Meciul cu pandemia

După cum era de așteptat, vara care ne-a făcut praf vacanțele a lovit crunt și în acest lung și chinuit sezon fotbalistic, reluat târziu, dar pe cale de a fi stopat chiar înainte de fluierul său final. Meciul nostru cu pandemia s-a relansat chiar mai periculos decât în primăvară, iar incidentele apărute în primele două ligi l-au împins pe caraghiosul Burleanu la bâlbâieli în serie. El n-a înțeles nimic din tot ce se întâmplă și somează prostește LPF să înghețe „măcar“ partidele din play-out, omițând realitatea că, într-o asemenea situație, cluburile ar putea fi obligate să restituie vreo 10 milioane de euro, plătite în avans de EAD.RO pentru drepturile de televizare a jocurilor! Atât ne-ar mai lipsi, ca să punem cruce fotbalului de pe prima scenă, lovit oricum în bugetele firave de carantină, de tribunele goale și de cheltuielile cu cantonamentele prelungite și testările repetate.

M-aș fi așteptat ca la precipitata sa intervenție televizată de duminică, mai-marele FRF să abordeze incredibila situație în care s-a trezit CFR Cluj, campioana României, dar Burleanu s-a făcut că plouă, dacă nu cumva habar n-avea! Nu m-ar mira nici asta, dar mă întreb dacă întâmplătorul șef al federației nu este la curent nici cu recomandarea expresă a UEFA, potrivit căreia campionatele trebuie să se încheie pe teren?!

Cert e că povestea clujenilor e unică în toată Europa și, pentru cei care n-au aflat-o, o relatez pe scurt: înaintea derby-ului de la București cu FCSB, 10 jucători ai CFR-ului au fost testați pozitiv, a doua zi testul a fost repetat în aceeași clinică, numărul infectaților crescând la… 16, după care a ajuns în spital inclusiv antrenorul Dan Petrescu. În Capitală, echipa a fost izolată în baza federației de la Mogoșoaia, iar meciul s-a amânat, cum era de altfel normal. Bomba abia urmează însă, pentru că, reveniți la Cluj, jucătorii au fost supuși altor două teste, de astă dată la spitale locale diferite, rezultatele fiind… negative și urmate cu același rezultat inclusiv de ancheta epidemiologică!!! Derby-ul a fost reprogramat, conducerea CFR Cluj anunță că va da în judecată clinica răspunzătoare pentru testele fals-pozitive dar, dincolo de uluiala care mă încearcă în fața unei asemenea erori de diagnostic, nu pot să nu-l întreb pe Răzvan Burleanu: de ce a trecut sub tăcere acest veritabil scandal din fotbalul românesc? În momentul de față, când pandemia a revenit puternic pe bătrânul continent, România fiind, din păcate, în topul țărilor afectate serios, FRF trebuie să anunțe la UEFA luni, 3 august, cele patru echipe care ne vor reprezenta în cupele europene. Or, cu restricțiile impuse de mai multe state cetățenilor români, ne putem trezi că pierdem la masa verde orice confruntări! Mai ales când se rostogolește zvonul că tocmai campioana noastră a avut infectat aproape întregul lot!

Cele patru echipe românești vor fi CFR Cluj, Craiova, FCSB și, probabil, FC Botoșani – în condițiile în care Astra nu va avea dreptul! – și să sperăm că federația va comunica la timp nominalizarea lor, Burleanu pricepând că loturile sunt OK în privința covidului, deci apte de joc. Ceferiștii sunt bine-mersi, oastea lui Becali a cucerit Cupa României (și Gigi și-a asigurat deja un premiu personal de 400.000 de euro!), iar Craiova speră în continuare să devină campioană.

Meciul nostru cu pandemia merge însă înainte, nu e nicio glumă și nici vreo conspirație cu virusul ăsta nenorocit, iar dacă nu mă credeți pe mine, urmați măcar sfaturile pe care le-au dat zilele astea Nadia Comăneci, Simona Halep și Gică Hagi: purtați masca, respectați distanțarea fizică și spălați-vă pe mâini. Dar nu ca Burleanu!…

P.S. Mă bucură opțiunea Simonei de a nu risca participând la turneul de la Palermo și aplaud (cu regret) decizia lui Mircea Lucescu de a anula contractul cu Dinamo Kiev, din cauza unor suporteri tembeli.