Hagi al II-lea & comp.

Duminică la miezul nopții am gustat din plin victoria Spaniei în finala EURO U21, în care a învins Germania, cu 2-1(1-0). Recunosc că succesul ibericilor, în care trăiam sentimentul răzbunării tricolorilor după semifinala pierdută cu nemții, m-a răcorit de-a binelea, dar mi-a și dovedit că „die Mannschaft“ nu era nici pe departe invincibilă, cum se grăbiseră să afirme, după meciul nostru, niște comentatori autohtoni. Măcar pentru acea primă repriză extraordinară, în care puștii lui Mirel Rădoi au fost net superiori Germaniei, reușind să conducă la pauză cu 2-1, am fi meritat prezența în marea finală. Din păcate însă a venit și repriza secundă, cu inexplicabila cădere a băieților noștri, pe care antrenorul secund al nemților avea s-o explice presei printr-o așa-zisă schemă și o altă găselniță a sa, de speculare a zidului românesc, la loviturile libere. Povești de adormit copiii, cum nu cred nici în pretinsa prăbușire fizică a tricolorilor. Ruperea s-a produs la penalty-ul egalizator al germanilor și a fost una mentală, ca dovadă debusolarea evidentă a majorității băieților noștri, de până la finalul meciului. Dar dincolo de această repriză rămâne suita de succese ale reprezentativei U21 a României, calificată la acest turneu final, câștigătoare a grupei și ajunsă între cele mai bune 4 echipe continentale, performanță care îi asigură și prezența la Jocurile Olimpice de la Tokio, de anul viitor. Plus garanția că fotbalul românesc are asigurat schimbul de mâine, dacă nu chiar de acum!

Maniera în care Mirel Rădoi a selecționat și pregătit lotul, felul în care a știut să-și mobilizeze jucătorii, cerându-le și obținând angajamentul lor deplin și făcându-i să fie conștienți de valoarea echipei confirmă licența UEFA A pe care a dobândit-o anul trecut, ca șef de promoție, iar federația s-ar cuveni să-i acorde, drept recunoaștere a meritelor, și licența PRO. În același timp, trebuie să dăm cezarului ce-i al cezarului și să-i mulțumim lui Gheorghe Hagi pentru tot ce a făcut și va mai face în Academia sa de la malul mării, unde au crescut mai mult de jumătate dintre tricolorii care ne-au reprezentat cu succes în importanta competiție continentală. O întreagă generație de top dăruită fotbalului românesc, avându-l ca lider incontestabil pe Ianis, Hagi al II-lea, alături de care sunt Florinel Coman, Cicâldău, Denis Man, Băluță, Manea, Nedelcu, Ghiță, Boboc și nu numai ei. Din aceeași generație de premianți mai fac parte Ionuț Radu – căpitanul tricolorilor, ca și Andrei Ivan, Gheorghe Pușcaș, Nedelcearu și, să nu uităm, marele absent Răzvan Marin, provenit tot din pepiniera lui Hagi, dar căruia Ajax nu i-a permis să joace la acest turneu final! Priviți la această pleiadă de noi valori și fiți de acord cu mine că avem pe cine conta în viitorul imediat. Câțiva dintre tricolorii mici, cum li se spune, și-au făcut deja debutul în naționala seniorilor și, dacă ar fi să-l ascultăm pe Duckadam, toată echipa din Italia ar trebui promovată în lotul lui Cosmin Contra, chiar cu prețul renunțării la obiectivul acestuia, calificarea la EURO 2020, care se află și așa sub semnul îndoielii. Eu sunt totuși de părere să nu ne grăbim, lăsând talentaților puști dreptul de a continua să crească și să câștige experiență, inclusiv prin transferarea lor la marile cluburi din Europa, care îi curtează deja pe mulți dintre ei. Pe Ianis Hagi- care are o cotă de 6 milioane de euro pentru transfer – se bat Barcelona, Ajax, Bayern, Sevilla și Dortmund, dar la fel de doriți sunt Cicâldău, Dennis Man, Pușcaș, Coman, Nedelcu și portarul Radu, deși sezonul tratativelor abia s-a deschis! E cazul, așadar, să ne bucurăm, dar să și înțelegem reproșul tăios pe care Cornel Dinu l-a făcut federației, când le-a reamintit lui Burleanu și alor săi că au distrus fostele centre de juniori “Viitorul“, care alimentaseră cu succes, ani de-a rândul, fotbalul românesc. Noroc cu Gică Hagi însă, care ni i-a dăruit pe Hagi al II-lea & comp.! 

P. S. Simona Halep își încearcă din nou forțele pe iarba de la Wimbledon, după ce a clacat la Eastbourne, în fața Angelikăi Kerber. Englezii nu-i dau nicio șansă, dar americanii nu exclud ca actuala Nr.8 mondial să intre totuși în cărțile finalei.