Galben la Paris

Fără îndoială că s-a vorbit mult despre manifestațiile uriașe ale protestatarilor de pe mai toate marile bulevarde ale orașelor Franței. Sau de pe șosele și autostrăzi. Vestele galbene ( numele provine de la culoarea vestei pe care fiecare automobilist este obligat să o dețină și să și-o pună în cazul în care în trafic iese din mașină din orice motiv) protestează pentru că nu câștigă destul. Dar salariul minim în Franța este în jurul a 1200 €.

Toată lumea, indiferent dacă lucrează sau nu, beneficiază de asistență medicală, locuință socială, școlarizare pentru copii, câteodată de vacanțe la mare și de multe alte servicii, totul gratuit. Dar protestează.

Sunt de acord cu ei: protestul pe calea publică, chiar pe Champs-Élysées, este legal și democratic. Asta se știe din 1789, de la Revoluția Franceză. Dar de data asta, huliganii, hoții, bolnavii mintali se alătură manifestanților și rezultatele sunt dezastruoase. Dincolo de cele politice prevăzute. S-au spart vitrinele celor mai luxoase magazine ale Parisului – și s-au furat produse. S-au vandalizat stații de autobuz, s-au răsturnat mașini și li s-a dat foc, s-au scos pietre din caldarâmul de pe cel mai frumos bulevard din lume… Acestea sunt manifestări democratice? Iar polițiștii care încercau să protejeze bunurile și magazinele au fost luați la bătaie. Christophe Dettinger, un fost campion de box, a bătut cu pumnii un polițist. Acesta nu a avut voie să-i dea cu ciomagul în cap căci suntem în democrație. Omul e acum la pușcărie. Casă, masă, căldură, medicină etc. pe banii impozitelor contribuabililor. Și nu e singurul.

Desigur, sunt situații în Franța care necesită ameliorare. Macron, președintele Republicii, este în momentul de față în plină activitate, împreună cu sute de primari și reprezentanți ai opiniei publice. Dintre care unii nu ezită să-l critice cu duritate; însă reversul medaliei este că procentul de susținere a Președintelui a crescut recent.

Dar dacă tot vorbim de bani, am constatat cu tristețe, citind un document confidențial al organizației Oxfam International, că nu mă aflu printre cei numai 26 de miliardari din lume. Care împreună au o avere care o depășește pe aceea a jumătății celei mai sărace a întregii omeniri. Cel mai bogat este Jeff Bezos, patronul firmei Amazon. Bugetul de sănătate al Etiopiei reprezintă 1 la sută din averea lui.

Și-acum informația care șochează: din corespondentul unui dolar de impozit pe venit pe care-l plătim noi, toți ceilalți, numai patru centime provin de la cei foarte bogați.