Înapoi la gigeii noștri

Duminică dimineață, când am văzut că în tribunele Rod Laver Arena de la Melbourne se află peste… 12.000 de spectatori, mă gândeam să fac o comparație între organizatorii Openului Australiei și gigeii noștri de pe Dâmbovița. Mai pandemie ca la ei cu siguranță că la noi n-a fost, dar felul în care australienii au știut să gestioneze marele turneu și rigoarea cu care publicul a respectat regulile mi se par impresionante. Cum ar fi fost, oare, ca la un turneu organizat în România, spectatorii să fie invitați să părăsească tribunele pe la jumătatea competiției, pentru a putea reveni după…cinci zile de carantină? Vă puteți închipui sau recunoașteți, odată cu mine, că mai e muuuult până departe?

Să aplaudăm deci lecția de civilizație de la Melbourne, victoriile binemeritate obținute de Naomi Osaka și Nole Djokovic, regretând eliminarea prematură a Simonei Halep, consolată totuși cu un premiu de aproape jumătate de milion de dolari. Și să ne întoarcem, cum spuneam, la gigeii din fotbalul nostru, care așteaptă și ei revenirea publicului în tribune, dar abia undeva, prin aprilie. Înțeleg că, totuși, conducerea LPF caută soluții la MTS. Dar Ministrul Novak nici să vrea nu poate decide redeschiderea porților la stadioane (pe Rod Laver Arena era permis accesul a 85% din capacitatea tribunelor), deși, dac-ar fi după mine, și mâine l-aș pune în locul lui… Gigel Arafat!

Până la întoarcerea spectatorilor, fotbalul nostru are însă o droaie de alte probleme. De fapt, cele vechi, binecunoscute, datorate aceluiași Gică contra, care este Răzvan Burleanu. Capul de afiș îl țin contrele dintre FRF și Liga Profesionistă pe tema introducerii VAR, păgubosul președinte al federației nedorind sau mai degrabă neînțelegând importanța sistemului de arbitraj video, pe care-l au deja toate țările care se respectă. Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a relatat că Burleanu, care refuză dialogul, a trimis o scrisoare ligii, cerându-i să-și asume costurile și anunțând că instruirea arbitrilor pentru adoptarea VAR ar costa 500.000 de euro, după ce astă vară o estima la doar 50.000 -100.000! Dar cine oare se ocupă de arbitri în fotbalul românesc? Federația și numai federația, de la școlirea lor ințială, la promovări și/sau retrogradări, la delegări și suspendări, până la echipamentul cu care intră pe teren. Și cine primește bani grei de la FIFA tocmai pentru pregătirea fluierașilor? Evident, tot federația lui Burleanu, gestionarul FRF, unde Corpul de control al primului ministru a luat recent la puricat dezmățul financiar! Pe de altă parte, tot onor federația pregătește și obligarea echipelor din Liga 1 să păstreze în teren cel puțin o repriză și un al doilea jucător U21, măsură pentru care nu s-a consultat nici cu cluburile, nici cu liga. Urmează deci un nou scandal, în lista care se dovedește interminabilă și care ridică din nou aceeași întrebare: cine-l ține pe Răzvan Burleanu, politrucul aterizat în fotbal grație studiilor de la… SNSPA?

În rest, campionatul se târâie cum știm prin gerul începutului de an, în frunte cu același trio – FCSB, CFR Cluj și U Craiova – care-și va disputa titlul și anul acesta. Steliștii gâfâie după plecarea lui Dennis Man, Petrea a ajuns să se bucure că a bătut Chindia, dar nu a reușit nici acum să cristalizeze primul unsprezece. Deși Gigi nu se mai amestecă, nu-i așa, chit că l-a interzis pe Ionuț Panțâru, pe care-l anunța anul trecut „de națională“, iar pe Buziuc l-a scos după nici 30 de minute?! FCSB rămâne însă în fruntea clasamentului, cap la cap cu CFR, ambele fiind deja calificate în play-off. Iar de la Craiova, unde grecul Ouzounidis promite că va schimba stilul echipei, aflu că deocamdată și-a sfătuit elevii să paseze mai rapid și să nu se panicheze!

Duminică seară, când dinamoviștii voiau să demonstreze că pot spera încă la play-off (și la licență!), Astra le-a servit un 2-0 usturător, care le-a tăiat orice șansă. Iar giurgiuvenii, neplătiți și rămași fără patron, au dorit cu siguranță să-i ofere această alinare lui Ioan Niculae, proaspăt condamnat la 5 ani închisoare. Cu executare!