Poetul Ion Horea, evocat la Târgu Mureș

Între 22 aprilie și 27 septembrie 2020 a avut loc prima ediție a Concursului de Poezie „Ion Horea“, organizat de Filiala Târgu Mureș a Uniunii Scriitorilor din România, adresat tinerilor poeți ori aspiranți la poezie din toată țara, a căror vârstă să nu depășească 35 de ani și care să nu fi debutat editorial. Juriul a fost format din criticii Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Victor Cubleșan, Mircea Mihăieș și Vasile Spiridon. Președintele de onoare al juriului a fost Irina Horea, fiica poetului.

La inițiativa poetului Eugeniu Nistor, Concursul a fost dedicat memoriei poetului Ion Horea (1929-2019), evocat în zilele de 2-4 octombrie a.c. în cadrul unui Medalion Comemorativ la Târgu Mureș și în satul natal, Petea de Câmpie, organizat de Primăria orașului Târgu Mureș, în parteneriat cu Filiala Tg Mu reș a Uniunii Scriitorilor din Ro mânia, Institutul de Cercetări So cio-Umane „Gheorghe Șincai“ al Academiei Române și Editura Ardealul a Societății Scriitorilor Mureșeni.

Au fost primite peste 40 de dosare, din care juriul a reținut finalmente 10.

Dintre cei 10 poeți aleși, mai mulți candidați au avut același număr de voturi. Juriul, în majoritate, a considerat că nu se poate face o departajare clară pentru alegerea câștigătorului Marelui Premiu, care constă în publicarea unui volum de poezii la Editura Cartea Românească a Uniunii Scriitorilor din România. Juriul a decis ca Marele Premiu să nu fie acordat la această primă ediție și toți cei zece poeți să fie incluși într-o antologie care urmează să apară la Editura Ardealul.

În ordine alfabetică, aceștia sunt: 1. Maria-Alexandra Bejinaru; 2. Vlad Berariu; 3. Alexandru Ciprian Bodog (pseudonim literar Alexandru Madian); 4. Emilia-Alexandra Bucur; 5. Costică Ciocan (pseudonim literar Simon Saheian); 6. Iulia-Maria Comșa; 7. Laurențiu-Alin Dumitrache; 8. Robert Matei; 9. Antonia Andra Mihăilescu; 10. Constantin-Andrei Pătrăucean.

Concursul – lansarea și jurizarea – a avut loc online. Câștigătorii au fost anunțați în cadrul Medalionului Comemorativ de la Târgu Mureș. Cu aceeași ocazie a fost lansat numărul 1-2/2020 al revistei „Târnava“, care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, număr consacrat în mare parte memoriei poetului Ion Horea. Semnează critici și scriitori din toată țara.