Clanul impostorilor

Un cotidian central a acordat, în 2020, largi spaţii publicitare unor impostori ridicoli, autointitulaţi „clarvăzători“. Prima a intrat în scenă „marea noastră clarvăzătoare“ Eva Gabor, care ne îndemna să luăm ultimele două cifre ale anului în care ne-am născut şi să le adunăm cu vîrsta pe care o împlineam în 2020. Dacă totalul era 120, norocul năvălise peste noi: puteam primi un cadou în valoare de 120000 lei. Dar ce să vezi ? Orice om născut în secolul trecut, făcînd adunarea indicată de Eva Gabor, obţine totalul 120 ! Se pare că mulţi au desluşit puerila şmecherie şi că puţini au răspuns apelurilor repetate ale „clarvăzătoarei“. Aşa ne explicăm reluarea aidoma a anunţului în ziarul din 30 decembrie : ca un strigăt al disperării, căci, de la 1 ianuarie încolo, calculul menţionat nu mai funcţionează. Adio, Eva Gabor !

A venit apoi să ne sucească minţile „marea clarvăzătoare“ Esmeralda, care ne oferea gratis un talisman numit „Rudraska“, pentru a ne rezolva cu ajutorul lui cele mai grave probleme băneşti, în schimbul declaraţiei că dorim „revelaţii secrete, interpretări astrale şi oferte personalizate de la Express Birou şi oportunităţi de cîştig din partea Direct Office“. Cu alte cuvinte, să devenim clienţi fără voie ai firmelor menţionate, care ne vor asalta cu marfa lor perfidă, „revelaţii secrete“, „oportunităţi de cîştig“ ş.a.m.d., adică – pe româneşte – cu apă de ploaie contra cost. Mersi, nu servim! Ultimul anunţ al Esmeraldei, apărut în ziarul din 23 decembrie, ne cere să expediem aşa-numitul „cupon de rezervare gratuită şi prioritară pentru «Rudraska»“ înainte de 21.11.2020! Marea clarvăzătoare are, se vede, memoria în concediu, cîtă vreme nu-şi mai actualizează mesajul.

Al treilea personaj ieşit la rampă în paginile aceluiaşi ziar este numitul Daryl van Horn, „medium şi clarvăzător“. Acesta ne cere să identificăm 10 cuvinte într-un careu de 10/10, iar dacă îl descoperim şi pe al 11-lea, ne dublăm şansa de a cîştiga o mare sumă de bani. „Astrologia şi numerologia – ni se explică în text – , combinate împreună [!], devin o ştiinţă puternică, exactă şi precisă, care poate prezice cu exactitate viitorul.“ Cu asemenea mari înzestrări, Daryl van Horn îşi publică anunţul pe 28 decembrie 2020, promiţîn- du-le 100000 lei celor ce vor rezolva careul „înainte de sfîrşitul lunii“. Dar pînă la sfîrşitul lunii n-au mai rămas decît 3 zile! De unde concluzia că toţi marii clarvăzători suferă de (m)orbul găinilor.

Anunţurile celor trei includ acelaşi text final: „Expres Birou şi Direct Office prelucrează datele completate de dvs. pe baza acordului primit pentru a vă trimite comunicări şi oferte. Puteţi retrage acordul oricînd“. Fiţi fără teamă: nu-l vom retrage niciodată, pentru că nici nu vom cădea în plasa voastră ineptă. Iar ziarul care vă tot publică mesajele rizibile ar trebui să manifeste mai mult respect faţă de cititori şi mai multă grijă pentru propriul său prestigiu.