Ediția a patra a reuniunii literatura tinerilor

Între 16 și 18 septembrie, la Casa de Creație a Scriitorilor „Zaharia Stancu“ de la Neptun, a avut loc cea de-a patra ediție a proiectului „Literatura tinerilor“ organizat de Uniunea Scriitorilor din România, dedicat tinerilor autori din toate genurile literare. Palmaresul celei mai recente ediții a „Literaturii tinerilor“ a fost unul cu adevărat remarcabil.

Proiectul, finanţat din fonduri proprii ale USR, a debutat cu o etapă de selecţie a participanţilor, care s-a desfăşurat la filialele Uniunii; a urmat concursul propriu-zis, desfășurat la Neptun, în cadrul căruia tinerii scriitori au citit din creaţiile proprii în faţa unui juriu format din scriitori şi critici consacraţi. De asemenea, cu aceeași ocazie, tot la Neptun, tinerii au participat la două dezbateri foarte animate despre condiția actuală a literaturii.

În urma selecției și a recomandărilor primite din interiorul filialelor USR, precum și de la poetul Mihók Tamás, au intrat în finala acestei competiții următorii tineri scriitori: Cosmin-Andrei Tudor (recomandat de Filiala București-Poezie a USR), Georgiana Bădescu, Rebeca Oanță și Iulia Iacob (toate trei participantele – la recomandarea Filialei Cluj a USR), Rodica Gotca și Iulia Iaroslavschi (ambele – ca urmare a recoman dării Filialei Chișinău a USR), Sabina Penciu și Alina Simona Dragomir (ambele – de la Filiala Sud-Est), Elena Neguș-Olaru (Filiala Dobrogrea), Anastasia Tache (Filiala Brașov), Sara Gânscă-Nistea (Filiala Alba-Hunedoara), Alina Dumitrescu și Anastasia Coste (Filiala Timișoara), Ana Săndulescu, Ramona Boldiszar și Antonio Doda (toți trei, recomandați de poetul Mihók Tamás).

Creațiile tinerilor scriitori au fost evaluate de către un juriu care a avut următoarea componență: Varujan Vosganian, Daniel Cristea-Enache (președinte al juriului), Horia Gârbea, Angelo Mitchievici și Cristian Pătrășconiu. Calitatea deosebită a creațiilor literare de la această a patra ediție a „Literaturii tinerilor“ de la Neptun a făcut foarte dificilă misiunea juriului, care a asumat acordarea unui număr mai mare de distincții. Astfel, Marele Premiu, ex-aequo, a revenit poetelor Alina Dumitrescu și Ana Săndulescu. O mențiune specială și, totodată, Premiul revistei „Neuma“ a fost acordat foarte tinerei Sara Gânscă-Nistea. Iulia Iaroslavschi a câștigat Premiul Special al Filialei București-Poezie, iar Antonio Doda, Premiul Special al revistei „Ex-Ponto“. Rodica Gotca a primit Premiul Special al revistei „Luceafărul de dimineață“, iar Iulia Iacob, Premiul Special al revistei „Steaua“.

Tot la Neptun, în cadrul ultimei secțiuni a „Literaturii tinerilor“ au fost anunțați câștigătorii burselor Uniunii Scriitorilor, precum și acela al concursului de volum în manuscris. Astfel, Alexandra Florina Mănescu a fost desemnată câștigătoarea concursului de volum în manuscris, iar Savu Popa și Ovidiu Lorenz (Malonfălean) sunt merituoșii câștigători ai câte unei burse de creație, pe durata unui an întreg.

Literatura tinerilor“, ediția cu numărul patru, a fost completată de două incitante dezbateri; tematica primei dezbateri a fost „Literatura online – vicii și virtuți“, iar a celei de-a doua „Ce poate oferi literatura? Strategii de afirmare“. Ambele dezbateri au fost moderate de Cristian Pătrășconiu.

Reamintim că prima ediție a acestui proiect a avut loc în 2017. Alina Mazilu, Savu Popa şi Marcel Vişa au fost, ex-aequo, cei trei câștigători ai Marelui Premiu. La ediția a doua – septembrie 2018 – laureați, la fel – ex-aequo –, au fost Răzvan Andrei şi Andrei Doboş. La precedenta ediție (care a avut loc în 2019; în anul 2020, din rațiuni specifice contextului provocat de pandemia coronavirusului, „Literatura tinerilor“ nu s-a ținut!), Iuliana Miu și Emilia Nedelcoff au fost cele două câștigătoare ale Marelui Premiu. (Rep.)