Trusa literară de prim ajutor

În împrejurările total schimbate în care ne ducem zilele (distanțare socială, restricții nu doar de deplasare, privarea de atâtea dintre obișnuințele care ne defineau, carantină etc.), unul din primele impulsuri, de nestăpânit, a fost să dăm năvală în magazine și să ne facem provizii absurde cu tot felul de produse de-ale gurii, făină și ulei, cartofi și conserve și altele, ca și cum am fi avut acasă un batalion de hrănit și ca și când ne-am fi pregătit pentru sfârșitul lumii. Iar dacă, prin absurd, chiar s-ar abate peste noi Apocalipsa, care e logica și cât ne-ajută oare dacă noi rezistăm, supraviețuim mai mult cu o săptămână decât vecinii noștri? Evident, nu există răspuns rațional. Reacția aceasta a noastră vine dintr-un atavic spirit de conservare și e cumva de înțeles. Și nu e ceva de care să suferim doar noi, românii. Această năpustire asupra magazinelor până la golirea rafturilor, din păcate, s-a petrecut peste tot, și în spații foarte civilizate. De exemplu, la Seattle, nu mai puteai găsi, țineți-vă bine!, hârtie igienică. Și nu doar magazinele alimentare ori cele cu obiecte de uz casnic imediat au fost luate cu asalt de noi toți, speriați, depășiți de situație. Ci, previzibil, și farmaciile: se caută cu disperare paracetamol, măști și mănuși, substanțe dezinfectante. Și nici în această acțiune a noastră nu vedem nimic deplasat, ilogic. Cum să nu încerce fiecare să-și încropească o trusă sanitară de prim ajutor? E firesc, absolut firesc.

După acest model, al proviziilor alimentare, al trusei sanitare de prim ajutor, ne gândim că poate n-ar strica să încercăm să ne întocmim și o trusă literară de prim ajutor. Fiindcă tot stăm închiși în case și avem timp să citim. Așadar, iată, facem ce facem și ne întoarcem la ale noastre, la literatură. Noi, echipa redacțională de la România literară, ne străduim, din respect pentru cititorii noștri, să păstrăm normalitatea, adică să scoatem și să distribuim revista în continuare și pe format de hârtie. Ceea ce presupune un efort deosebit, dar nu vrem să abdicăm de la ceea ce înseamnă principala noastră datorie.

Cât despre trusa literară de prim ajutor: avem ideea, așa cum țările fac tot ce pot ca să-și salveze economiile naționale, să încercăm și noi să ne îngrijim de literatura noastră. De aceea, ne propunem să realizăm o anchetă în rândul colegilor critici literari și scriitori care să conțină răspunsul la o singură întrebare: dacă v-ați alcătui o trusă literară de prim ajutor, care ar fi primele zece titluri din literatura română de ieri și de azi (proză, poezie, eseu), pe care le-ați lua cu dumneavoastră? O astfel de anchetă ar mai înviora, sperăm, viața noastră literară care, din motive obiective, stă în letargie.