Ce este important pentru noi

În perioada aceasta de criză provocată de pandemia de COVID 19, numeroase state europene au avut inițiative consistente, menite să protejeze domeniul cultural. Astfel, Italia a creat un fond de urgență în valoare de 130 000 000 de euro pentru susținerea culturii, a industriei divertismentului și a cinematografiei. Germania a suplimentat și ea fondurile alocate culturii, a extins sprijinul pentru artiștii din toate zonele creative și a acordat granturi pentru proiectele culturale suspendate din pricina situației sanitare. Franța a acordat o sumă de 5 000 000 de euro drept compensație pentru edituri și pentru autorii care, în această perioadă de blocaj, n-au putut să participe la lansarea cărților lor. Croația a creat un fond de criză pentru artiști independenți și pentru persoane fizice și juridice care activează în domeniul culturii. Polonia a inclus domeniul cultural și artistic în lista sectoarelor care primesc sprijin extins de la stat. În Austria, companiile din cultură au acces la ajutor oferit de stat. În Lituania, proiectele și activitățile cultural-artistice anulate din cauza pandemiei beneficiază de susținere din partea statului, iar artiștii care și-au întrerupt activitatea sunt incluși în programul de protecție socială, ei primind sume compensatorii din partea statului. Toate aceste exemple sunt extrase dintr-o informare oferită de euro-parlamentarul Victor Negrescu.

La noi, Uniunea Scriitorilor, adresându-se șefului Guvernului și ministrului Culturii, a propus un program de sprijinire a culturii scrise. Concret, programul presupune achiziționarea din producția editurilor noastre a celor mai valoroase cărți scrise de autori români în viață, cărți care să ajungă în bibliotecile publice și școlare din toată țară. Astfel, se obține un triplu beneficiu: sunt sprijiniți și scriitorii români de astăzi, aflați într-o situație materială precară, marginalizați, sunt sprijinite și editurile (iar în plus, adiacent, și industria tipografică), dar, mai cu seamă, este încurajată lectura de carte beletristică în rândul tinerelor generații și nu numai. Acest din urmă câștig este deosebit de important, în condițiile în care, la noi, se știe, lectura este în mare suferință, iar nivelul de cultură al populației este foarte scăzut. Suma pe care Uniunea Scriitorilor o solicita pentru acest program cultural de maximă însemnătate este de 5.000.000 de euro anual. Este cumva prea mult? Nu credem, din moment ce numai pentru ajutorul de șomaj tehnic al angajaților de la sălile de jocuri de noroc și de pariuri sportive guvernul a alocat în această perioadă fonduri incomparabil mai mari. Oricum, nu suma în sine contează: ea putea fi, poate fi mai mică.

Absolut dezolant este altceva: lipsa feed back-ului, lipsa de ecou din partea autorităților privind cererea formulată de Uniunea Scriitorilor. Nici prim-ministrul, nici ministrul Culturii n-au avut nicio reacție la propunerea aceasta care ar putea proteja literatura vie, industriile creative conexe și ar ajuta la constituirea acelei bune armături interioare, strict necesară pentru generațiile succesive de români.

Așadar, ce să înțelegem? Că, spre deosebire de cvasi-totalitatea statelor europene, în țara noastră, literatura, cultura scrisă, lectura de carte beletristică nu intră în vederile guvernanților? Investiția în cultură și în educație este singura noastră șansă de a ieși din starea de înapoiere în care ne plasăm. Oare responsabilii politici sunt străini de acest adevăr elementar? Ar fi regretabil și cu consecințe grave privind viitorul societății românești. Dacă așa stau lucrurile, nu trebuie să ne mai mirăm că avem o populație care, ținută în ignoranță, debilă sufletește și intelectual, e ușor de prostit, ușor de manipulat și, când are de ales, face alegeri proaste, împotriva interesului general.