Papură-n ciuperci!

Derby-ul Craiova-CFR Cluj, de duminică seară, a confirmat și el poziția de lider autoritar al echipei din Gruia, care intră în play-off cu un avans de trei puncte, în locul celor șase, cu care a încheiat prima parte a campionatului. Băieții lui Dan Petrescu au învins cu 2-0 în Bănie, la capătul unui meci în care superba galerie a oltenilor s-a văzut obligată să-l compare din nou pe păgubosul Papură cu orgoliosul Pițurcă, cel care se întorsese pentru a readuce Craiova acolo unde merită să fie. Spun asta pentru că, deși Bursucul și-a menajat o serie de jucători (Deac, Țucudean, Omrani ș.a.) în vederea returului de joi de la Sevilla, antrenorul oltenilor n-a reușit să-și pregătească echipa la nivelul lotului valoros pe care-l are, în condițiile în care clujenii veneau obosiți și necăjiți după remiza (1-1) de acasă cu ibericii.

Intrăm, așadar, în play-off, cu marea surpriză că Viitorul lui Hagi a pierdut în premieră plutonul calificatelor, după ce a ratat victoria pe propriul teren, remizând cu… Clincenii! M-a mirat peste poate detașarea vulcanicului Gică Hagi, care declara după meci: „E prima oară când suntem în play-out. Trebuie s-o trăim și pe asta. Am făcut anumite greșeli, s-a ajuns la un meci pe care trebuia să-l câștigăm. Am controlat jocul, am avut ocazii, dar a fost multă precipitare. Asta e! Mâine e altă zi, trebuie să muncim în continuare și să arătăm cât de buni suntem…“ Ciudat, nu? Poate că „Regele“ trăiește încă marea bucurie pe care i-au adus-o golurile reușite de Ianis sub culorile scoțiene dar, pe de altă parte, ar fi și zvonul care circulă cu insistență în mediile fotbalistice. Radu Banciu, apreciatul comentator, afirmase la Look Sport: „Mi-ar conveni ca Viitorul să rămână acasă, pentru că ar fi mai puține blaturi în play-off! Viitorul avea niște relații particulare și cu CFR, și cu FCSB. Am fi avut patru meciuri… Eu nu zic că ieșeau toate trucate, eu zic că erau suspiciuni. Generau suspiciuni. Viitorul nu e o echipă foarte iubită de cei care se uită la TV. Hagi în play-out trebuie să ajute Voluntariul să nu retrogradeze. Asta e miza și asta vorbește toată lumea, să scape FC Voluntari“! Rămâne de urmărit și de văzut ce va urma în play-out, unde e clar că Viitorul, lipsit de orice obiectiv, cu excepția celui de onoare, ar putea să facă unele jocuri și să încurce altele, dar mi se pare totuși greu ca Voluntarii, echipa de la coada-cozilor, să supraviețuiască pe prima scenă. Deși, vorba aia, fum fără foc…

În play-off, clujenii pornesc, evident, cu cele mai mari șanse spre un nou titlu, dar e la fel de sigur că lupta se va da în trei, cu FCSB și Craiova. La steliști continuă însă degringolada, care l-a determinat pe Gigi Becali să-i dea un ultimatum lui Bogdan Vintilă, iar la olteni poate că Sorin Cîrțu ar trebui să se implice mai mult și mai direct în partea tehnică a echipei, care, repet, dispune de mulți jucători de valoare, în frunte cu Cicâldău, Nistor și Ivan.

Câteva cuvinte acum și despre frumoasa victorie obținută de Simona Halep la Dubai. Succesul – venit la șapte luni după triumful ei la Wimbledon, interval în care marea noastră jucătoare nu a mai câștigat niciun turneu – a fost primit cu entuziasm la București. Deși, după cum declara ea însăși, simte că începe să… îmbătrânească! Realitatea e că, bucurându-ne alături de ea pentru reușita de la Dubai, nu putem face abstracție de dificultățile evidente pe care le-a traversat de-a lungul acestui turneu. A învins-o în tie-break pe Ons Jabeur, dar tunisianca avusese și ea minge de meci, în trei seturi a trecut și de Sabalenka, după care, în cea mai bună partidă a ei, a eliminat-o și pe Jennifer Brady (6-2, 6-0!), americanca venind din calificări și după nu mai puțin de… șase jocuri anterioare. Finala cu Rybakina, extrem de disputată, a dat câștig de cauză, tot in extremis, sportivei noastre, dar n-ar fi corect să nu recunoaștem că victoria putea reveni, la fel de bine, și rusoaicei care, la cei doar 20 de ani ai ei, n-a fost cu nimic mai prejos decât campioana de la Wimbledon! Una peste alta, Simona e încă departe de forma care a consacrat-o, acuză în continuare consecințele unor accidentări (de astă dată, la un călcâi), au reapărut și episoade de nervozitate și cred că a procedat corect renunțând să mai participe și la turneul de la Doha. Aplaud, așadar, și eu victoria de la Dubai, dar reamintesc tuturor că obiectivul ei de anul acesta este Olimpiada de la Tokio. Până atunci, se poate bucura de cei aproape 700.000 de dolari câștigați acum, de poza cu trofeul și cu Toni Iuruc în mijlocul arenei din Dubai, și de o masă romantică la Burj Al Arab.