Comunic cu bucurie, cu special interes, într-un domeniu atât de prețios, de sensibil, un domeniu aducător de speranțe, așa cum este acela privind afirmarea în spațiul public național și internațional a tinerilor muzicieni performeri, din România.Este adevărat, tinerii artiști aflați în formare, inclusiv tinerii muzicieni liceeni sau studenți, se constituie la noi – cum îmi place să apreciez – într-un veritabil tezaur național.
Practica timpurie a unui instrument muzical aduce beneficii uriașe dezvoltării umane generale ulterioare. Mecanismele mentale se formează, se dezvoltă de la primele vârste ale copilăriei și devin funcționale la nivelul dezvoltării generale, inclusiv în planul psihic.
Cum știm, în București există două importante colegii de artă, de muzică, care poartă numele celor doi mari muzicieni ce aparțin lumii muzicale europene a secolului al XX-lea, personalități care inspiră în continuare lumea muzicală actuală. Mă refer la George Enescu și la Dinu Lipatti.
Fiecare dintre colegii dispune de clase de măiestrie pentru diferitele instrumente, pentru voci, dar și de cursuri de ansamblu, de muzică de cameră, de orchestră, cursuri privind relațiile pe temei muzical dintre tineri.
Trebuie să mărturisesc că de mai bine de cincizeci de ani îmi desfășor activitatea într-unul dintre colegiile bucureștene de muzică – „George Enescu“ – în calitate de profesor la clasele de studii muzicale teoretice, de Forme Muzicale, de Armonie, de Contrapunct. Ne-am întâlnit față-n față, pe băncile claselor de studiu, cu multe dintre gloriile muzicale ale lumii actuale a muzicii, așa cum sunt ce le bra soprană Angela Gheor ghiu, minunatul dirijor Ion Marin, nu mai puțin cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, mezzosprana Ruxan dra Donose, una dintre cele mai culte voci ale zilelor noastre. Cu toții au concertat și concertează pe marile meridiane interna ționale ale muzicii.
Îl am în vedere, de asemenea, pe captivantul virtuoz al viorii, pe Alexandru Tomescu, solist al Formațiilor Muzicale Radio – București, pe violonistul Remus Azoiței, profesor al prestigioasei Royal College of Music – Londra, pe violonista Adelina Oprean, profesoară a reputatului Conservator din Basel, din Elveția, pe harpista Maria Bîldea, unicul, la noi, virtuoz al acestui instrument, artist care a dobândit relativ recent prețiosul titlu de doctor în muzică, pe violonistul Sergiu Nastasa, excepțional șef de ansamblu specializat în stilul baroc al muzicii.
Memorabile rămân în istoria relativ recentă a vieții noastre muzi cale cele două integrale, im primate în variantă CD, ale muzicii de pian compuse de George Enescu și Dinu Lipatti, un veritabil tezaur artistic împlinit de pianista Luiza Borac cu mai bine de un deceniu în urmă, în Marea Britanie. Cu Integrala Enescu a obținut distincția supremă a discului, din peste o mie de titluri.
De-a lungul timpului, mulți dintre tinerii muzicieni formați în România, au ajuns să ocupe poziții importante în cadrul unor importante societăți de concert din Europa, din Statele Unite, dar și din Asia, din îndepărtata Japonie.
Violoncelistul Mihail Jojatu, spre exemplu, este unul dintre muzicienii de bază ai celebrei Boston Symphony Orchestra. În paralel, este profesor în cadrul a două importante universități de muzică de pe coasta de Vest a continentului. În urmă cu aproape trei decenii și-a terminat studiile profesionale liceale la Colegiul „Enescu“ din București. Tot aici a studiat și mult apreciatul violonist Lorenz Nasturica, devenit ulterior concertmaistru al unor mari colective simfonice, anume Filarmonica din München condusă cu ani în urmă de Sergiu Celibidache, al Orchestrei Maggio Musicale Fiorentino condusă în alte timpuri de marele Zubin Mehta. Ocupă actualmente poziția primei violine a Orchestrei Operei Mariinski din Petersburg, instituție condusă de celebrul Valery Gherghiev.
La rândul său, minunatul violonist Bogdan Zvorișteanu ocupă poziția de concertmaistru al prestigiosului colectiv simfonic genevez, legendara Orchestre de la Suisse Romande.
O familie de muzicieni, regretatul dirijor Camil Marinescu și fratele domniei sale, violonistul și dirijorul Ciprian Marinescu, au studiat și domniile lor în instituțiile de învățământ artistic din București, inclusiv la Colegiul „Enescu“. Cu amândoi am colaborat profesional timp de mai mulți ani. Cel dintâi a condus ulterior importante colective simfonice, a susținut cursuri de nivel universitar în Europa, în Statele Unite, în Japonia, iar fratele domniei sale, violonistul Ciprian Marinescu, susține actualmente o notabilă activitate dirijorală în compania unor colective simfonice din România, de asemenea din Japonia.
Li se alătură violoncelistul Dan Cavassi, solist al Filarmonicii bucureștene, dirijorul Vlad Conta, actualmente șef de orchestră al Operei bucureștene, pianistul și eseistul Andrei Vieru, pianista, profesoara Lena Vieru – susține captivante cursuri universitare – remarcabili maeștri ai claviaturii, un pianist de o fermecătoare ținută intelectuală cum este Viniciu Moroianu, sau Constantin Sandu, artist ce știe a problematiza cu folos datele discursului muzical, apoi un suplu investigator al vocii umane în ansamblu, cum este maestrul Voicu Popescu, un artist manager de talia sopranei Daniela Vlă descu, un credincios continuator al tradiției cântărilor psaltice bizantine cum este protopsaltul Ion Minoiu.
La Philadelphia, pe coasta de Vest a continentului american, director artistic și fondator al Ansamblului Vox Ama Deus, este actualmente cunoscutul dirijor și organist Valentin Radu. Sub conducerea domniei sale este promovată prioritar muzica barocă europeană și cea clasică vieneză. Cu decenii în urmă ne-am întâlnit pe băncile cunoscutului colegiu bucureș tean, ulterior am colaborat cu prilejul unor evenimente muzicale artistice petrecute atât în Statele Unite cât și la București.
Sunt de menționat două dintre pozițiile înalte ale Universității bucureștene de muzică, doi dintre rectorii acesteia, violonista Diana Moș și compozitorul Dan Dediu și-au desfășurat formarea profesională de bază în cadrul Colegiului „Enescu“, instituție de vârf a învățământului vocațional muzical, colegiu condus actualmente de prof.dr. Cristina Sebastian, și domnia sa, o fostă eleva a Colegiului.
Dintre tinerii muzicieni afirmați prioritar în anii acestui început de deceniu în viața muzicală europeană, voi menționa evoluția absolut spectaculoasă a baritonului Silviu Mihailă, actualmente membru al colectivului Teatrului Muzical Ambasadorii, deținătorul unor importante distincții interna ționale câștigate în ultima vreme. A studiat la Manchester și la București. Amintesc de asemenea traseul cu totul captivant al pianistului Florian Mitrea, muzician temeinic integrat vieții muzicale din Regatul Unit. Sau evoluția gradual construită a tânărului virtuoz, violoncelistul Ștefan Cazacu.
Prin intermediul lor, Ro mâ nia contribuie la îmbo gățirea valorilor spirituale, artistice europene și nu numai, ale ultimelor decenii.
Pentru mine personal, este un mare prilej de bucurie. Am contribuit în anume măsură, pe o perioadă de aproape o jumătate de secol, la îndrumarea, la promovarea în mai mare sau mai mică măsură, în răstimpuri, pe anume perioade, a tinerilor mu zi cieni care și-au petrecut pre țioși ani de studiu, de formare umană și profesională, în clasele Colegiului „George Enescu“. Mulți dintre ei au devenit veritabile personalități muzicale artistice, parte integrantă a marelui circuit al valorilor internaționale actuale. Și trebuie să avem convingerea că urgia pandemică nu va clătina nici la noi, nici aiurea, marele edificiu al muzicii, al culturii.