Pictură olandeză la Abu Dabi

Inaugurat în noiembrie 2017 de către președintele francez Emmanuel Macron, Muzeul „Luvru“ din Abu Dabi (Emiratele Arabe Unite) este socotit o extraordinară aventură muzeală a secolului al XXI-lea.

Luvrul“ de la Abu Dabi găzduiește până la 19 mai o impresionantă expoziție, intitulată „Rembrandt, Vermeer și epoca de aur olandeză“. Este pentru prima dată când, în Orientul Mijlociu, se pot admira 16 picturi remarcabile ale lui Rembrandt van Rijn, inclusiv una dintre cele mai noi achiziii ale acestui muzeu original – Cap de tânăr cu mâinile încrucișate: Studiu al figurii lui Hristos. Sunt prezentate piese rare din creația lui Jan Lievens și Carel Fabritius în această expoziție care cuprinde peste 90 de opere ale epocii de aur olandeze din secolul al XVII-lea.

Vizitarea expoziției oferă un prilej unic de a vedea două picturi de Johannes Vermeer, lucrate pe o singură bucată de pânză, atârnate una lângă cealaltă, despre care se crede că așa ceva este pentru prima dată după 300 de ani.

Toate lucrările provin de la Colecția din Leiden, cea mai importantă selecție din lucrările lui Rembrandt și ale unor contemporani ai săi, provenite din această colecție particulară, precum și din Amsterdam, dar și din colecțiile Muzeului Luvru din Paris.