Cele două derby-uri pe care ni le-a rezervat weekendul trecut în Liga I, Rapid-Universitatea Craiova și CFR Cluj-FCSB, ne-au arătat că nu e totul pierdut în fotbalul românesc. Se joacă și cu capul și sufletul, nu doar cu picioarele! Și asta ne dă speranțe că vom asista la un campionat frumos, disputat, în care „cei patru muschetari“ se vor bate bărbătește pentru titlu și restul locurilor pe podium. Asta fără a-l pune la socoteală pe D’an-tagnan Petrescu, pregătit să scoată sabia în Gruia și chiar să conducă ostilitățile în campionatul intern.
Am văzut mai întâi la treabă Rapidul, care era cât pe ce să deraieze și trupa lui Reghecampf, după ce înlănțuise cinci victorii și un egal, în primele etape. Doar că, după ce au început în forță și s-au instalat la conducere din minutul 15, în urma unei execuții superbe a lui Albu, giuleștenii au slăbit nițel ritmul, iar oltenii i-au încercat poarta lui Moldovan prin Cîmpanu și Bancu, fără succes. Filmul frumos alb-vișiniu s-a rupt în minutul 44, când Claudiu Belu-Iordache a văzut al doilea cartonaș galben, iar Rapid a intrat la vestiare în avantaj, dar cu un om mai puțin. Craiovenii au revenit pe teren montați, ceea ce s-a văzut în minutul 57, când și-au creat două ocazii mari la aceeași fază. Vigilentul Moldovan a reușit totuși să-și salveze echipa, blocând sau deviind șuturile lui Nistor și Bairam. Norocul a rămas de partea bucureștenilor până în minutul 83, când oaspeții au izbutit să egaleze. Șutul lui Cîmpanu a lovit bara, iar mingea a sărit în preajma careului de șase metri, de unde Markovic a finalizat fără emoții. Meciul părea că se va încheia la egalitate, însă oltenii au ținut morțiș să fructifice și prelungirile, astfel că, primind o pasă de la Constantin, Koljic a șutat cu sete de la vreo 20 de metri, lăsându-l pe Moldovan fără replică. Așa s-a scris povestea primei înfrângeri a Rapidului de la revenirea în Liga I, rezultat care menține echipa feroviară pe locul al doilea, în timp ce Universitatea Craiova a urcat pe locul 5.
Spectacolul de pe gazon a fost concurat, evident, de cel din tribunele Arenei Naționale, unde suporterii au avut derby-ul lor. Atmosfera incandescentă, la propriu, a și întrerupt partida, în minutul 48, după ce o petardă a explodat lângă portarul Pigliacelli, care a avut nevoie de îngrijiri medicale. Finalul a fost și mai încins, ultrașii rapidiști, nemulțumiți, aruncând cu obiecte în teren. Doar intervenția unui steward l-a ferit pe Laurențiu Reghecampf să fie lovit frontal de o sticlă, iar elevii săi n-au mai putut să intre în tunel spre vestiare, fiind nevoiți să facă un ocol, prin parcare, păziți de jandarmi. În ciuda incidentelor, antrenorul craiovenilor s-a arătat impresionat de galeria giuleșteană, felicitând-o pentru show și implicare.
Și a urmat duelul de duminică, dintre eternele rivale la titlu din ultimii ani, CFR Cluj și FCSB. Un meci al orgoliilor, ținând cont că proaspătul instalat la cârma bucureștenilor, Edi Iordănescu, era chiar fostul tehnician al ardelenilor, cu care câștigaseră în sezonul trecut și campionatul, și Supercupa României. Ambele formații suferiseră însă pierderi de ultim moment, clujenii despărțindu-se cu scandal de Marius Șumudică, în urma evoluțiilor catastrofale din Europa, iar bucureștenii venind în Gruia fără Moruțan și Coman, primul plecat la Galatasaray, iar celălalt – la operație, în Anglia. Partida a fost una total dezechilibrată, cu un singur șut pe poartă al oaspeților, în 88 de minute! Timp în care gazdele au înscris de 4 ori, prin Omrani, Sigurjonsson, Deac și Alibec, ultimul din penalty. Onoarea bucureștenilor a fost salvată de golul lui Ianis Stoica, din ultimul minut, slabă consolare pentru o echipă cu ambițiile FCSB, care vede cum distanța dintre ea și clujeni se mărește la 12 puncte. Și urmează alt meci de foc, etapa viitoare, cu Dinamo!
Până atunci, să ne bucurăm că fotbalul intern începe să devină mai spectaculos, mai ofensiv, mai atractiv, arătând că merită să fie parte din sportul-prioritate, anunțat deunăzi de președintele Iohannis. Și să sperăm că va învăța ceva de aici și selecționerul Rădoi, care are în față trei jocuri dificile, joi cu Islanda, la Reykjavík, pe 5 septembrie acasă (cu Liechtenstein) și pe 8 septembrie în deplasare (cu Macedonia de Nord), în preliminariile CM 2022. Hai, România!