Concert

Plant Village, un fost service RATB din apropierea Gării de Nord , a devenit în urmă cu puțin timp gazda unui proiect cultural inedit. Publicului i s-a propus ca pe rampele de acces pe care cândva circulau mașini să vadă expoziții, iar într-o hală (devenită „sală“ cu o excelentă acustică) de la cel mai înalt etaj al clădirii să asiste la o serie de concerte.
Conceptul era acela de a traduce muzica prin alte arte, și, într-un spațiu total atipic, peste 30 de tineri artiști au adus pe scenă patru spectacole. Muzica, dansul contemporan, gaming-ul, teatrul și artele vizuale și-au dat mâna în încercarea de a oferi publicului o experiență incitantă.
Cei 16 instrumentiști invitați, studenți sau absolvenți a opt universități de renume din Europa, împărțiți în patru formații camerale au interpretat în fața publicului lucrări deja consacrate în lumea muzicii, precum și compoziții contemporane în premieră absolută. Printre artiștii invitați s-a numărat inclusiv un artist Hip-Hop transformat în scenarist.
Piesa muzicală care s-a distins a fost Four Frames of Loneliness pentru actor, vioară, clarinet și pian, o lucrare a tinerei Sânziana Dobrovicescu. Neconvențională, incitantă și provocatoare, subsumabilă curentului extended techniques, plină de ‘gesturi muzicale’, de microgesturi (lovituri pe capacul pianului, corzi zgâriate cu unghiile, cu periuța de dinți electrică, cu cardul de credit – precum și tehnici asemănătoare de atacare a clarinetui și viorii), trama acesteia urmărea procesul de transformare a femeii într-o societate dominată de forță și masculinitate. Creația artistică a compozitorului-femeie, pare să fie mesajul ultim, se lovește de stereotipuri pe care se străduiește să le limiteze, apoi să se delimiteze de ele. La spectator, pe lângă sunetele sugestive în duritate, ajungea un continuum de rame și oglinzi ce apăreau pentru ca mai apoi să dispară.