ÎnCORONAții

La ora asta, când stăm blocați în case, tânjind după mișcarea în aer liber și după revenirea vieții noastre la normalitate, sportul de pretutindeni e și el în carantină prelungită. Dar, dacă vedetele lipsesc din arene, iar de pe margine ni se zugrăvește chiar… sfârșitul lumii, niște șmecheri s-au gândit să folosească momentul pentru a invita fanii sportului să desemneze cei mai mari campioni din istorie. Adică, înțelegeți, ar trebui să-l comparăm, bunăoară, pe Spiridon Louis, primul maratonist din istoria olimpică, învingător în 1896, cu kenyanul Eliud Kipchoe, care deține de anul trecut recordul mondial al celor 42,195 km, sau să-l raportăm pe Jesse Owens la viteza lui Usain Bolt. Există atâtea diferențe între sportul din trecut și cel din zilele noastre, că orice alăturare devine ridicolă, pornind de la pregătirea propriu-zisă a performerilor, continuând cu mereu mai sofisticatele materiale și echipamente, în care tehnologiile moderne inovează permanent, și neomițând contribuția esențială a medicinei sportive! Iar votarea unor campioni de acum 100 de ani la concurență cu cei de acum 50, de 25 sau chiar de 10 ani devine cel puțin nedreaptă…

Dar așa, ca să ne aflăm în treabă, iată că se încearcă și o asemenea coțcărie, tocmai bună de scos din plictiseala carantinei fanii sportului din toate colțurile lumii! Fiecare dintre ei își votează favoritul de acum sau de cine știe când, de cele mai multe ori neavând habar de starurile care au mai strălucit cu ani sau zeci de ani în urmă în aceeași disciplină.

Așa a fost dat publicității zilele trecute – și în plină pandemie de coronavirus! – un clasament al celor mai mari 50 de sportivi din istoria planetei. Inițiativa aparține site-ului „TheTopTens“, controversat potrivit Wikipedia, mai ales fiindcă acceptă și voturi de la useri care au minimum… 12ani! A rezultat o ierarhie cel puțin discutabilă, în care au fost incluse de-a valma vedete și sporturi cu performanțe și audiențe diferite, ponderea aparținând campionilor americani și, în proporție covârșitoare, bărbaților, singura femeie din primii 50 fiind Serena Williams. Iată ordinea primilor 10, reieșită din sondaj: 1. Michael Jordan (baschet), 2. Muhammad Ali (box), 3 .Wayne Gretzky (hochei pe gheață), 4. Babe Ruth (baseball), 5. Michael Phelps (înot), 6. Usain Bolt (atletism), 7. Jim Thorpe (atletism, baschet, fotbal american, baseball), 8. Bo Jackson (baseball, fotbal american), 9. Pele (fotbal), 10. Roger Federer (tenis).

Observați, aşadar, că 7 dintre acești primi zece sunt americani și că reprezintă sporturile cu mare priză la publicul din SUA (baschet, baseball, fotbal american, hochei și box), de unde și convingerea mea că majoritatea celor care și-au exprimat votul în sondaj sunt tot de dincolo de ocean. Și nu sunt nici prea tineri, din moment ce nu i-au uitat pe Jim Thorpe, Babe Ruth și Gretzky! De altfel, dacă ar fi fost după mine, polisportivul Jim Thorpe – primul nativ american campion olimpic (1912 Stockholm, la pentatlon și decatlon!), cu o carieră absolut fabuloasă –ar fi meritat să se situeze pe podium. Dar, dacă tot nu avem sport la zi, mă și gândesc să vă spun curând extraordinara lui poveste.

Mi se pare corect însă ca Michael Jordan să fie desemnat cel mai bun sportiv din toate timpurile, pentru că întreaga lui carieră a fost fenomenală. Nu e puțin lucru ca iubitorii baschetului să-l plaseze înaintea unor giganți ai NBA, ca Wilt Chamberlain, Julius Erving, LeBron James, Magic Johnson sau Kareem Abdul-Jabbar, dar Jordan merită cu prisosință! Am avut șansa să-l văd „pe viu“ la Olimpiada din 1984, când avea doar 21 de ani și încă nu trecuse la profesionism. Era deja un super-jucător și mi-am permis să și scriu asta despre el, atunci. L-am revăzut în fruntea „Dream Team“-ului la Olimpiada de la Barcelona ’92. Devenise un star care întrecea pe rând toate gloriile care l-au precedat, asigurându-și un palmares greu de egalat: 6 titluri cu Chicago Bulls în NBA, de șase ori desemnat cel mai bun jucător al Play-off-ului și, în sinteză, ca să vă fie limpede, în cele 1.072 de partide pe care le-a susținut în carieră, a înscris…32.292 puncte, care înseamnă o medie de peste 30 de puncte pe meci! Normal deci ca și salariul lui să fie pe măsură, în 1997 fiind anunțat drept cel mai bine plătit sportiv din lume, cu 30 de milioane de dolari, la care se adăugau anual și 40 de milioane din contractele de publicitate pentru Nike. S-a retras din activitate în 2003, după 19 ani ca profesionist, iar în prezent este un prosper om de afaceri, cu o avere estimată la peste 2,3 miliarde de dolari. Alt capitol în care e tot pe primul loc între sportivii lumii, deși vin tare din urmă miliardarul Federer, bașca Messi și Ronaldo, clasați abia pe locurile 14 și 15 în acest top al …înCORONAților, fiind depășiți de legendarul Bruce Lee!