponsor: Casino Palace SRL. Parteneri au fost Muzeul Național al Literaturii Române și TVR Cultural. Juriul celei mai recente ediții a Premiilor Uniunii Scriitorilor din România a fost alcătuit din Mircea Mihăieș (președinte), Paul Aretzu, Dan Cristea, Andrea H. Hedeș, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu (membri).

Bilanțul acestei ediții include următorii laureați: la secțiunea Poezie, câștigător a fost desemnat Nicolae Prelipceanu, pentru volumul Funa Máro, Editura Cartea Românească. Gabriela Adameșteanu a câștigat Premiul pentru Proză pentru volumul Voci la distamță, Editura Polirom. La Cartea de Teatru, luareat a fost Horia Gârbea – pentru Ultima iubire a lui Cezar, Editura Neuma. De precizat că Andrea H. Hedeș s-a abținut de la vot la această secțiune. Angelo Mitchievici, cu Farmecul vieților distruse, Editura Humanitas, a fost desemnat câștigător al secțiunii Cartea de Critică, Eseu și Istorie Literară, Memorii, Jurnale, Publicistică. Premiul pentru Debut i-a revenit lui Andrei Manolescu pentru romanul Cazul scriitorului dispărut, Editura Humanitas. La secțiunea Carte pentru copii și tineret, premiul a fost câștigat de Ioana Pârvulescu, pentru Invizibilii, Editura Humanitas. Dan Croitoru este, la rândul său, premiantul secțiunii Traduceri din Literatura Universală, pentru volumul lui Thomas Pynchon, Viciu ascuns (traducere din limba engleză), Editura Polirom. Au fost conferite și două Premii Speciale: Adrianei Babeți, pentru Dicționarul romanului central – european din secolul XX, Editura Polirom și lui Horia-Roman Patapievici, pentru cartea Despre viață, destin & nostalgie, Editura Humanitas. De asemenea, s-au acordat două premii și pentru Literatura în limbile minorităților naționale – la propunerea Comisiei Minorităților, alcătuită din: Markó Béla (președinte), Karácsonyi Zsolt, Ivan Kovaci, Slavomir Gvozdenovici, Carolina Ana Dovaly (membri), Comisia a hotărât să premieze volumele: Halálgyakorlatok (Exerciții pentru moarte), poeme în limba maghiară, Editura Magvető Kiadó, Budapesta, de Fekete Vince; Styzherety (Stejeret), roman în limba ucraineană, R.C.R. Editorial – de Myhailo Hafia Traista.

Premiul Național pentru Literatură i-a fost conferit criticului și istoricului literar Eugen Negrici.

La aceeași Gală au fost acordate și premiile ARIEL (Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare) revistei „Ex-Ponto“ și volumului de poezie al lui Ion Cocora, (Vizibilitate redusă, Editura Palimpsest) și volumului de proză al lui Augustin Cupșa (Străinătate, Editura Humanitas).

Ionuț-Bogdan Ștefănescu, flautist și poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a susținut, cu prilejul aceleiași Gale, mai multe momente muzicale. (Rep.)