Un derby ca pe vremuri

La ploaia dezamăgirilor pe care ni le-a tot adus fotbalul, nu m-aș fi așteptat ca derby-ul Ligii I, de duminică seară, dintre proaspăt promovata Rapid și vicecampioana FCSB să fie un eveniment autentic. Prefațat de declarații războinice dinspre giuleșteni și minimalizat de căpitanul steliștilor, Tănase – care nu se îndoia de o victorie facilă „în fața noii promovate“ – meciul de pe Arena Națională ne-a oferit surpriza plăcută de a reedita atmosfera incendiară a derbyurilor de altădată!

Cu peste 35.000 de spectatori mobilizați în tribune de cele două faimoase galerii, partida a fost îndârjită de la un capăt la altul, dominată fiind însă de duelul suporterilor, mai mult decât de confruntarea din teren. La acest capitol, a fost evident că giuleștenii au intrat mai montați decât steliștii în prima repriză, când au și reușit să preia conducerea grație autogolului ghinionist, ricoșat din piciorul lui Vinicius, în min. 39.

Sigur că, la atâta nervozitate, n-a fost rost de mare fotbal, tensiunile de pe gazon generând numeroase contacte dure și cartonașe galbene, ceea ce a dus spre final la bătaie în toată regula și implicit la eliminarea recalcitranților. Dar în vreme ce giuleștenii au știut să joace mai prudent la mijloc, preocupați de defensivă – sub comandamentul că obiectivul de sezon al Rapidului este să evite… retrogradarea –, elevii lui Todoran au practicat un fotbal apatic, fără orizont, un fel de na-ți-o ție, dă-mi-o mie, din care nici ei înșiși nu prea pricepeau cum vor ajunge la finalizare. La care nici n-au ajuns, de altfel!

Că Dinu Todoran a primit nota 4 din partea cronicarilor Gsp e perfect de înțeles, dar că antrenorul declară după meci că Becali nu-i impune schimbările, cum se tot zice, pentru ca Gigi însuși să spună apoi că, de fapt, el le-a ordonat, doar că jucătorii nu-și ascultă antrenorul, e cu totul altceva. Și infinit mai credibil! Cert e că Todoran e pe făraș, se aude că vine Edi Iordănescu, iar finanțatorul anunță exasperat că vrea să scape urgent de… Moruțan și Florinel Coman, în timp ce Rapidul se lăfăie pe locul 2. Cu FCSB ajuns pe 4! Bravo, Giuleștiului, și bravo mai ales acestui Mihai Iosif, vechi rapidist și om de fotbal, care a contribuit la revenirea giuleștenilor pe prima scenă, ca secund al lui Dan Alexa. Iar de acolo încoace, a fost, este și va rămâne legătura de suflet dintre superba tribună și băieții din teren, ca să-l citez pe Daniel Pancu, cel care-i avertiza pe entuziaștii momentului că pentru Rapid greul abia acum începe. Observație corectă, de vreme ce actuala ocupantă a locului secund, având deja cinci meciuri fără gol primit, nu mai poate fi privită doar ca nou promovata care și-a propus să evite retrogradarea, ci ca o echipă robustă, care știe să-și apere șansele, inclusiv într-un derby cu vicecampioana țării, disputat pe Arena Națională!

Rapidul se află acum în coasta CFR Cluj, dar suntem doar în primele etape și vom vedea ce mai urmează. Apoi, atenție și la anunțul lui Becali, că dacă nu ia titlul anul acesta, abandonează afacerea cu fotbalul (ceea ce a mai promis de câteva ori). De aici urgența cu care-și caută un antrenor cu palmares și milităria pe care o dă jos din pod cu jucătorii. Nu mă îndoiesc deci că FCSB își va relua creșterea și că va rămâne în lupta pentru câștigarea campionatului. Asta în timp ce guralivul Șumudică se pare că a deranjat și a nemulțumit destui băieți de pe la Cluj, chiar înainte de meciul de marți seară, de la Belgrad, capabil să-i pună capac lăudăroșeniilor și fițelor din care nu se mai oprește! Plus Dan Petrescu, care-l pândește de după colț, deși…

Campionatul merge înainte, derby-ul de duminică seară ne-a mai bucurat o dată, chiar ca altădată, și ne dă impresia că parcă-parcă se mai mișcă ceva și în fotbalul românesc. Oare?!…