Sportul nostru, cel de toate zilele

De 1 iunie, cadoul pe care l-am primit cu toții e că s-a dat liber la mișcare, ceea ce pentru copiii din noi e sănătate curată! Dintr-un dialog pe care l-am purtat cu distinsul profesor Rafila, am aflat că exercițiul fizic se poate dovedi principala armă contra Covid-19, explicația fiind simplă și perfect logică: când facem sport, organismul produce un antioxidant, care se numește EcSOD și care previne apariția sindromului ce ne afectează grav sistemul respirator şi este printre factorii declanșatori ai maladiei. Iar dacă sportul nostru cel de toate zilele a primit lumina verde, poftiți la alergare prin parcuri, la drumeții montane, la urcat pe bicicletă și chiar la plajă la mare! După atâta trândăveală, avem șansa unui maraton de sănătate, de care ar fi păcat să nu profităm…

Pentru sportul de performanță însă, bucuria revenirii la antrenamente și la confruntările din arene e estompată de mulțimea restricțiilor stabilite de autorități, unele logice și firești, dar nu puține vecine cu ridicolul. E ciudat, bunăoară, să se poată desfășura concerte în prezența a 500 de spectatori, dar în tribunele stadioanelor să nu aibă voie niciun fan! Sau cum să le spui înotătorilor și poloiștilor să nu… scuipe în apă, când ai permis plaja și scăldatul?! Asta ca să nu pomenesc şi de confuzia generată de folosirea sintagmei „sporturi de contact“ pentru alte discipline decât cele din categoria judo, karate, jiu-jitsu, aikido, lupte, box etc. Oare, întreb eu, fotbalul n-o presupune și el contactul între jucători, ca și handbalul sau baschetul? Ba bine că nu, dar explicația încurcăturii trebuie căutată la autorii recomandărilor și la cunoștințele lor despre lumea sportului. Cu siguranță, nu putem avea pretenția ca un ministru al Sănătății să facă deosebirea între sporturile de contact și jocurile de echipă, dar pentru un șef al ministerului de resort, lucrul acesta mi se pare totuși obligatoriu. S-ar fi cuvenit, aşadar, ca la elaborarea restricțiilor și recomandărilor să fie consultată și lumea sportului, cum nici acum nu e prea târziu! Deocamdată, notați ce trebuie să poarte asupra lui fiecare sportiv care se prezintă la antrenament sau joc, potrivit Monitorului Oficial: „…o sticlă de apă potabilă și un set individual de protecție, compus din măști medicinale, batiste de unică folosință, șervețele pentru igiena mâinilor impregnate cu alcool, gel dezinfectant și pahar de unică folosință“. Atâta tot, că dacă nu, amenda prevăzută de lege este între 5.000 și10.000 de lei!

Sperând că lucrurile se vor reașeza din mers în matca normală, lipsită de exagerări, v-aș mai distra cu zicerile lui Răzvan Burleanu, care a explicat superior cum vor fi organizate meciurile și stadioanele: „Toți jucătorii vor fi testați cu două-trei zile înainte de primul meci, apoi la un interval de 14 zile! Nu vom mai vedea strângeri de mână. Conferințele de presă vor fi online. Stadioanele vor fi împărțite în trei zone: în zona interioară vom avea 80 de persoane, în zona tribunelor vor fi 85 și în exterior – 60!“ Noroc cu cei de la Liga Profesionistă, care trăiesc cu picioarele pe pământ, căutând și oferind soluții viabile pentru amicalele care pot începe și mai ales pentru reluarea campionatului, prevăzută la 13 iunie!

În rest, alte noutăți ar fi că Dinamo se vinde iar în Spania, de data asta lui Juan Jose Melero Marin, fost vicepreședinte al Federației iberice de Fotbal, care a și trimis vreo 500.000 de euro avans. Mai puțin, deocamdată, decât cei aproape 600.000 adunați de suporterii dinamoviști, care se roagă să scape de Negoiță și să-i ia locul un investitor adevărat. Că, nu-i așa, banii fac fotbalul și la noi, ca peste tot în lume, unde pandemia a devastat toate bugetele. Inclusiv la Genk, în Belgia, care a acceptat să-l dea pe Ianis Hagi scoțienilor la preț redus, cu doar 3,3 milioane, în loc de cele cinci cerute până acum. Mă bucur sincer pentru puștiul lui Gică și chiar dacă nu mi se pare că „scoțienii sunt la picioarele lui Ianis“, cum zicea cineva, îi doresc să ajungă acolo!

În prelungita pauză de pandemie, a reapărut la rampă și Simona Halep, dar numai cu un interviu sponsorizat, în care ne-a anunțat că nu se va retrage decât peste vreo 2-3 ani. Și musai după ce va câștiga încă un Grand Slam. Așa să fie, iar până atunci, faceți mișcare și… păstrați distanța!