Galați: Poezia – Port la Dunăre 2022

Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est, cu sprijinul Primăriei Municipiului Galați și a Consiliului Local în parteneriat cu Consiliul Județean Galați, Centrul Cultural Dunărea de Jos Galați și Filiala de Traduceri Literare au organizat, la Galați, Festivalul Internațional de Literatură „Poezia – Port La Dunăre“ . Evenimentul cultural s-a derulat pe durata a mai multor zile, între 28 iunie (a debutat chiar de Ziua Internațională a Dunării!) – 03 iulie 2022.

Programul festivalului în cele patru zile a cuprins lansări de carte, recitaluri, proiecții video, workshopuri și spectacole artistice pe faleza inferioară a Dunării (la Foișor) și în sălile Centrului Cultural Dunărea de Jos din strada Domnească nr 61. Astfel, în miez de vară, au fost lansate la Galați cărți semnate de Varujan Vosganian, Andrei Novac și Flavia Lupu, Gheorghe Petcu și Sava Bogasiu, Simona Trifu, Andrei Velea, Liviu Ioan Stoiciu. Au susținut recitaluri de poezie, tot la „Poezia – Port la Dunăre“: Peter Sragher, Ivan Hristov, Horst Samson, Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Octavian Mihalcea, Goran Hudec, Nichita Danilov, George David, Stela Iorga, Victor Cilincă, Andrei Velea, Adrian Zăinescu, Nicolae Prelipceanu, Adrian Alui Gheorghe, Hanna Bota, Liviu Ioan Stoiciu, Simona Trifu, Iulian Grigoriu, Valeriu Valegvi, Viorel Dinescu, Dumitru Brăneanu, Aurel Stancu, Ovidiu Dunăreanu, Luminita Potîrniche, Leonard Matei, Eleonara Stamate. Peter Sragher și Iulian Grigoriu au dialogat în marginea proiectului lui Goran Hudec, „Pro-UE. Proverbe. Prezentare și reflecții“. Răzvan Voncu a susținut un apreciat work-show a cărui temă a fost una foarte provocatoare: „Cum să ratezi un text literar. Patru metode sigure“. Angelo Mitchievici, la rândul său, a ținut o conferință pe tema „Farmecului vieților distruse“.

În cadrul proiectului s-a lansat, de asemenea, o Enciclopedie a Dunării și a avut loc un spectacol artistic în aer liber, foarte apreciat de numerosul public prezent la eveniment, susținut de Nicu Alifantis și Răzvan Mirică (Gemini) pe Faleza Inferioară a Dunării.

La suita de evenimente culturale de la Galați – coordonate foarte bine de Florina Zaharia, președinta Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România – au fost, astfel, prezenți pentru a susține diverse momente artistice individuale, creatori din mai multe țări riverane Dunării: Croația, Germania, Bulgaria, România și Republica Moldova. „Poezia – Port la Dunăre“ este un proiect cultural care are o cadență anuală; ediția care s-a desfășurat în 2022 a fost una foarte promițătoare pentru ceea ce va urma în Galați. (Reporter)