A murit maestrul romanelor britanice de spionaj, John Le Carré

În ultima lună a anului trecut, în data de 12 decembrie, a încetat din viață David John Moore Cornwell – mult mai cunoscut sub numele de John Le Carré, cel mai faimos autorul britanic de romane de spionaj și, totodată, unul dintre cei mai iubiți scriitori de gen din întreaga lume. BBC News a informat că decesul lui John Le Carré s-a datorat unei sever pneumonii și că el a survenit ca urmare a „unei scurte boli“; în legătură cu motivul care a provocat decesul marelui autor britanic, familia a ținut, de asemenea, să precizeze că nu a existat nicio legătură cu Covid-19. John Le Carré avea 89 de ani. Iată, în cele ce urmează, un sumar portret – realizat din surse publicistice deschise – al unuia dintre cele mai fascinante „personaje“ ale literaturii din întreaga lume.

Raftul cu cărți

Spionajul mi-a fost impus de la naștere cam în același fel, presupun, în care marea i-a fost impusă lui C.S. Forester sau India lui Paul Scott. Din lumea secretă pe care am cunoscut-o cândva am încercat să fac un teatru pentru lumile mai mari în care locuim. Mai întâi vine imaginația, apoi căutarea realității“, spunea, în singura sa carte de literatură non-ficțională (Tunelul cu porumbei. Povești din viața mea, volum disponibil și în limba română, la Editura Rao), John Le Carré în legătură cu prima sa carieră profesională – cea de (cu adevărat) spion britanic – pe care a convertit-o într-o perpetuă sursă de inspirație pentru ceea ce avea să îi devină o a doua carieră profesională, cea de scriitor profesionist de romane de spionaj.

John Le Carré și-a început, în mod oficial, cariera scriitoricească de autor de romane polițiste în anii 1960. Romanul său de debut, intitulat Call for Dead (Chemare din tărâmul morții), a fost publicat în 1961; această carte avea, de altfel, să fie și ecranizată, într-un film de succes, The Deadly Affair. În Chemare din tărâmul morții apare, într-un rol proeminent, personajul George Smiley, poate un alter-ego auctorial, în orice caz, figură recurentă și cel mai cunoscut erou al cărților lui John Le Carré (Smely e un personaj care apare și în cartea de debut a scriitorului britanic, precum și în ultimele romane ale acestuia, la mai bine de jumătate de secol distanță). După Call for Dead, au urmat alte peste 20 de cărți, mai precis 24 de romane și un volum confesiv. Mai multe dintre cărțile scriitorului britanic aveau să fie convertite și în filme cu mare succes de public ( între acestea: The Constant Gardener, The Tailor of Panama, Tinker, Tailor, Soldier, Spy), în timp ce The Night Manager a devenit un serial de succes la BBC.

Privilegiind în romanele sale perioada istorică, atât de convulsionată și, deopotrivă, atât de pasionantă, denumită „Războiul Rece“, scriitorul britanic „a contestat ipotezele occidentale despre Războiul Rece, definind pentru milioane de cititori ambiguitățile morale ale bătăliei dintre Uniunea Sovietică și Occident. O astfel de ilustrare sumbră a Războiului Rece a modelat percepțiile populare occidentale asupra rivalității dintre Uniunea Sovietică și Statele Unite, care a dominat a doua jumătate a secolului XX“.

Literatura lui John Le Carré și modul acestuia de a înțelege istoria recentă, dar și dedesubturile fascinantei lumi a spionajului au avut numeroși cititori în întreaga lume, inclusiv foarte mulți fani. Între cititorii de cursă lungă ai romanelor sale au fost, chiar dacă – așa cum relevă mai multe materiale de presă – supărați pentru că John Le Carré a dezvăluit multe din culise spionajului occidental, și spionii britanici. George W. Bush, fostul președinte american, precum și Margaret Thatcher, „Doamna de Fier“, carismatica și foarte performanta femeie care a deținut, într-un context crucial, pentru mai bine de un deceniu fotoliul de Premier al Marii Britanii, au fost printre cei mai înfocați admiratori ai scrierilor lui John Le Carré.

Majoritatea romanelor lui John Le Carré, precum și cartea cu tentă autobiografică sunt disponibile, unele dintre ele chiar în cele mai multe ediții, și în limba română. Între titlurile prezente acum în librăriile de la noi, se numără: Un spion desăvârșit, Prietenie absolută, Un adevăr delicat, Chemare din tărâmul morții, Cântecul misiunii, Jocul, Cel mai vânat om din lume, Spionul are a ieși din joc, Micuța toboșăreasă, Omul nostru din Panama, Genul nostru de trădător, Cârtița. În legătură cu acest din urmă titlu de roman, demn de a fi menționat este și faptul că Oxford English Dictionary l-a creditat pe John Le Carré cu introducerea în engleza populară a unor termeni cu conținut specific: unul dintre acești termeni este, cu sensul său din lumea spionajului, chiar „cârtiță“ (mole).

Spion și foarte iubit scriitor

David John Moore Cornwell s-a născut pe 19 octombrie 1931 în Dorset, Anglia. La vârsta de 17 ani, Cornwell a părăsit Școala Sherborne în 1948 pentru a studia limba germană la Berna, Elveția, acolo unde, de altfel, a intrat și în atenția spionilor britanici. Le Carré a predat limbi străine la Eton College, cea mai exclusivistă școală din Marea Britanie. De asemenea, a lucrat la MI5 din Londra înainte de a se muta în 1960 în Serviciul Secret de Informații, cunoscut sub numele de MI6. La Bonn, pe atunci capitala Germaniei de Vest, Cornwell a luptat pe unul dintre cele mai dure fronturi ale spionajului Războiului Rece: Berlinul anilor 1960.

Devenit foarte bogat, odată cu uriașul succes al primelor sale cărți, și, s-a spus, mult prea cunoscut pentru a continua cariera de spion, John Le Carré publică volume până în ultimii ani ai vieții sale; între multe din titlurile care îi poartă semnătura se află și capodopera Tinker Tailor Soldier Spy, o trilogie pe care o începe în 1974 și care este prilejuită de ceea ce s-a considerat a fi cea mai mare trădare din istoria serviciilor de informații britanice.

În anul 2008, revista „The Times“ l-a plasat pe Le Carré pe locul 22 în lista celor 50 cei mai mari scriitori britanici de după 1945. De asemenea, în 2011, britanicul a fost recompensat cu Medalia Goethe, o medalie oficială a Republicii Federale Germania, și cu un premiu anual oferit de Institutul Goethe, o organizație non-profit din München, dedicată promovării limbii și culturii germane. Un amănunt mai puțin obișnuit: în 2011, John Le Carré a cerut, respectuos, ca numele său să fie retras de pe lista scurtă a Man Booker Prize. De-a lungul celor peste cinci decenii de carieră scriitoricească, se apreciază că John Le Carré a vândut în total peste 60 de milioane de cărți în întreaga lume. În ultimul său roman, Agent Running in the Field, apărut în 2019, John le Carré – un notoriu eurofil convins – i-a făcut un portret dur premierului britanic, Boris Johnson, pe care l-a descris drept un „porc ignorant“; tot acolo, a numit Brexitul o „demență“. „Acest an teribil“ (2020) „a luat un gigant literar și umanist“, a notat, pe contul său de twitter, maestrul genului horror și el însuși un mare admirator al romanelor lui Le Carré, Stephan King. (Red.)

John Le Carré – 10 citate semnificative

1. „Miza mea este să demistific lumea spionajului, să înlătur valul de romantism care o învăluie, dar în același timp să o transform într-o poveste bună.“

2. „Spionajul și scrisul romanelor merg mână în mână. Ambele necesită spirit de observație pentru greșelile omenești și numeroasele moduri de a trăda.“

3. „Aceia dintre noi care au pătruns în cortul secret nu-l părăsesc niciodată cu adevărat.“

4. „Fie că ești romancier sau spion, trebuie să observi, să asculți și să ai și inteligența necesară ca să rămâi discret. Agentul secret trebuie în plus să aibă un punct slab, să-i fie un pic frică de ceea ce este capabil să facă și să fie dornic să-și pună acest potențial în serviciul unei puteri care-l depășește.“

5. „Când termini o carte, treci printr-un fel de depresie post-partum.“

6. „Născut să mint, crescut pentru asta, instruit de o industrie care trăiește din minciuni, exersate în meseria de scriitor. Ca inventator de povești, inventez versiuni ale propriei persoane, niciodată nu apare adevărul, dacă există măcar.“

7. „Uneori trebuie să facem pur și simplu ceva, pentru a afla motivul a ceea ce facem. Ceea ce înseamnă că, uneori, acțiunile noastre sunt întrebări, nu răspunsuri.“

8. „Toți bărbații sunt născuți liberi; numai că nu pentru multă vreme…“

9. „Iubirea este tot ceea ce poți trăda. Trădarea se poate întâmplă numai dacă iubești.“

10. „Când lumea secretă m-a solicitat, am avut sentimentul că mă întorc acasă.“